kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Szervezett örökségtúrák

2024.

július

26.

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

Utazás a honfoglalás és az Árpádok korába a Felső-Tisza-vidéken

2024. július 26-28.

Jelentkezem a túrára

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2024. július 26. és június 28. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, reneszánsz kastélyait és természetvédelmi területeit mutatjuk be.

2024.

augusztus

03.

Panyolafeszt, fesztiváltúra Panyolafeszt, fesztiváltúra

Kerékpáros örökségtúra a Szamos-mentén

2024. augusztus 3.

Jelentkezem a túrára

Részletek hamarosan...

2024.

augusztus

17.

Nyíregyházi bringakör Nyíregyházi bringakör

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2024. augusztus 17.

Jelentkezem a túrára

Részletek hamarosan...

2024.

szeptember

07.

Irodalomtörténeti emlékehelyek a Szatmárban Irodalomtörténeti emlékehelyek a Szatmárban

Kerékpáros (kul)túra Szatmár ikonikus emlékhelyeire

2024. szeptember 7.

Jelentkezem a túrára

Részletek hamarosan...

2024.

szeptember

14.

Tirpák telepesek nyomában - 200 éve örökváltságban Tirpák telepesek nyomában - 200 éve örökváltságban

Kerékpártúra a bokortanyák világában

2024. szeptember 14.

Jelentkezem a túrára

Részletek hamarosan...

2024.

október

05.

Örökségtúra a Biharban Örökségtúra a Biharban

Koronás fejedelem útján - Bocskai nyomában

2024. október 5.

Jelentkezem a túrára

Részletek hamarosan...

Archive

2024.

július

13.

Beregi körtúra Beregi körtúra

Kerékpáros örökségkör a Felső-Tisza-vidék szívében

2024. július 13.

A 2024-es ÉV KERÉKPÁRÚTJÁN végig kerekezve felfedezzük a Bereg legszebb középkori templomait, a Tisza legszebb szabadstrandjait és a legizgalmasabb múzeumait. Utunk szinte végig árvízvédelmi és árapasztó töltéseken halad, forgalomtól elzárt, biztonságos természeti környezetben. Áthaladunk a II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon, mely az ország belsejével köti össze Bereget és Szatmárt. Vásárosnamény a Bereg kulturális, gazdasági, turisztikai központja, melyet kedvező földrajzi helyzetének köszönhet, logója, szlogenje szerint a Bereg szíve.

2024.

június

29.

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között - Tekerj a zöldbe!

2024. június 29.

A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok velünk 2024. június 29-én a Tekerj a Zöldbe! programsorozat keretében. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei.

2024.

június

14.

Örökségtúra a Bodrogközben és Bodrog-mentén Örökségtúra a Bodrogközben és Bodrog-mentén

Egy ismeretlen világ a Zemplén és a Felső-Tisza-vidék peremén

2024. június 14-16.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2024 június 14-én indul útjára történeti Bodrogközt és Bodrog-mentét bemutató kerékpáros örökségtúra. Ezúttal egy olyan vidéket ajánlunk a túrázók figyelmébe, amelynek egyes részei az ismeretlenség homályába burkolódznak, még más területei bejáratott túraútvonalnak számítanak. Talán az az egyik leghihetetlenebb ebben az örökségtúrában, hogy szó szerint településről, településre haladva, találkozhatunk, valami nagy jelentőségű és látványos örökséghelyszínnel.

2024.

május

25.

Rétközi örökségkör Rétközi örökségkör

2024. május 25.

2024. május 25-én a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében, a Tekerj a zöldbe! programsorozat részeként indul útjára egy különleges rétközi örökségkör, ugyanis ennek keretében Nyíregyházáról indulva ellátogatunk a szabolcsi földvárhoz, majd folytatjuk a kerékpártúrát Tiszabercel, Paszab, Kótaj felé.

2024.

május

18.

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2024. május 18.

