kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Kállay-kúria, Kállósemjén


Kapcsolat
cím: 4324 Kállósemjén, Kossuth út 94.
e-mail cím: info@kallaykuria.hu
tel.: 20/382-4373
web: http://www.kallaykuria.hu/
látogatás rendje: a megadott nyitvatartási időszakban

A Kállay-kúria a magát a honfoglalás korától eredeztető nemesi család, a Kállayak egykori birtokközpontjában, Kállósemjénben áll. Tudósokat, politikusokat adtak a nemzetnek a Kállayak. A barokk stílusan épült Kállay-kúria a XVIII. századtól meghatározó építészeti értéke a településnek. 1763-ban építtette Kállay György, tervezője ugyanaz az olasz testvérpár, Salvator és Giuseppe Aprilis, amelyik a nagykállói vármegyeházát és a nyíregyházi evangélikus templomot is tervezte. Egészen az államosításig állt az ősi család birtokában. Itt nevelkedett fel az ország későbbi miniszterelnöke, Kállay Miklós is.

A kállósemjéni barokk kastély korai magva az előcsarnok és hat helyiség, melyet később bővítettek, majd emeletet építettek rá.

A II. világháború idején szovjet katonák hadiszállásául szolgált, az értékeket széthordták, padlózatának jelentős részét eltüzelték. A háború befejezése után a Kállay-kastélyt is államosították, hosszú ideig kollégium működött a falai között. Az erősen leromlott állapotú épület ezután üresen állt, sorsára várva, mígnem az Európai Unió pályázatán nyert 1,2 milliárd forintos támogatásból a kúriát és a szomszédos Wolkenstein-kastélyt felújították. Az épületet és a benne lévő kiállításokat 2016-ban nyitották meg a nagyközönség előtt.

A hatalmas park közepén álló épületben több termen keresztül ismerhetjük meg a Kállay családot, mely több politikust is adott a hazának. A család kiemelkedő tajainak életét bemutató tárlatnak köszönhetően megelevenedik évezredes múltunk is. A kúria falai között nevelkedett Kállay Miklós, Magyarország későbbi miniszterelnöke (1942-44), az ún. hintapolitikus. Emigrációban hunyt el 1967-ben. Hamvait kívánsága szerint 1993-ban hozták haza, s temették el a parkban álló, barokk stílusban épült kápolnában.
Különleges élményt nyújt a legfiatalabbaknak az a gyermekszoba, amelyet régi játékokkal rendeztek be.
Érdemes betérni a kúria épületében található peresszóba is – nemcsak azért, mert itt lehet belépőt váltani, hanem mert van itt egy csodálatos Herendi porcelán kávéfőző. Olyan, mint amilyen a szegedi Százszorszép cukrászdában.

A kúriát két irányból is meg lehet közelíteni, a szebbik a főkapun át a házhoz vezető út, melyet két oldalát védett hársfasor szegélyezi. A kaputól jobbra található a családi kripta, amely látogatható, de a család valamely tagjának előzetes engedélye szükséges hozzá. Mielőtt a kúriába lépnénk, érdemes sétát tenni a szépen gondozott, tágas parkban. A hárobú után megmaradt részét védetté nyilvánították. A különleges növények között az eligazodást tájékoztató táblák segítik. Köztudott, hogy a volt miniszterelnök az autóversenyzés szerelmese volt, ennek emlékére egy Ford A modell áll a kastély garázsában, melyet a látogatók közelről is megcsodálhatnak. A technika iránt érdeklődők figyelmére számít a XX. század elejéről származó kerékpárokból rendezett kiállítás is.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.