kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Márokpapi református templom


Kapcsolat
cím: 4932 Márokpapi, Kossuth út 34.
e-mail: marokpapi@reformatus.hu
tel.: 30/820-4098
web: nincs
látogatás rendje: csak előzetes bejelentkezéssel

A község két település, Márok és Papi egyesülésével jött létre 1941-ben. A falu legnagyobb nevezetessége a református templom, amely a középkori Márok falu egyházához tartozott.Márok neve a Márk személynévből keletkezett, a középkorban a falu a kisvárdai uradalomhoz tartozott, 1566-ban a tatár csapatok fölégették. A falu Szűz Mária tiszteletére szentelt templomát már a XIV. század elején említik, a XVI. század második felétől a reformátusoké. Már a XIX. század végi leírások említik falképeit, amelyeket bemeszeltek. A templomot 1939-ben villámcsapás érte és leégett. A tűzben megsemmisült a templom teljes faberendezése és mennyezete is, egyedül a díszes nyugati kapu maradt épen, amely ma is az épület dísze. A tűzeset után felmerült az épület lebontása, de szerencsére ez nem következett be, és a 2000-ben kezdődő kutatás és helyreállítás befejeződése után a templom pompás építészeti alkotásként szolgál a gyülekezet otthonául és várja a látogatókat.

A templom nyugati homlokzata előtt áll a XVIII. században épült, tizenöt méter magas, a XIX. század második felében megújított harangtorony, melynek harangját 1791-ben öntötték.  A nyugati homlokzaton nyílik a gótikus, kőkeretes kapu. A külső (főleg a déli) homlokzat különleges dísze az a színes, virágos kifestés, amely a XVII. századból, tehát már a református időből származik. A reformáció-kori ornamentális falkép-motívumok a belső térben is megfigyelhetők.  Hasonló faképdísz a környék több templomában, így Csarodán, Lónyán, Vámosatyán is előfordul. A belsőben középkori, a XV. század első feléből származó freskókat láthatunk, amelyek a 1999-es restaurálások során kerültek elő. A hajó északi falán a Háromkirályok vonulását ábrázolták, a diadalíven megfestett jelenetben a halott Krisztus testét angyalok emelik a magasba. A hajót diadalív választja el a szentélytől, amit bordás keresztboltozat fed. A szentély déli oldalán lóhereíves ülőfülke, vele szemben csúcsíves sekrestyeajtó látható. Az ajtótól keletre roncsolt szentségtartó fülkére bukkantak a kutatók. A templom átfogó műemléki helyreállítása során elkészült az egykor volt sekrestye rekonstrukciója is, ami kiállítótérként is szolgál. Ami a templom építésének idejét illeti, az épület már állt 1332-ben, amikor papját említik. A XIII. század végén a település birtoklása vita tárgya volt, valószínűleg a helyzet rendezése, az 1299-ben végződő királyper után, tehát 1300 és 1332 között épülhetett a templom. A hajó és a szentély azonos építési periódusban készült, a kutatók korábbi épületnek nem találták nyomát.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.