A nyíregyházi bringakör keretében Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúrával. A Középkori Templomok Útja Egyesület által szervezett és a Tekerj a zöldbe! programsorozat részeként megvalósuló 40 kilométeres túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni Nyíregyháza történelmével, emblematikus épületeivel, kulturális és természeti örökségével. Tapasztalni fogjátok, hogy Nyíregyháza a parkok, terek városa, éppen ebből adódóan a belváros felfedezését térről térre fogjuk megtenni.

2024.

május

03.

Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken

Kerékpáros örökségtúra a Középkori templomok útján

2024. május 3-5.

Hol is kezdhetnénk jobb helyen ez évi első hosszú hétvégés túránkat, mint a Középkori Templomok Útja tematikus út szívében, a Felső-Tiszavidéken? Aki még nem járt ezen a túránkon, legalább egyszer mindenképp érdemes eljönni velünk, aki pedig már ismeri az útvonalat, biztosíthatjuk róla, hogy olyat mutatunk, amit még eddig nem láttak, mert nem láthattak! Ugyanis ezen az útvonalon az elmúlt évben nagyszabású templomfelújítások zajlottak, látogatóközpontok, kerékpáros túraközpontok, pihenők épültek! A Szatmár-Beregi táj évszázadok óta az ember és a természet egymás mellett élésének, olykor küzdelmének a lenyomata. A térség három történeti nagytájunk: Erdély, Felvidék és az Alföld találkozási pontjánál fekszik, amelyek egyben kulturális régiók, s ezek lenyomatai, hatásai jól láthatóak az épített és szellemi örökségben, összeolvadnak egy nagy, kulturális olvasztótengelyben. 

2024.

április

13.

Az ismeretlen Szatmár Az ismeretlen Szatmár

Örökségtúra az Erdőháton

2024. április 13.

Április 13-án indul a Középkori Templomok Útja Egyesület 2024. évi kerékpáros szezonja. Idén elsőként „Az ismeretlen Szatmár – Örökségtúra az Erdőháton” elnevezésű túrán vehettek részt, amely - a Tekerj a Zöldbe! programsorozat részeként - a Felső-Tisza-vidék egy kevéssé ismert szegletére, a szatmári táj erdőháti térségébe vezet. A szatmári Erdőhát a Tiszahát és Szamoshát közé eső terület, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei, reformáció korából származó dekorációi az elmúlt évek során lezajlott műemlékvédelmi helyreállítások és restaurátori kutatások eredményeként láttak napvilágot. Az útvonal nagy része a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet alacsony forgalmú hangulatos útjain, a Túr és a Tisza töltésein vezet.

2023.

október

07.

Örökségtúra a hajdúvárosok között Örökségtúra a hajdúvárosok között

Vadonatúj túra a szomszédos Hajdúságba

2023. október 7.

Csatlakozz te is a teszttúrázók táborához 2023. október 7.-én (szombat). Első alkalommal hirdette meg a Középkori Templomok Útja Egyesület az Örökségtúra a Hajdúvárosok túráját. Mivel első alkalommal szervezünk szervezett túrát erre az útvonalra, az elsők között lehetsz, aki velünk teszteli ezt a túraútvonalat.

2023.

szeptember

22.

Örökségtúra a Bükkben Örökségtúra a Bükkben

Középkori templomok és szerzetesrendek

2023. szeptember 22-24.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében induló örökségtúrával 2023. szeptember 22. (péntek) és szeptember 24. (vasárnap) között ezúttal a Bükk meghódítására indulhattok. A túra célja az ősz színeit magára öltő hegyvidék legszebb, művészettörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű templomainak és kolostorromjainak, valamint várainak bemutatása. Az útvonalunk a Bükk keleti oldaláról, Miskolcról indul és a nyugati oldalán, Egerben ér véget.

2023.

szeptember

16.

Tirpák telepesek nyomában - 270 éves útvonalon Tirpák telepesek nyomában - 270 éves útvonalon

Kerékpártúra a bokortanyák világában

2023. szeptember 16.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2023. szeptember 16-án, szombaton újra Nyíregyháza tirpák emlékhelyei és a bokortanyák megismerésére indulhatunk, a helyi vízfolyások jelentőségét is megismerhetjük egy tartalmas kerékpártúra keretében.

