kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Középkori Templomok Útja Egyesületről

A Középkori Templomok Útja Egyesületet 2016-ban örökségvédelmi és turisztikai szakemberek alapították meg a Felső-Tisza-vidék kulturális, egyházi örökségének kutatása, helyreállításának segítése, turisztikai célú fejlesztése, népszerűsítése érdekében. Az egyesület tagsága több éves, évtizedes munkában összekovácsolódott erős szakmai közösség. A Középkori Templomok Útja Egyesület tagságát örökségvédelmi, turisztikai szakemberek, művészettörténészek, néprajztudósok, geográfusok, restaurátorok, idegenvezetők, túravezetők, fotóművészek, újságírók alkotják. Tagjaink saját szakterületükön kimagasló szakmai eredményeket értek el, magas színvonalon és mély elhivatottsággal végzik munkájukat évtizedek óta. Az összekötő kapocs a Középkori templomok útja volt közöttünk. A Felső-Tisza-vidék a középkori templomok földje, középkori egyházi örökségben Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, ahol a gótika és a reformáció rendkívül egyedi kulturális örökséget hagyott az utókorra. Ezeket a látványos örökséghelyszíneket a 2009-ben alapított Középkori templomok útja fűzi fel egy turisztikai útvonalra, amely jelentős sikereket könyvelhetett el az elmúlt évek során. Ezek közül a legnagyobb elismerés, hogy 2017-ben a Felső-Tisza-vidék és a Középkori templomok útja elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” program keretében. A Középkori templomok útja hatékony működtetése érdekében szükségessé vált egy működtetést segítő szervezet létrehozása. Így alakult meg 2016-ban a Középkori Templomok Útja Egyesület, amelyben azok a szakemberek vettek részt kezdetben, akik a tematikus út szakmai bázisát jelentették. A tagság fokozatosan távolodott el a kezdeti céloktól és egy sokkal komplexebb célt fogalmazott meg, a Felső-Tisza-vidéken az örökségvédelem és turizmusfejlesztés támogatása. Az egyesületben dolgozó szakemberek számos Felső-Tisza-vidéki műemlék kutatásában és helyreállításában működtek közre, fontos szerepük volt a régió turizmusának fejlesztésében és ennek az örökségértékekben hihetetlenül gazdag vidéknek a népszerűsítésében. Most mindezt közös munkával folytatják tovább.

Főbb céljaink közé tartozik a kulturális örökségértékek tudatosítása, népszerűsítése érdekében tudományos kutatói tevékenység folytatása, ismeretterjesztés, tudományos, művészeti rendezvények, kiállítások szervezése. A Felső-Tisza-vidéken a turisztikai termékfejlesztés előmozdítása, turistaútvonalak, úgynevezett örökségtúra útvonalak kialakítása, működtetése. Hazai és határontúli kulturális örökség védelmének segítése, a hozzá kapcsolódó inventarizáció, adatrögzítés szakmai támogatása. Kiemelt tevékenységeink közé tartozik a túraszervezés, utazásszervezés, utazási csomagok, túraajánlatok kialakítása és piacra vezetése, továbbajánlása. Felkészült idegenvezetők, szakvezetők, túravezetők biztosítása. Kerékpártúrák, kirándulások, táborok, versenyek szervezése a Felső-Tisza-vidék kulturális örökségének megismertetése érdekében. Középkori Templomok Útja Egyesületaktív szerepet vállal az örökségvédelem, a turizmusfejlesztés és a kultúra ápolása területein Magyarországon és a határontúli magyarlakta területeken egyaránt. A Felső-Tisza-vidék határon túli területein, kiemelten az Ukrajnához tartozó Kárpátalján, a jelenleg Romániához tartozó Partium északi megyéiben és a Szlovákiához tartozó Felső-Bodrogközben, a történeti Zemplén és Abaúj-vidék területén vállal aktív szerepet szervezetünk. Tevékenységünkkel hozzájárulunk a határon túli területek magyar vonatkozású kulturális örökségének megismertetéséhez, népszerűsítéséhez, ezeknek a műemlékeknek a tudományos igényű bemutatásához, a műemlék kutatások dokumentálásához.

Az Egyesület évente számos kiállítást, művészeti rendezvényt szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék természeti és kulturális, elsősorban egyházi örökségének bemutatása. Az örökségnapok szervezésével, elsősorban a helyi közösségek körében szeretnénk a térség örökségét megismertetni, jelentőségét tudatosítani. Továbbá szakmai és tudományos rendezvények, study tour-ok, sajtóesemények szervezésével hívjuk fel a szakmai közvélemény figyelmét a régióra. Az egyesület aktív könyv és kiadvány kiadói tevékenységet végez, mellyel célunk a térség kulturális örökségének tudományos igényű bemutatása, a legfrissebb kutatási eredmények publikálása, promóciós célú terjesztése. Kiemelt célunk a fiatalabb korosztály (a „jövő turistái”) figyelmének és érdeklődésének felkeltése a térség iránt, ezért rendszeresen tartunk iskolai keretek között rendhagyó órákat, egyetemi, főiskolai hallgatóknak módszertani előadásokat. Egyik legnépszerűbb programunk az örökségtúrák szervezése az általuk kialakított örökségtúra útvonalak mentén. A kerékpáros, buszos örökségtúrák, valamint a romtúrák célja, a határontúli és magyarországi kulturális örökség népszerűsítése és megismertetése, a turisták figyelmének felkeltése a térség iránt, a kerékpáros turizmus fellendítése a a régióban, a jövedelem generálása a határ térségekben és a határon túli területeken. A romtúrák a buszos és gyalogtúrák kombinációi, amelyen hegyek ormán álló várakat, erdők mélyén megbúvó kolostorromokat fedezhetnek fel velünk az érdeklődők. Az általunk szervezett buszos örökségtúrák egy naposak, amely tematikusan, a Felső-Tisza-vidék, a Nyírség és a Zemplén egy-egy területének bemutatását szolgálják. A buszos túrákon a teljes szervezést, az idegenvezetést és a szakvezetést az egyesület tagjai biztosítják. Az örökségtúrák közül a legnagyobb figyelmet a kerékpáros örökségtúrák szervezésére fordítjuk, mivel a Felső-Tisza-vidék kiváló adottságokkal rendelkezik a kerékpáros túrák szervezésére. A kerékpártúrákon résztvevők átlagos száma 20-40 fő, akik Magyarország különböző pontjairól érkeznek. A túrák időtartama 3-4 nap, de vannak egy napos, többségében a régió egy-egy nagyobb fesztiváljához kapcsolódó csillagtúráink is. Az örökségtúrák lényegében a kerékpáros turistáknak kiajánlott túraajánlatok, amelyet önállóan is megszervezhetnek magunknak a túrázók, de az Egyesület lehetőséget teremt arra is, hogy nyílt, bárki számára nyitott túrakiírás keretében vegyenek részt rajta. A túrák különböző hosszúságúak, és a Középkori templomok útja és a Felső-Tisza-vidék, a Nyírség és a Zemplén különböző szakaszaira irányulnak. Az örökség¬túrák szervezett túravezetés, idegenvezetés és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosításával történik, amelyet a Középkori Templomok Útja Egyesület tagjai látnak el. A túrák teljeskörű szervezését szintén mi végezzük.

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.