kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383
Kerékpáros örökségtúrák - Felső-Tisza-vidék

Kerékpáros örökségtúrák - Felső-Tisza-vidék

Útikönyv

Útikönyv

A Kerékpáros örökségtúrák – Felső-Tisza-vidék című kiadványunk 2020-ban jelent meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kiadásában, az Aktív Magyarország Kormánybiztosság, Vásárosnamény Város Önkormányzata és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség támogatásával. A kiadvány lényegében egy útikönyv, amelyben túraútvonalak szerepelnek. Annak érdekében, hogy felfedezzétek a Felső-Tisza-vidéknek, ennek a varázslatos tájnak minden fontosabb szegletét, rejtőzködő értékét, úgynevezett kerékpáros örökségtúra útvonalakat jelöltünk ki. Az útikönyvben szereplő kerékpáros örökségtúrák a Felső-Tisza-vidék különböző részeinek bemutatására irányulnak, minden útvonal különbözik egymástól, így akár több alkalommal is érdemes visszatérni. Az örökségtúrákat járva a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét ismerhetitek meg. Az örökségtúrák meghódításának önállóan is nekivághattok, de a Középkori Templomok Útja Egyesület által meghirdetett, szervezett túrákon is részt vehettek. Bárhogy is döntötök, ez a kiadvány akár egy útikönyv segítségetekre lesz az örökségtúra útvonalak felfedezésében, így mindig legyen kéznél ha útnak indultok. A kiadványban szereplő örökségtúrák útvonalai letölthetők a www.oroksegtura.hu honlapról is gpx formátumban, amelyeket saját mobil eszközötökre is fel tudtok tölteni.  A kiadványt le tudjátok tölteni weboldalunkról.

A Felső-Tisza-vidék természetvédelmi területekben gaz­dag, ahol még meghatározóak a természetközeli állapotok. Ez a táj a víz birodalma, ahol a Tisza és mellékfolyói, a Sza­mos, a Túr, a Kraszna és a Bodrog az aktív kikapcsolódás egész tárházát kínálja az ide érkezőknek. Szabadstrand­jairól, vízitúra útvonalairól már régóta ismert ez a térség. Az azonban kevéssé ismert, hogy kiváló kerékpártúrákat tehetünk erre. Az Alföld többi részével ellentétben a Felső­Tisza-vidéken az aprófalvas településszerkezet a meghatá­rozó, amely kifejezetten kedvező a bringásoknak.

A sík terep lehetővé teszi, hogy nagyobb erőfeszítés nél­kül meghódítsuk ezt a vidéket. De ami igazán vonzó lehet a bringások számára, hogy több száz kilométer hosszan te­keregnek a folyók mellett a kerékpározható aszfaltozott töl­téskoronák, amelyek bár árvízvédelmi célból épültek, mégis remek lehetőséget nyújtanak kerékpártúrák szervezésére.

Annak érdekében, hogy felfedezzétek ennek a varázsla­tos tájnak minden fontosabb szegletét, rejtőzködő értékét, úgynevezett kerékpáros örökségtúra útvonalakat jelöltünk ki. A kerékpáros örökségtúrák a Felső-Tisza-vidék külön­böző részeinek bemutatására irányulnak, minden útvonal különbözik egymástól, így akár több alkalommal is érde­mes visszatérni. Az örökségtúrákat járva a Felső-Tisza-vi­dék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét ismerhetjük meg. Az örökségtúrák meghódításának önál­lóan is nekivághattok, de a Nyírségi Turista Egyesület, a Középkori Templomok Útja Egyesület és a Vásárosnaményi Tourinform Iroda által meghirdetett, szervezett túrákon is részt vehettek. Bárhogy is döntötök, ez a kiadvány akár egy útikönyv segítségetekre lesz az örökségtúra útvonalak fel­fedezésében, így mindig legyen kéznél ha útnak indultok. A kiadványban szereplő örökségtúrák útvonalai letölthető­ek a www.oroksegtura.hu honlapról is.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.