2023.

augusztus

11.

Örökségtúra a Bodrogközben és Bodrog-mentén Örökségtúra a Bodrogközben és Bodrog-mentén

Egy ismeretlen világ a Zemplén és a Felső-Tisza-vidék peremén

2023. augusztus 11. - augusztus 13.

Részletek hamarosan

2023.

augusztus

05.

Beregi körtúra Beregi körtúra

Tekerj a Zöldbe! egy kerékpáros örökségkörrel a Panyolafesztről a Felső-Tisza-vidék szívében!

2023. augusztus 5.

Erre a túrára elsősorban a Panyolafeszten megjelenő fesztiválozókat várjuk, akik nem csak a jól hangzó programkavalkád miatt érkeznek ide, hanem a fesztivál egyik napján szeretnének egy kicsit többet megismerni a környékből. Aki viszont csak túrázni indult, zárásképpen mindenképpen kóstoljon bele a Felső-Tisza-vidék legjobb fesztiváljába, ugyanis itt a legjobb programokkal és családias környezettel várják évről évre a vendégeket. 

2023.

július

07.

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

Utazás a honfoglalás és az Árpádok korába a Felső-Tisza-vidéken

2023. július 7. - július 9.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2023. július 7. és július 9. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, reneszánsz kastélyait és természetvédelmi területeit mutatjuk be.

2023.

július

01.

Nyíregyházi bringakör Nyíregyházi bringakör

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2023. július 1.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében a közel 20 kilométeres túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni Nyíregyháza történelmével, emblematikus épületeivel, kulturális és természeti örökségével. Tapasztalni fogjátok, hogy Nyíregyháza a parkok, terek városa, éppen ebből adódóan a belváros felfedezését térről térre fogjuk megtenni. 

2023.

június

09.

Örökségtúra a Cserháton Örökségtúra a Cserháton

Részletek hamarosan... A túra időpontja az előzetesen meghirdetettekkel ellenben módosul, hamarosan érkezünk a részletekkel.

2023.

június

03.

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között

2023. június 3.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2023. június 3-án (szombat) újabb kerékpártúra indul a Tekerj a zöldbe! programsorozat keretében. A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok.

2023.

május

20.

Rétközi örökségkör Rétközi örökségkör

Kerékpártúra Szabolcs történelmi emlékhellyé avatására

2023. május 20.

2023. május 20-án, szombaton, a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében indul útjára egy rendhagyó rétközi örökségkör, ugyanis ennek keretében Nyíregyházáról indulva ellátogatunk a szabolcsi földvár történelmi emlékhellyé avatására, majd folytatjuk a kerékpártúrát Tiszabercel, Paszab, Kótaj felé.

2023.

május

12.

Örökségtúra a Mátrában Örökségtúra a Mátrában

Középkori templomok és várak nyomában a Mátrában

2023. május 12. - május 14.

Egyik legizgalmasabb örökségtúra útvonalunk a Mátrába vezet. A Mátra felfedezésének azonban nem a jól megszokott, ismert, ám nagyon megterhelő útvonalán vágunk neki, hanem körbe tekerjük. Hihetetlen izgalmas látványosságok, örökséghelyszínek ölelik körül a hegyet, másrészt így kevésbé megterhelő kihívás lesz a túra teljesítése.

2023.

április

28.

Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken

Kerékpártúra a Felső-Tisza-vidéki és nyírségi kerékpáros túraútvonal mentén

2023. április 28. - április 30.

Idei első több napos túránk a kihagyhatatlan és számunkra oly kedves Felső-Tisza-vidékre vezet. A 32-es  számú Felső-Tisza-vidéki  kerékpáros túraútvonalat fogjuk bejárni, Vásárosnaménytól Csengersimáig, majd vissza Vásárosnaményba. A közel 300 kilométeren, hangulatos kicsiny falvakon keresztül, páratlan műemlékek között, csodálatos természeti környezetben a Tisza és Szamos mentén, a Bereg, Szatmár tájain tekerünk  kiváló minőségű és biztonságos útvonalon.

