kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Csengeri református templom


Kapcsolat
cím: 4765 Csenger, Hősök tere 8.
e-mail: refcsenger@gmail.com
tel.: 30/224-4338
web: nincs
látogatás rendje: csak előzetes bejelentkezéssel

A templom építése feltehetően 1322 után indult el, és legkésőbb a század második negyedében fejeződött be. A jelentős méretű épület nagyrészt megőrizte középkori formáját. Egyedülálló a hatszögű, hatszintes tornya.

Ilyen, vagy ehhez nagyon hasonló tornyok szép számmal fordulnak elő a környékén, Vámosorosziban, Gacsályban, Mátészalkán vagy Nagyszőlősön. A középkori Magyar Királyság más területéről e megoldás azonban egyáltalán nem ismert, ezért mondhatjuk, hogy ez az építészeti megoldás a történeti Szatmár egyik művészettörténeti sajátossága. A nyolcszögű tornyok e speciális megoldása aligha helyben, az Alföld eme északkeleti részén fejlődött ki. A debreceni református Nagytemplom elődjének, a középkori Szent András-plébániatemplomnak volt egy olyan tornya, amelynek alapformája a csengeriével volt azonos. Minden bizonnyal tehát a debreceni templom tornya szolgált előképként Csenger számára, amely azonban a megoldás helyi szintű elterjesztésében már nyugodtan játszhatott közvetítőszerepet.

Különösen érdekes a csengeri református templom homlokzati megjelenése. Csengerben, de mellette Szamostatárfalván, Baktalórántházán vagy Csegöldön is a külsőn sakktáblaszerű elrendezésben jelennek meg a téglák. Az egyes sorokban ugyanis felváltva, rövidebb, illetve hosszabb oldalukkal kifelé helyezték el őket, s a sorokat egymáshoz képest egy téglányival elcsúsztatták. Ráadásul a rövidebb oldalú tégláknak a végét sokkal jobban kiégették, mint a többiét, amitől sötét színű, zöldes vagy kékes-szürke, fényes máz rakódott ki rájuk. A narancsos oldalú, hagyományos égetésű téglák a mázasokkal együtt így színükben is mintás falfelületeket eredményeznek, amely egy tudatos dekorációs technika eredménye volt. 

Csengerben látható a Felső-Tisza-vidék legkorábbi kazettás mennyezete. A templom 126 kazettából álló famennyezetét 1745-ben készítette Felsőbányai Asztalos Mihály. A levél és virágmintákat, égitesteket, állatokat, angyalokat ábrázoló kazetták erőteljes reneszánsz hagyományokat tükröznek. A kazettákat leveles-indás motívumok foglalják keretbe. A csengeri kazettás mennyezettel a közeli gacsályi református templom kazettás mennyezete mutat rokonságot, amelyet valószínűleg ugyanaz a mester készített. 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.