kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Báthory várkastély, Nyírbátor


Kapcsolat
cím: 4300 Nyírbátor, Vár u. 1.
e-mail: info.bathorivarkastely@gmail.com
tel.: 42/254-105
web: https://www.bathorivarkastely.hu/
látogatás rendje: a megadott nyitvatartási időszakban

A várkastély, valamint a református és minorita templom egy egységet alkotnak, hiszen mindhárom épület a 15. század végén épült egységes koncepció alapján. A várkastélyról igen kevés forrás maradt ránk. A Báthori család valamikor a 15. század első felében egy udvarházat épített, ezt az udvarházat bővítette ki és építette át Báthori István a 15. század végén. A várkastély épületeit sarok rondellákkal ellátott, földdel tömött palánk és vizesárok övezete. Báthori András a kastély újjáépítette és kibővítette. Ekkor készült pillérekkel támaszkodó baluszteres reneszánsz loggia. Vele szemben épült fel a hosszú udvari folyosóval, illetve emeletes balusztrádos loggiával ellátott U alaprajzú déli épület. A két épületet egy földszintes szárny kapcsolata össze. A vár a 16. században élte a fénykorát, 1549-ben ebben az épületben született meg a bátori egyezmény, amelyen az Erdélyi Fejedelemség és a Magyar Királyság egyesítéséről tárgyaltak a felek. A bátori egyezmény jelezi a Báthori család és Bátor fontosságát a 16. századi magyar közéletben. Férfiágon az utolsó Báthori, Báthori Gábor erdélyi fejedelem halálával kihalt a család nemesi család. Ezt követően Bátor a Rákóczi családhoz kerül, a 18. században pedig a Károlyi család birtokába. A kastély a 18. századra már erősen romos állapotba került, az épület még használható részeiben magtárat hoztak létre, melynek érdekében jelentős átalakításokat végeztek. 

Nagy valószínűséggel állítható, hogy a pince és a felmenő falak is a várkastély épen maradt részéből származnak, amelyek tartalmaznak középkori elemeket, építését reneszánsz stílusban fejezték be. A felújítást megelőző régészeti ásatások során számos reneszánsz kőfaragvány került elő, amelyet a kastély kőtárában állítottak ki. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal a romos egykori ebédlőpalota szárnyát 1985-ben műemlékké nyilvánította, amelyet 2006-ban újjáépítettek. Ez a korabeli kastély egyetlen olyan részlete, ami felmenő falaiban középkori maradványokat őriz. 

A kastély felújítása 2005-2006 között történt meg. A földszinten három boltozott helyiségében kiállítótermeket rendeztek be, helyreállították a valamikori lakomatermet, illetve a lakóhelyiségeket. A felújítást követően az épületben kiállítások és egy panoptikum kap helyet. A kastélyban a Báthori család és Bátor történetének jelentős eseményeit 45 életnagyságú figurából álló panoptikum jeleníti meg. A jelentek között található a kenyérmezei csata, amelyben Báthori István győzelmet aratott 1479-ben a törökök felett és a bátori egyezmény. A harmadik jelenet a leghírhedtebb nyírbátori születésű Báthori Erzsébet életébe nyújt betekintését. A tetőterében konferencia központ található.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.