2023.

április

22.

Az ismeretlen Szatmár Az ismeretlen Szatmár

Örökségtúra az Erdőháton - Tekerj a zöldbe!

2023. április 22.

A 2023. április 22-én induló „Az ismeretlen Szatmár – Örökségtúra az Erdőháton” elnevezésű örökségtúra - a Tekerj a Zöldbe! programsorozat keretében - a Felső-Tisza-vidék egy kevéssé ismert szegletére, a szatmári táj erdőháti részére vezet. A szatmári Erdőhát a Tiszahát és Szamoshát közé eső terület, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei, reformáció korából származó dekorációi az elmúlt évek során lezajlott műemlékvédelmi helyreállítások és restaurátori kutatások eredményeként láttak napvilágot.

2022.

október

15.

Örökségtúra a Hajdúvárosok között Örökségtúra a Hajdúvárosok között

2022. október 15.

Kedves Örökségtúrázók! Tájékoztatunk titeket, hogy a túra elmarad!

2022.

szeptember

30.

Zempléni örökségtúra Zempléni örökségtúra

Borok, várak, templomok

2022. szeptember 30. - október 2.

Kedves Örökségtúrázók! Tájékoztatunk titeket, hogy a túra elmarad! Megértéseteket köszönjük.

2022.

szeptember

17.

Tirpák telepesek nyomában Tirpák telepesek nyomában

Kerékpártúra a bokortanyák világába

2022. szeptember 17.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2022. szeptember 17-én (szombat) a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére indulhatunk egy tartalmas kerék-pártúra keretében. A kerékpáros örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának megismerése, tíz tanya közöttük tipikus településszerkezetű bokortanyák felkeresése, bepillantás a tanyai életmódba, majd egy jóízű estebéd elfogyasztása a Tirpák fesztiválon. A koraőszi  betakarítások során a kertekben és a határban láthatjuk az idei aszályos nyár következményeit. 

2022.

szeptember

09.

Örökségtúra a Csereháton és az Aggeteleki-karsztban Örökségtúra a Csereháton és az Aggeteleki-karsztban

Természet és művészet öröksége

2022. szeptember 9-11.

Kedves Örökségtúrázók! Tájékoztatunk titeket, hogy a túra elmarad! Megértéseteket köszönjük.

2022.

augusztus

19.

Örökségtúra a Bodrogközben és Bodrog-mentén Örökségtúra a Bodrogközben és Bodrog-mentén

Egy ismeretlen világ a Zemplén és a Felső-Tisza-vidék peremén

2022. augusztus 19-21.

Kedves Örökségtúrázók! Tájékoztatunk titeket, hogy a túra elmarad!

2022.

augusztus

06.

Örökségtúra Szatmárban Örökségtúra Szatmárban

Kerékpártúra Szatmár ikonikus emlékei között

2022. augusztus 6.

Erre a túrára elsősorban a Panyolafeszten megjelenő fesztiválozókat várjuk, illetve ha túrázni jössz, zárásképpen mindenképpen kóstolja bele a Felső-Tisza-vidék legjobb fesztiváljába. A kerékpártúra célja a szatmári tájegység megismerést a szatmári körútra keretében, amelyet a szatmári területek felfedezését segítő 33-as számú túraútvonal táblái fognak kísérni.

2022.

július

22.

Örökségtúra a Gömör-vidéken	Örökségtúra a Gömör-vidéken

Világörökségi templomok nyomában a Gótikus úton

2022. július 22-24.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2022. július 22. és július 24. között, most először a szlovákiai Gömör-vidék meghódítására indulhatsz velünk. A túra során egy nagyon izgalmas művészetföldrajzi régióval ismerkedhettek meg, ahol a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb műemlékállománya koncentrálódik.

2022.

július

16.

Örökségtúra a Szamos-mentén Örökségtúra a Szamos-mentén

Kerékpáros örökségtúra a Szamos-háton

2022. július 16.

