kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2020. május 07.

Kerékpárosbarát fejlesztések a Felső-Tisza-vidéken

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság, a Magyar Közút Zrt. és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség 2018 óta tartó elkészítési munkálatait követően, közel 350 kilométer hosszúságú, jelzett kerékpáros túraútvonal kialakítása fog megvalósulni a Felső-Tisza-vidéken. Ez elsősorban Debrecen-Nyírbátor-Mátészalka-Csenger-Fehérgyarmat-Vásárosnamény-Záhony nyomvonal mentén kerékpáros túraútvonal kitáblázást fogja jelenteni, amelyek nagyrészt aszfaltozott töltésekre, már meglévő külterületi kerékpárutakra és alacsony forgalmú mellékutakra fog támaszkodni. A táblázás során útirányjelző, megerősítő, információs és az egyes látványosságokat jelző információs táblák elhelyezésére kerül sor. Ennek a munkának a legfontosabb hozadéka, hogy létrejön egy turisztikai és közlekedésbiztonsági szempontból is jól használható túraútvonal, amely a meglévő infrastrukturális elemekre fog épülni.

Ezzel párhuzamosan kezdetét vette a Felső-Tisza-vidéken kerékpáros túraközpont hálózat kialakítása a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség koordinációjában, több helyi önkormányzat, egyházi és civil szervezet közreműködésével. A program célja kerékpáros turizmust serkentő és kiszolgáló szolgáltatói hálózat létrehozása a régióban, amelyben nagy hiányt szenved a térség. Bár a kerékpáros turizmusnak nagyon jó feltételei vannak a Felső-Tisza-vidéken, a kerékpárosbarát szolgáltatások szinte teljesen hiányoznak. Ebben az évben 14 túraközpont és pihenőpont kialakítására kerül sor, a fent ismertetett kitáblázott kerékpáros túraútvonal mentén többek között az alábbi helyszíneken: Vásárosnamény, Tákos, Csaroda, Tarpa, Tivadar, Lónya, Csenger, Panyola, Kölcse, Cégénydányád, Nyírbátor. A túraközpontok célja kifejezetten a kerékpáros túrázók igényeire szabott szolgáltatások biztosítása. Csak néhányat említve: túravezetők és szakvezetők biztosítása, kiközvetítése, túrák, bringás események szervezése, lebonyolítása, szervízműhelyek és szervízpontok kialakítása, kerékpárkölcsönzési lehetőség megteremtése, kerékpárszállításhoz kapcsolódóan transzferszolgáltatás bevezetése, higiéniai feltételek bővítése, szálláslehetőségek és étkezési lehetőségek biztosítása a túrázóknak. A túrázók információ ellátásához természetesen nagyon jelentős térinformatikai támogatás, honlap és applikáció fejlesztés is fog kapcsolódni. Ennek a programnak az egyik nagyon fontos eleme a kerékpárosbarát minősítési rendszer bevezetése lesz, melynek országos szintű bevezetése is ebben az évben veszi kezdetét. A program egy része a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával, más elemei az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság támogatásával valósul meg.


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.