kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Becsky-Kossuth kúria, Komlódtótfalu


Kapcsolat
cím: 4765, Komlódtótfalu, Kisfaludy utca
e-mail: nincs
tel.: 44/520-007
web: nincs
látogatás rendje: csak előzetes bejelentkezéssel

A Becsky család a XV. század óta birtokolja a falut. A gazdasági elképzeléseik mellett megteremtettek itt egy olyan szemléletet, amely a szatmári tájegység méltó képviselőjévé tette a települést. Bizonyára sokat szenvedett a falu a középkorban, amikor a partiumi rész három hatalom kezében volt. Hol a királyság, hol a török, hol pedig az erdélyi fejedelemség birtokolta a területet és vele együtt a falut is. Tudunk róla, hogy térségben lévő középkori templomok mennyi kárt szenvedtek és milyen pusztításokat étek meg. A Szamos folyó sok védelmet jelentett a falunak, mert egy „patkó” alakban vette körül és ez bizonyos fokú védelmet jelentett számára. A középkorból azonban érdemi építmény nem maradt meg. Az említésre került fa templomát, csak a XVII. század végén (1696) tudjuk számba venni, amely ekkor már a reformátusok birtokában volt. A Becsky családnak nyilvánvalóan voltak kisebb, fából épített udvarházai, amelyben laktak és voltak olyan kiszolgáló épületei, amelyek a gazdasági igényeket szolgálták. Ezek az idők során elpusztultak és kutatás hiányában nem tudunk róluk semmit.

A család a XVII. század végén, a XVIII. század elején már rendelkezhetett egy olyan épülettel, amely a mai kúria helyén állhatott. Erre a meglévő épület alapfalai utalnak, mert feltevés szerint az új, ma is álló kúria ezekre az alapokra épült meg, de nem bizonyított tény. Azt tudjuk, hogy Becsky György az 1700-as évek elejétől a leveleit innen keltezi. A család nagy mennyiségű iratanyagában az építkezésre vonatkozó adat nem található. Egy 1770. évi irat már tekintélyes kúriára enged következtetni.

Az épület megjelenése is igazolja ezt az időpontot. A magasföldszintes, manzárdtetős épület későbarokk és klasszicista elemeket mutat. Az alaprajzi rendszere, a homlokzat vízszintes tagoltsága és az ablakok keretezése a későbarokk hagyományokat mutatja. Ugyancsak a barokk, rendhagyó eleme a két központi, nagyméretű kémény, amelyre a belső helyiségek sorra rá voltak kötve. A manzárd rendszerű tetőszerkezet kettős idoma szintén a barokkot idézi. A nagyon szép bejárati előcsarnok aránya, annak párkány rendszere, páros oszlopai és a háromszögletű oromfala már a klasszicista stílust mutatják. A kastély az 1800-as években még a Becsky család birtokában volt. A kúria és a földbirtok 1860-ban házasság révén került a Kossuth családhoz, és maradt a birtokuk egészen az 1950-es államosításig. 1900 körül Kossuth István lakott a kúriában. A későbbiekben a két Kossuth lány lakta 1950-ig.

Az Országos Műemléki Felügyelőség 1960-61-ben hozta rendbe az épületet, de a kúria sajnos a 80-as évekre igen elhanyagolt állapotban volt, a tetőszerkezete leégett. A 90-es években az Örökségünk Őrei ifjúsági műemlékvédelmi szervezet segítségével felújításra került, ami messzemenően hozzájárult, hogy ma elfogadható állapotban van. A Kormány „Várprogram és Kastélyprogram” keretén valósul meg a kúria teljes körű helyreállítása.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.