A túra a Szamos-menti területek bemutatását célozza, ahol izgalmas és látványos műemlékek sorakoznak egymástól karnyújtásnyira. Nem mindennapi, lélegzetelállító középkori templomokkal találkozhattok, a Szamos árterében megbúvó klasszicista Kölcsey-Kende kúriában pedig ismerhetitek meg a régió természeti sajátosságait. A túra alacsony forgalmú mellékutakon és a 32-es számú Felső-Tisza-vidéki kerékpáros túraútvonalon halad. 

2022.

július

09.

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között

2022. július 9.

A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei.

2022.

június

24.

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

Utazás a honfoglalás és az Árpádok korába a Felső-Tisza-vidéken

2022. június 24-26.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2022. június 24. és június 26. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, reneszánsz kastélyait és természetvédelmi területeit mutatjuk be.

2022.

június

18.

Beregi örökségkör Beregi örökségkör

Kerékpáros örökségkör a Felső-Tisza-vidék szívében

2022. június 18.

A beregi örökségkör a Felső-Tisza-vidék egyik legnépszerűbb kerékpáros túraútvonala, amely egy Tivadarból induló egy nap alatt teljesíthető körtúra.

2022.

június

03.

Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken

Kerékpártúra a Felső-Tisza-vidéki és nyírségi kerékpáros túraútvonal mentén

2022. június 3-6.

Ritka alkalom, amikor négy napos örökségtúrát szervezünk, hiszen tudjuk a túrázók általában a három napos túrákat preferálják. Hogy miért léptünk ki ezúttal a megszokott mederből? Azért mert egy olyan túraútvonalat szeretnénk bemutatni, amely az epicentruma az örökségtúráknak, amelyre leginkább büszkék vagyunk, amelybe a legtöbb energiát fektettük, amelynek a fejlesztésében aktív szerepünk volt, amelyről a legtöbb ismerettel rendelkezünk és amely meggyőződésünk szerint Magyarország egyik legjobb kerékpáros túraútvonala.

2022.

május

21.

Rétközi örökségkör Rétközi örökségkör

Kerékpártúra letűnt korok és tájak emlékei között

2022. május 21.

A 2022. május 21.-én (szombat) induló rétközi örökségkörre jelentkezők, letűnt korok és egy letűnt táj emlékeit, örökséghelyszíneit ismerhetik meg. A kerékpártúra célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének, a Nyírségtől északra elterülő rétközi tájegységének felfedezése.

2022.

május

14.

Az ismeretlen Szatmár Az ismeretlen Szatmár

Örökségtúra az Erdőháton

2022. május 14.

Jöjjön egy új túraútvonal, amely a Felső-Tisza-vidék egy kevéssé ismert szegletét tárja fel. A 2022. május 14.-én induló „Az ismeretlen Szatmár – Örökségtúra az Erdőháton” elnevezésű örökségtúra a szatmári táj erdőháti részére vezet. A szatmári Erdőhát a Tiszahát és Szamoshát közé eső területe, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei, reformáció korából származó dekorációi az elmúlt évek során lezajlott műemlékvédelmi helyreállítások és restaurátori kutatások eredményeként láttak napvilágot.

2022.

május

06.

Örökségtúra a Mátrában Örökségtúra a Mátrában

Középkori templomok és várak nyomában a Mátrában

2022. május 6-8.

Ezúttal egy teljesen új örökségtúra útvonallal jelentkezünk, a 2022. évi örökségtúra szezon következő állomása a Mátra. A Mátra felfedezésének azonban ezúttal nem a jól megszokott, ismert, ám nagyon megterhelő útvonalán vágunk neki, hanem körbe tekerjük. Tesszük ezt azért mert hihetetlen izgalmas látványosságok, örökséghelyszínek ölelik körül a hegyet, másrészt így kevésbé megterhelő kihívás lesz a túra teljesítése (azért szintemelkedésekben sem lesz hiány).

2022.

április

23.

Ismeretlen középkori templomok nyomában a Nyírségben	Ismeretlen középkori templomok nyomában a Nyírségben

Kerékpáros örökségkör a Közép-Nyírségben

2022. április 23.

