kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Ibrányi-Fráter Kúria, Kótaj

Kótaj Nyíregyházától 14 km-re északra fekvő nyírségi település. A források szerint Zsigmond király a XV. század elején Ibrányi Miklós fiainak és Zsoldos Gergelynek adta át a területet, ettől kezdve az Ibrányi család birtoka volt. A műemlék épület a falu északi szélén, a Jókai utca legvégén található. A copf stílusú, manzárd tetős kúriát Ibrányi András huszárezredes építtette 1740-ben, a hagyomány szerint Krakkó melletti lengyel mintára. Az épület belső festése 1784 után készült, melynek nyomai láthatóak voltak felújításkor a meszelés alatt. A helyiségek síkmennyezetesek. Egykori adatok szerint a kastélyban egy házi kápolna is működött egy ferences káplán gondozása alatt. A Fráter kúria többször gazdát cserélt, végül 1867-ben a Fráter család kezébe került, akik az 1920-as évekig birtokolták. A teljesen lepusztult épületet 1953-ban műemlékké nyilvánították. 

A kúria mindkét végén kontyolt manzárd tetős, téglalap alakú épület főhomlokzatát középrizalit emeli ki. (Rizalit: az épületek közepén vagy sarkain, a fal síkjából kiemelkedő, tagolt, általában gazdagon díszített homlokzatrész.) A rizalitot falpillérek tagolják, sarkai kváderes (négyszög alapú hasábbá faragott építőköves) kiképzésűek, felülről háromszög oromzat zárja. A timpanonban az Ibrányi család címere látható: ágak között balra ugró szarvas, fölötte korona. Az épület fa padlásablakain volutás (ívesen visszakanyarodó vonal) faragás van. A nyílások oválisok. A két ajtó kőkeretes, felül világítós, kőlépcsőkkel megközelíthető. Fölöttük füzér és díszes szemöldökök láthatók. A három félköríves ablak alatt vakolt, tükrös köténydísz látható, felettük ugyanilyen szemöldökdísz van. A rekonstrukció alapján készült többi, nagyméretű ablak sötétbarnára mázolt. Az ablaktengelyek között virágfűzéres, stukkódíszítéssel ellátott, mélyített faltükrök vannak. A ház kváderkő (faragott építőkő) lábazaton álló téglafalazatú, a barnára festett nyílászárók felújítottak.

Az épület belsejében, a teljes mélységben végighúzódó díszterem két oldalán két-két sor szoba található. A főhomlokzati oldal 3+3+3 tengelyes, ahol két bejárati előcsarnok, egy nagy és egy kis szoba található. A kerti homlokzat 4+3+4 tengelyes, architektúrája a főhomlokzatéval azonos. Ezen az oldalon két-két szoba helyezkedik el. A díszteremben egyszerű, barokkos ajtószárnyak találhatók. Sajnos a berendezése nem maradt meg, csupán néhány szép cserépkályha árulkodik az egykori tulajdonosok igényességéről és jómódjáról. A korhű bútorokkal berendezett étkező, hálószoba, szalon bútorai és használati tárgyai a műkincspiacról származnak.

A korabeli leírások alapján a kúriát eredetileg szépen gondozott park vette körül, gondosan megválogatott fákkal. Napjainkban a fallal körülvett épület udvarát parkosították, a hátsó kerítésnél található, fedéllel ellátott három filagória különféle szabadtéri rendezvények lebonyolításának színtere lehet. Az épület és az udvar kedvelt helyszíne az esküvői fotózásoknak.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.