kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Csetfalvai református templom


Kapcsolat
cím: 90262 Chetfalva, Vulytsya Petefi, Zakarpattia Oblast, Ukrajna
e-mail: nincs
tel.: 00 380 3141 742 39
web: http://temple-tour.eu/hu/csetfalva/58
látogatás rendje: csak előzetes bejelentkezéssel

Az egykori Szatmár, Ugocsa és Bereg vármegyék hármas határán, a Tisza jobb partján helyezkedik el Csetfalva, melynek református temploma egész Kárpátalja egyik legszebb műemléke. 

Az 1998-as és 2001-es tiszai árvíz nem csak Magyarországon, hanem Kárpátalján is hatalmas pusztításokat okozott. Az árvíz elöntötte Csetfalvát és a gótikus eredetű református templomát is. Az árvízi helyreállítások során a benei református templommal együtt, a magyar állam támogatásával elindulhatott a csatfalvai református templom szakszerű helyreállítása, amelyet átfogó régészeti és restaurátori kutatások előztek meg.  

A nyolcszög záródású szentélyű templom egyetlen építési periódusban, feltehetően a 15. század közepén épült. Arégészeti kutatás során a szentély északi oldalán bukkant elő a 16. században elbontott sekrestye befalazott csúcsíves, kőkeretes kapuja, a szamárhátíves szentségtartó fülke és a csúcsíves záradékú ülőfülke. A kutatás során előkerültek a 15. századból származó boltozati bordák indításai, amelyek a szentély gótikus boltozatának maradványai. A hajót két csúcsíves ablak világítja meg, melynek mérműves kereteit a 18. században leverték. A 2000-ben végzett falkutatás során a hajó északi falán több ponton kerültek elő vörösre festett, alsecco technikájú falképtöredékek. Csak a diadalívben nyílt lehetőség nagyobb felületen a vakolat eltávolítására. A diadalíven előkerült falkép nagy valószínűség szerint Szent Mihályt ábrázolja, melynek alakját bekarcolták a nedves vakolatba. Az ívesen meghajló testű alak bal lábára nehezedik, jobbját behajlítja, jobb karját felemeli és lándzsájával ledöfi a lábánál fekvő sátánt. A vastag vakolatok alatt ennél sokkal több freskó rejtőzködik, melynek feltárása egyelőre még várat magára. 

A 16. században a templom református felekezethez került. Igazi látványosságát a 18. századból származó kazettás mennyezete adja. A templom szentélyének boltozata a 18. század második felében beomlott vagy elbontották. 1753-ban készült el a hajó festett kazettás mennyezete, 1773-ban pedig a szentély kazettás mennyezete. A kazettás mennyezetet ugyanaz az Asztalos Lándor Ferenc készítette, akinek a nevéhez a tákosi református templom berendezései is kötődnek. 

A csetfalvai templom kazettás mennyezetén indás, virágmintás motívumok láthatóak.Érdekes látványt nyújt a hajó kazettás mennyezetén látható sakktáblaszerű színkompozíció. A 18. századból származó, jelenleg kék színű karzaton nyitott kutató szondák jelzik a mellvédek eredeti színét és motívumait. 1796-ban épült a templom négy fiatornyos, galériás, szoknyás faharanglába.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.