kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Luby-kastély, Nagyar


Kapcsolat
cím: 4922 Nagyar, Petőfi Sándor u. 6.
e-mail: info@luby.hu
tel.: 20/479-4313
web: https://www.luby.hu/
látogatás rendje: a megadott nyitvatartási időszakban

A késő klasszicista stílus jegyeit magán viselő emeletes kastélyt a nemesi családból származó Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877-79-ben menyasszonya érkezésére. A kastélyt a múltban a tulajdonos által tervezett park vette körül, amelynek utca felőli részében gyönyörű rózsaliget árasztotta bódító illatát. Az egykori feljegyzés szerint a park pompájával a Margit-sziget virágágyai sem kelhettek volna versenyre. A környéken „rózsakirályként” emlegetett Luby Géza a fővárosban szerzett kertészeti és gazdászati ismeretei révén a nagyari uradalmat sokak által megcsodált mintagazdasággá alakította át. A századfordulón Nagyarban alma-, körte- és barackfák ezrei, valamint cseresznye-, meggy- és szederfák százai kínálták gyümölcsüket.

Ebben a kastélyban születtek meg Luby Géza Okolicsányi Margittal kötött házasságából származó gyermekei, köztük Luby Margit néprajzkutató és számos etnográfiai mű szerzője, valamint ifjabb Luby Géza, aki a XX. század elején anyagi okokból eladott kastélyt és birtokot 1936-ban visszavásárolta. A közben eltelt három évtizedben gróf Vay Ádám kiskorú örökösei voltak a tulajdonosok. 1936-tól Luby Géza lakott itt feleségével, Kölcsey Borbálával és neje első házasságából származó gyermekeivel, Szaplonczay Zsófiával és Lajossal.

Luby Géza 1944 tavaszán elhunyt. A kastélyban a nevelőapa nevét felvevő, örökbe fogadott Luby Lajos és édesanyja tartózkodott még egy ideig, majd a háborús, valamint az azután bekövetkezett események nyomására elhagyták az épületet. Az államosítás után a kastélyban a belső falak kibontásával és osztálytermek kialakításával általános iskola működött. Az iskolák körzetesítésével a nagyari iskolát megszüntették és mivel az épület mintegy negyedszázadig nem kapott új funkciót, állaga egyre romlott, egyes épületrészei életveszélyessé váltak.

A rossz állapotú műemlék épületet Szabó Zoltán vállalkozó vásárolta meg, majd Sajó Imre éptőművész tervei alapján 2010-ben kezdődhetett el a kastély teljeskörű felújítása. A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum kapott helyet, amely játékos formában, a modern technika segítségét is igénybe véve tanítja a látogatókat, akik a feladatok révén időutazást tesznek nemzetünk és a szatmári régió történelmi-irodalmi-művészeti múltjában. A számtalan színes program mellett a kastély időszakos kiállításoknak is helyet ad, illetve nagyszerű élményt nyújtanak Erdélyi Tibor fafaragó művész, 3 tematikában készült munkái az állandó kiállítás keretein belül. A kastély első emeleti nagytermében konferenciák és esküvők rendezésére van lehetőség.

A kastély homlokzata előtt dodekaéder, áttört szerkezetű szökőkút, melynek sarkaihoz futnak a kert sugárútjai. A kastély előtti parkban az „Antik Rózsák Kertje” várja a látogatókat. A parkot lugasok, filagóriák díszítik, szabadtéri látványkonyha, kerékpártartó és egyéb szolgáltatások várják az ide érkezőket. Az épülettől balra felépült Pálmaház 2016 nyarán nyitotta meg kapuit, amely a Luby család növényszeretetének állít emléket. Luby Géza egykori növényházát a múlt század derekán lebontották, és területe sem tartozik napjainkban a kastélyhoz. A hatalmas üvegházban több száz különleges növény tekinthető meg. A kastély mellett szabadtéri színpad, kerti szolgáltató egységek és kávézó található. A közelmúlt beruházása az épületek mögött felépült apartman jellegű faházak sora, ahol 60 fő elszállásolásra nyílik lehetőség.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.