kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Kerékpáros örökségtúrákBEREGVIDÉK ÖRÖKSÉGTÚRA

BEREGVIDÉK ÖRÖKSÉGTÚRA BEREGVIDÉK ÖRÖKSÉGTÚRA

A Beregvidék kerékpáros örökségtúra a történeti Bereg, Ugocsa és részlegesen a szatmári vidék felfedezését célozza. Az úticél ezúttal Kárpátalja, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legizgalmasabb régiója. A Beregvidéket a magyar-ukrán határ mint mesterséges tájhatár vágja ketté. 

ÖRÖKSÉGTÚRA A BODROG-MENTÉN ÉS A BODROGKÖZBEN

ÖRÖKSÉGTÚRA A BODROG-MENTÉN ÉS A BODROGKÖZBEN ÖRÖKSÉGTÚRA A BODROG-MENTÉN ÉS A BODROGKÖZBEN

A túra során a Zemplén keleti oldalán haladunk keresztül a Felső-Tisza-vidék észak-nyugati szegletébe, folytatva a régió kulturális és természeti örökségének felfedezését a Bodrog folyó mentén. Ezúttal egy olyan vidéket ajánlunk a túrázók figyelmébe, amelynek egyes részei az ismeretlenség homályába burkolódznak, még más területei bejáratott túraútvonalnak számítanak.

Szatmár-Beregi kerékpáros örökségtúra

Szatmár-Beregi kerékpáros örökségtúra Szatmár-Beregi kerékpáros örökségtúra

A Szatmár-Beregi örökségtúra Magyarország észak-keleti szegletének felfedezésére irányul. Arra a vidékre, amelyet Móricz Zsigmond, e táj egyik leghíresebb szülötte, a történelmi Magyarország utolsó tündéri mezejének nevezett. Tündérmező a víz birodalma, amelyet behálóznak a Tisza és mellékfolyói, a Szamos, a Túr és a Kraszna. Ez a vizek által körbezárt érintetlen táj, természetvédelmi területekben rendkívül gazdag és túralehetőségek egész tárházát kínálja az ide érkezőknek. 

Szent László örökségtúra

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

Szent László, a középkor lovag ideálja, a magyar történelemben, történettudatban, művészettörténetben, néphagyományokban kiemelt jelentőségű szerepet tölt be. Szent László tisztelete a határvidékeken, elsősorban a Székelyföldön és a Szepességben volt a legerősebb a középkorban, de Felső-Tisza-vidéken is számos emlékhely kötődik hozzá. A Szent László örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeit járhatják végig az érdeklődők, de az örökségtúra résztvevői megismerkedhetnek a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb régészeti emlékeivel, váraival és kastélyaival. 

Történelmi emlékhelyek örökségtúra

Történelmi emlékhelyek örökségtúra Történelmi emlékhelyek örökségtúra

A történelmi emlékhelyek örökségtúra a Nyírség, tájait, monumentális emlékhelyeit fűzi fel, érintve a Partim és a Hajdú-vidék határait.A túra a Dél-Nyírséget szeli át, széltében és hosszában Nyíregyházától Nagykárolyig, Nyírbátortól Debrecenig. Az örökségtúra által érintett emlékhelyek jelentőségüket tekintve a Kárpát-medence kiemelt örökséghelyszínei, nemzetközi mércével mérve is figyelemreméltó műemlékek és természetvédelmi területek. 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.