kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Kállay Gyűjtemény, Nyíregyháza

A Kállay Gyűjtemény 1993. március 10-én nyitotta meg kapuit Nyíregyházán, a Széchenyi u. 1. szám alatt, a Nyírvíz Palotában. A gyűjteményt dr. Kállay Kristóf (1916-2006), dr. Kállay Miklós (1887-1967) magyar királyi miniszterelnök elsőszülött fia, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete alapította római emigrációban létrejött magángyűjteményéből, melyet 1989-90-ben szülővárosának, Nyíregyházának adományozott. A Kállay gyűjtemény nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem megyénk, illetve országunk történelmének egy szeletét is. A gyűjtemény 16.000 kötetes könyvtárral és kortörténeti fotókkal is rendelkezik. A múzeumban megtalálhatók a Kállay-leszármazottak személyes tárgyai, dr. Kállay Miklós miniszterelnök levelezései, nagyilosvai Ilosvay Ferenc (1914-1990) vadászíró kéziratai, báró Altorjai Apor Gábor (1889-1969) rendjelgyűjteménye is. A Kállay Gyűjtemény az eltelt évek alatt az adományozók körének bővülésével folyamatosan gazdagodott, több algyűjteménnyel rendelkező múzeumi egységgé fejlődött, 2007. november 9-én pedig muzeális intézménnyé vált.

2020-tól a Nyíregyházi Kállay-Kúria fejlesztésének második üteme révén a múzeum új és látványos kiállításokkal várja a látogatókat a Nyíregyháza belvárosában található, Bessenyei tér 15. szám alatt lévő Kállay-házban. A fejlesztés révén új, a mai kornak megfelelő interaktív eszközök segítségével ismerhetjük meg a múzeum legfontosabb műtárgyait, páratlan értékű rendjeleit, kitüntetéseit, a nemesi és arisztokrata családok relikviáit, becses könyvritkaságokat.

A Kállay gyűjtemény algyűjteményei közül kiemelkedik a rendjelgyűjtemény. Ebben harmincnyolc féle rend, valamint kitüntetés insigniái találhatók meg, amelyek tizenhárom európai, illetve négy közép- és dél-amerikai országból származnak, tizenkettő magyar eredetű, valamint a Habsburg-birodalmi korszakból való. Döntően az adott kitüntetés első- vagy második fokozatai aranyból és ezüstből, vagy aranyozott ezüstből készültek, illetve brillantírozott ezüstök. Közülük nem egy darab hazai közgyűjteményekben máshol nem lelhető fel. Ezek közé tartozik az 1764-ben alapított Magyar Királyi Szent István Rend nagykeresztje a csillaggal, az 1429-ben alapított Aranygyapjas Rend XIX. század végi rendjel típusa, a Máltai Lovagrend Érdemrendjének nagykeresztje a csillaggal, valamint a közép- és dél-amerikai rendjelek. Ezek mellett a gyűjtemény őrzi dr. Kállay Miklós miniszterelnöknek és fiának, dr. Kállay Kristófnak a kitüntetéseit, rendjeleit is.

A kiállítás következő algyűjteménye, az iparművészeti kollekció is gazdag és széles skálájú. Kiemelkedik közülük egy millenniumi smaragd és rubin kövekkel ékesített diszmagyar szablya az 1890-es évekből, amely II: Rákóczi György erdélyi fejedelem szablyája alapján készült. A viseletek közül érdemes megemlíteni Sir Frederic Duncac bécsi angol követ diplomataruháit, valamint fiának, Sir Oliver Duncacnak elegáns báli öltözetét, illetve Barcs György máltai lovag kukulláját, és a csodás módon megmaradt Kállay diszmagyar mentéket. Az iparművészeti kollekciót gazdagítja a Dietrich-hagyaték is. A Kállay családdal leányágon rokon Ilosvay Ferenc (1914-1990) vadászíró özvegye Johanna Ditrich (1929-2017) 1993-tól folyamatosan gyarapította a Kállay gyűjteményt családi fotókkal, férje személyes tárgyaival, kéziratokkal és folyóiratokkal. A Kállay Gyűjtemény 1998-ban az alapító segítségével jutott hozzá egy értékes, 2x3 méter méretű oltárképhez, amely egykor a kállósemjéni római katolikus templomban volt. Az algyűjtemények közül kiemelkedő helyet foglal el a 16.000 kötetet számláló könyvtár, amelyet báró Altorjai Apor Gábor, őrgróf Pallavicini Hubert, dr. Kállay Miklós miniszterelnök, Kállay Kristóf, Kállay András és Ilosvay Ferenc vadászíró magánkönyvtárai alapoztak meg. A könyvtári anyagnak közel fele magyar nyelvű, a többi olasz, francia, angol, német, latin nyelven íródott. Sok az első kiadású, a szerző által dedikált, a számozott példányú, az ex librises kötet, és nem kevés számú különlenyomatot és kéziratot is őriz a gyűjtemény.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.