kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Bessenyei emlékház, Tiszabercel

Tiszabercel híres szülötte Bessenyei György író, filozófus, a felvilágosodás nagy alakja. A kúria, amelyben született, a Bessenyei utca 6. szám alatt, a falu egyik legmagasabb pontján áll. Egyik felében Bessenyei-emlékkiállítás látható, a ház másik felét házasságkötő teremnek használják, de korábban volt iskola is. Bessenyei György pályája ékes bizonyítéka annak, hogy egy kis faluból is messzire lehet jutni, maradandót lehet alkotni.

A hagyományos nyírségi középnemesi építkezés jellegzetességeit magán viselő, boltíves tornácú, zsindelytetős, barokk kúria 1720 körül épült – ezt Erdész Sándor néprajzkutató bizonyította be, eloszlatva azokat a félreértéseket, miszerint egy közelben álló épület lett volna az Ágis tragédiája alkotójának szülőháza. Itt, a magaslaton álló kúriában született 1747-ben Bessenyei György, a magyar felvilágosodás írója, költője, gondolkodója. A gyönyörűen gondozott kert közepén álló épület elülső része ma emlékház, melyet Bessenyei korabeli bútorokkal rendeztek be. Igazi ritkaságnak számít az itt látható festett szekrény és a deszkabaldachinos ágy. Ugyanitt irodalomtörténeti kiállítást találunk, melynek segítségével a költő életútját járhatjuk be.

Bessenyei György előbb Sárospatakon tanult, majd 5 évig házitanító nevelte, ám igazán akkor kezdett foglalkozni a tanulással, amikor két bátyja után ő is Bécsbe került. 1765 és 1773 között Mária Terézia testőrségében szolgált. Nyelveket tanult, szenvedélyesen olvasott, megismerkedett a felvilágosodás eszméivel, az európai műveltséggel, a francia irodalommal, kezdetét vette írói munkássága. 1772-ben jelent meg az Ágis tragédiája című műve, ettől számítjuk a magyar felvilágosodást. Nagyon termékeny volt, 10 év alatt 24 műve jelent meg nyomtatásban. Az felvilágosodás szabad eszméit tőle bátrabban és nyíltabban senki nem hirdette – írták róla. 1782-ben visszatér szülőfalujába, és 1885-ig itt él édesanyjával, majd a család Pusztakovácsiban (ma Bakonszeg) lévő birtokára költözött. Itt is halt meg 1811-ben.

Kívánsága szerint jeltelen sírba temették a kertjében, minden egyházi szertartás nélkül. S habár a kutatók szerint életében nem járt Nyíregyházán a felvilágosodás nagy alakja, ma az Északi temetőben nyugszik, a főbejárattól közvetlen balra. Földi maradványait exhumálás után ugyanis ide szállították át. Hatalmas kultusza lett az író-költőnek Nyíregyházán. 1898-ban megalakult a Bessenyei-kör ég ugyanebben az évben közadakozásból elkészült a Bessenyei-szobor (Kallós Ede alkotása), amelyet 1899-ben avattak fel a mai Hősök terén. Ám, ahogy a hamvai pusztakovácsiból, úgy a szobor is költözött jelenlegi helyére, a Bessenyei térre, amikor helyén felállították az I. világháborús emlékművet. Tiszabercel, az irodalmi, kulturális élet méltó a település híres szülötte emlékéhez. A Tiszabercelért Egyesület helyi civilekkel, vállalkozókkal közösen szervezi a Rétközi kulturális és turisztikai napokat. A százéves, árnyas fák között a Tiszának háttal színpadot állítanak fel, így a szőke folyó szolgál természetes díszletként az előadásokhoz, míg a nézők a töltésen foglalnak helyet. Mindenki visz magával otthonról széket, hokedlit - és kezdődhet a tiszaberceli gátszínház, remek produkciókkal. De csapnak itt össze vízi gladiátorok, országos verseny keretében rotyog a halászlé, és persze álló hétig tart a Tisza-parti ultiparti. Vagy még tovább...

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.