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. által meghirdetett kerékpáros örökségtúra során a Nyírség egy kevéssé ismert részét fedezhetitek fel. Ezúttal a Közép-Nyírség meghódítására fogtok indulni, ahol számos kiemelkedő értékű, de az ismeretlenség homályába burkolódzó középkori templommal ismerkedhettek meg.

2022.

április

08.

Örökségtúra a Bükkben Örökségtúra a Bükkben

Középkori templomok és szerzetesrendek

2022. április 8-10.

Induljon az év első komolyabb próbatétele, 2022. április 8. és április 10. között a Középkori Templomok Útja Egyesület egy káprázatos vidékre, a Bükk meghódítására szervez örökségtúrát, amelyen a Bükk végtelen erdőségei, égbe törő csúcsai, csodálatos panorámái kísérik utunkat

2022.

április

02.

Nyíregyházi bringakör Nyíregyházi bringakör

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2022. április 2.

A nyíregyházi bringakörrel kezdetét veszi a 2022. évi örökségtúra szezon, melynek keretében Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúra keretében. A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. közös szervezésében meghirdetett 40 kilométeres túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni Nyíregyháza történelmével, emblematikus épületeivel, kulturális és természeti örökségével.

2021.

szeptember

17.

Zempléni örökségtúra Zempléni örökségtúra

Középkori várak és templomok nyomában Zemplénben

2021. szeptember 17-19.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2021. szeptember 17. és szeptember 19. között szervezi meg a Zempléni örökségtúrát. Kezd az őszi túraszezont egy komolyabb kihívással, ezúttal egy több, mint 230 kilométeres hegyi túrán vehettek részt a Zemplénben. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik nem riadnak vissza a szintemelkedésektől és kedvelik a kihívásokat.

2021.

szeptember

11.

Bringával a tirpák telepesek nyomában Bringával a tirpák telepesek nyomában

Kerékpártúra a bokortanyák világába

2021. szeptember 11.

 A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. szeptember 11-én (szombat) a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére indulhatunk egy tartalmas kerék-pártúra keretében. A túrát elősorban azoknak ajánljuk, akik Nyíregyháza alapításának időszakába szeretnének visszautazni az időben és megismerkedni a várost alapító tirpák telepesekkel.

2021.

szeptember

04.

Rétközi örökségkör Rétközi örökségkör

Kerékpártúra letűnt korok és tájak emlékei között

2021. szeptember 4.

2021. szeptember 4.-én szombaton, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében indul útjára a rétközi örökségkör. A rétközi örökségkörre indulók letűnt korok és egy letűnt táj emlékeit, örökséghelyszíneit ismerhetik meg. A kerékpártúra célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének, a Nyíregyházától és a Nyírségtől északra elterülő rétközi tájegységének felfedezése.

2021.

augusztus

21.

Nyíregyházi bringakör Nyíregyházi bringakör

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2021. augusztus 21.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. augusztus 21-én (szombat) Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúra keretében.

2021.

augusztus

13.

Örökségtúra a Bodrog-mentén és a Bodrogközben Örökségtúra a Bodrog-mentén és a Bodrogközben

Egy ismeretlen világ a Zemplén és a Felső-Tisza-vidék peremén

2021. augusztus 13-15.

Ezúttal egy olyan vidéket ajánlunk a túrázók figyelmébe, amelynek egyes részei az ismeretlenség homályába burkolódznak, még más területei bejáratott túraútvonalnak számítanak. Talán az az egyik leghihetetlenebb ebben az örökségtúrában, hogy szó szerint településről, településre haladva, találkozhatunk, valami nagy jelentőségű és látványos örökséghelyszínnel.

2021.

augusztus

07.

Kerékpáros örökségtúra a Szamos-mentén Kerékpáros örökségtúra a Szamos-mentén

Panyolafeszt, fesztiváltúra

2021. augusztus 7.

A Panyolafesztre érkezők egy különleges programra jelentkezhetnek 2021. augusztus 7.-én szombaton. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében kerékpártúra indul, melynek célja a szatmári táj felfedezése.

2021.

július

16.

