kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Mudrány kúria, Szabolcs


Kapcsolat
cím: 4467 Szabolcs Petőfi u. 39.
e-mail: Nincs
tel.: 20/576-0976; 30/399-5613
web: nincs
látogatás ideje: a megadott nyitvatartási időszakban

Az épületet a XVIII. század végén emelték, a kelet-magyarországi nemesi kúriák jellemző stílusjegyeit viseli magán. Az épületet a Mudrány család építette, aki borkereskedelemmel foglalkozott.A kúria késő barokk stílusban épült. 

Az épület alaprajza szimmetrikus: haránttengelytől jobbra és balra azonos nagyságú és elrendezésű helységek sorakoznak. A konyha és a zárt előtér kivételével valamennyi szobát freskóval díszítették. Más és más kerettel körülvett színes mennyezet négy sarkában a magyar történelem legnagyobb személyeinek portréi tárulnak szemünk elé. A freskók készítőjéről a festés időpontjáról, még a mai napig nincs semmi adatunk. A szobánként változó színezésű, sőt különböző mesterségbeli tudással készült képek korát is nehéz meghatározni. 

A tulajdonos eszmei elkötelezettségét hirdetően a hun uralkodók – Buda és Attila-, honfoglaló magyar fejedelmek – Álmos, Árpád, Zsolt és Taksony- után királyaink sorakoznak: Szent István, Szent László, II. András, IV. