kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Túraszervezés

A Középkori Templomok Útja Egyesület tagsága egy évtizedes túraszervezési múlttal, tapasztalattal rendelkezik. Immár 10 éve, hogy elindult az örökségtúra mozgalom. Az első években még felfedező jelleggel, tesztelésre invitáltuk a kerékpáros túrázókat elsősorban a Felső-Tisza-vidékre.

Az évek alatt több ezren vettek részt túráinkon, mi pedig alkalmazkodva a túrázók igényeihez, egyre több területet kapcsoltunk be az örökségtúrák vérkeringésébe, ezáltal egyre behatóbban ismertük meg Észak-Kelet Magyarország tájait. Minden évben szervezünk túrákat a Felső-Tisza-vidéken, a Nyírségben, a Zemplénben, a Bükkben, a Csereháton, a Mátrában és a Cserháton, de emellett gyakran látogatunk el a az ukrán és román határ túloldalán található kulturális régiókba is. Évről-évre egyre jobban megismertük a túrázók társadalmát, igényeit, elvárásait. Megértettük mitől lesz még inkább élmény egy bringatúra a résztvevők számára, milyen jellegű szolgáltatásokat, látványosságokat érdemes kiajánlani számukra, hogyan tudjuk a lehető legoptimálisabb élményláncot kialakítani, miközben tekintettel vagyunk fizikai teherbíróképességükre és kulturális fogyasztási igényeikre. Az elmúlt tíz év során egyre több hivatásos túravezető csatlakozott hozzánk, így elmondhatjuk, hogy a legerősebb szakmai bázissal rendelkezünk a Felső-Tiszavidéken. Szatmár-Bereg és a Nyírség Egyesületünk bázisa, ezt a területet ismerjük a leginkább, ebből adódóan elsősorban itt vállalunk túraszervezési és túravezetési feladatokat.

Különösen nagy tapasztalatot szereztünk az ifjúsági korosztály túráztatásában. Már az indulásától, 2017. óta közreműködünk a Felső-Tisza-vidéki kerékpáros vándortábor lebonyolításában, amelyen évente ötszáz felső tagozatos és középiskolás diák vesz részt. Túravezetőink rendszeresen vállalnak túravezetői feladatokat a Felső-Tisza-vidéki kerékpáros vándortáborban és a Tiszántúli Református Egyházkerület által szervezett örökségtáborban, amelynek évente ezer résztvevője van.

A régióban számos kerékpárosbarát fejlesztést valósítottunk meg vagy közreműködtünk ilyen jellegű fejlesztésekben. Ennek szellemében kezdeményezői és aktív részesei voltunk a Záhonyt Debrecennel összekötő 32-es, 33-as számú Felső-Tisza-vidéki, nyírségi kerékpáros útvonal kitáblázásában, amely során Magyarország egyik leghosszabb, mintegy 350 km hosszúságú jelzett kerékpáros túraútvonala jött létre. Kerékpáros túraközpontokat és pihenőpontokat alakítottunk ki a 32-es és 33-as túraútvonal mentén, ezek üzemeltetésében is aktív szakmai segítséget nyújtunk. Ilyen túraközpontok működnek a legismertebb Felső-Tisza-vidéki és nyírségi középkori templomok közvetlen környezetében Csarodán, Nyírbátorban, Csengersimán és Lónyán. A jelentősebb turisztikai látványosságok környezetében kerékpáros pihenőpontok kialakításában működtünk közre: Tákoson, Vámosatyán, a Kaszonyi-hegy mellett, Tarpán, Cégénydányádon, Csengersimán, Bátorligeten. Kerékpáros túraajánlatokat, csomagajánlatot dolgoztunk ki, amelyek a térség felfedezését szolgálják.

Szoros partneri és szakmai kapcsolat alakult ki a régió turisztikai szolgáltatóival, akik közül sokan csatlakoztak a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által üzemeltett kerékpárosbarát minősítési rendszerhez. Elsősorban ezen szállásadókkal, éttermekkel vagyunk munkakapcsolatban, akiknek szolgáltatásait igénybe vesszük túráink során.

A kerékpártúrák lebonyolításához széleskörű eszközparkkal rendelkezünk. 50 kerékpárból álló kerékpárflottánk lehetővé teszi nagyobb csoportok túráztatását vagy párhuzamos túrák szervezését. Kerékpárflottánk 38 db felnőtt kerékpárból (KTM, Gepida), 8 db junior (Kellys) kerékpárból és 5 db e-bike-ból (KTM, Gepida e-bike) áll. Rendelkezünk két darab gyerekek szállítására alkalmas kerékpáros utánfutóval és gyermekülésekkel, így családok igényeit is ki tudjuk elégíteni. Minden kerékpár mellé bukósisakot biztosítunk. Szervezetünk két, egyenként 20 db kerékpár szállítására alkalmas kerékpárszállító utánfutóval rendelkezik, így egyszerre 40 kerékpárt is tudunk szállítani. A csoport kiszolgálására igény esetén 9 fős mikrobusszal is rendelkezésre tudunk állni.

A fenti eszközök bérlése mellett a  Középkori Templomok Útja Egyesület  tapasztalt, a térséget jól ismerő túravezetői háttérrel szívesen vállal csoportok számára kerékpáros túraszervezési feladatokat. Amennyiben a Felső-Tisza-vidék vagy a Nyírség területét szeretnétek megismerni egy általatok szervezett kerékpártúra keretében, vagy közösségépítő céllal szerveznétek túrát a régióban, esetleg ifjúsági csoport számára szeretnétek kerékpártúrát hirdetni, bátran keressetek bennünket! Az egyéni igényekhez igazodva vállaljuk a program teljeskörű szervezését, lebonyolítását, túravezetői és idegenvezetői feladatok ellátását, kerékpárok biztosítását, illetve kerékpárszállítási feladatokat.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.