Örökségtúra a Bódva-völgyében Örökségtúra a Bódva-völgyében

Kerékpártúra a Csereháton, a gótikus úton

2021. július 16-18.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2021. július 16. és július 18. között szervezi meg egyik legizgalmasabb túráját, amely a Cserehát legszebb része, a Bódva-völgyének felfedezésére irányul. A túra során Magyarország egyik eldugott szegletébe kalauzolunk el benneteket, ahol a varázslatos tájon, szebbnél szebb középkori templomok, vadregényes kolostorromok és várromok sorakoznak.

2021.

július

10.

Ismeretlen középkori templomok nyomában Ismeretlen középkori templomok nyomában

Kerékpáros örökségkör a Közép-Nyírségben

2021. július 10.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., a Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében 2021. július 10.-én (szombat) a Nyírség középső részének felfedezésére indulhattok egy kelleme kerékpártúra keretében.

2021.

július

03.

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt történelmi emlékhelyei és örökséghelyszínei között

2021. július 3.

 A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. július 3.-án (szombat) újabb keréktúra indul. A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei.

2021.

június

25.

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

A Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása

2021. június 25-27.

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága 2021. június 25. és június 27. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, reneszánsz kastélyait és természetvédelmi területeit mutatjuk be.

2021.

június

19.

Bringával a tirpák telepesek nyomában Bringával a tirpák telepesek nyomában

Kerékpáros túra a bokortanyák világába

2021. június 19.

 A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. június 19.-én (szombat) a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére indulhatunk egy tartalmas kerékpártúra keretében. A túrát elősorban azoknak ajánljuk, akik Nyíregyháza sajátos külterületi részét, a bokortanyák övezetét szívesen megnézik, felfedezik egy 33 kilométeres túra keretében. A várostól nyugatra mintegy tucat tanyát érintünk, Nyírtelek felé kerékpárúton haladunk, majd délre fordulva az egykori „löki” utat is keresztezve a Tiszavasvári felé vezető úttól délre a tanyák közötti dűlőutakon, több bokortanyát érintve érkezünk vissza város nyugati szélére.

2021.

június

12.

Nyíregyházi bringakör Nyíregyházi bringakör

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2021. június 12.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. június 12.-én (szombat) Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúra keretében.

2021.

június

04.

Örökségtúra a Bükkben Örökségtúra a Bükkben

A Bükk meghódítása, középkori várak és templomok nyomában!

2021. június 4-6.

 A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. június 4. (péntek) és június 6. (vasárnap) között a Bükk meghódítására indulunk. A Bükk nem könnyű préda, de nem lehetetlen. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik képesek dacolni jelentősebb szintemelkedésekkel és szeretik a kihívásokat. Ez egy igazi hegyi túra lesz, amely során megismerhetitek a Bükk legizgalmasabb középkori templomaival és váraival.

2021.

május

21.

Szatmár-Beregi örökségtúra Szatmár-Beregi örökségtúra

A Felső-Tisza-vidék felfedezése!

2021. május 21-23.

 A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság - Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegység közös szervezésében indul el 2021. év szezonnyitó kerékpáros örökségtúrája május 21-én. A túra során a Felső-Tisza-vidék legszebb részére kalauzolunk el benneteket, ahol megismerhetitek a régió ikonikus látványosságait, természeti értékeit, legszebb örökséghelyszíneit. A kerékpártúra a térség legszebb középkori templomai mentén halad, érintve irodalomtörténeti emlékhelyeket, népi építészeti emlékeket, néprajzi értékeket. Érintetlen, kevéssé ismert helyekre is elvezetünk benneteket, vulkántúrázhattok a Kaszonyi és a Tarpai hegyen, gyalogtúrázhattok a Bockerek erdőben, ismeretlen várromokhoz.

2020.

október

10.

Hegyvidéki örökségek - Romok és kövek 1009-2020-ig Hegyvidéki örökségek - Romok és kövek 1009-2020-ig

Gyalogos örökségtúra Mogyoróska, Regéc és Hejce határában a Zemplénben

2020.10.10

A zempléni túrák már ismertek az örökségtúrázók körében. Ezúton egy rövid egynapos gyalogos túrára várjuk a hegyek, várak, földvárak, romok iránt érdeklődő túrázókat. Nem teljesítménytúrát szervezünk, de ahhoz, hogy a 12-16 km-es tervet teljesítsük, nem csak könnyed séta várható, hanem a gyalogtúrázók átlagos 4 km/óra szintes útvonalon való teljesítménye. Kellemes gyaloglás őszi erdőben.

2020.

szeptember

19.

Tirpák telepesek nyomában 3. Tirpák telepesek nyomában 3.

A bokortanyák iskolái

2020.09.19.

A kerékpáros örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának és iskoláinak megismerése. 2020. szeptember 19.-én Nyíregyháza-Sóstófördő Múzeumfalu Tirpák portáról indulva, egy tucat bokortanyát érintve, mintegy 40 km-t megtéve tehetünk egy körtúrát, végig gondolva a digitális és a hagyományos összevont osztályú tanítás hatékonyságát.

2020.

augusztus

21.

Zempléni örökségtúra Zempléni örökségtúra

2020.08.21-23.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2020. augusztus 21. és augusztus 23. közötti időpontra rendhagyó kerékpáros örökségtúrát hirdet. Ezúttal egyaránt várjuk azoknak a jelentkezését, akik szeretik a kihívásokat és a komolyabb hegyi túrákat, illetve gondoltunk azokra is, akik a könnyedebb túraútvonalakat favorizálják. Újdonság, hogy ezúttal a túra során két csoportra bontva párhuzamos, különböző túraútvonalakon fognak haladni a jelentkezők, bizonyos szakaszokat viszont közösen fogunk megtenni. A nehezebb útvonal 257 km-es, amely komolyabb szintemelkedések megtételével jár, a könnyített útvonal 187 km kisebb szintemelkedéssel.

2020.

július

10.

Örökségtúra a Bódva-völgyében, a gótikus úton Örökségtúra a Bódva-völgyében, a gótikus úton

Kerékpártúra a Csereháton és Tornavidéken

2020.07.10-12.

A Bódva-völgyi örökségtúra a Kárpát-medence egy kevéssé ismert, de annál látványosabb szegletébe, a Cserehát nyugati területére vezet. Ez a terület egy igazi fehér folt, amelyet nektek kell felfedeznetek.

2020.

június

26.

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

Utazás a honfoglalás és az Árpádok korába a Felső-Tisza-vidéken

2020.06.26-28.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2020. június 26. és június 28. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. A túra során olyan kevéssé ismert tájegységekre érkezünk, mint a Rétköz és Bodrogköz. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, valamint reneszánsz kastélyait mutatjuk be.

2020.

június

12.

Szatmár-Beregi örökségtúra Szatmár-Beregi örökségtúra

Templomok, vulkánok, lápok

2020. június 12-14.

A Szatmár-Beregi örökségtúra általában a szezonnyitó túránk, ahogy idén is, de most csavarunk rajta egyet és nem a megszokott útvonalon haladva új látványosságokat, új élményeket kutatunk fel. Ezúttal a műemlékek mellett a túra főszereplői a vulkánok, a lápok és a pálinka. A Szatmár-Beregi örökségtúra Magyarország észak-keleti szegletének, a Felső-Tisza-vidék „epicentrumának” felfedezésére irányul. Arra a vidékre, amelyet Móricz Zsigmond, e táj egyik leghíresebb szülötte, a történelmi Magyarország utolsó tündéri mezejének nevezett. Ez a vizek által körbezárt érintetlen táj, természetvédelmi területekben rendkívül gazdag és túralehetőségek egész tárházát kínálja az ide érkezőknek. A folyók mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek a forgalomtól elzárt aszfaltozott töltéskoronák. Egymástól karnyújtásra lévő, hangulatos, csendes kis falvak között, az illatos Szatmár-beregi alma és szilva ültetvényeken keresztül, csodálatos természeti környezetben vezet utunk arra a vidékre, amely a középkori templomok földje

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.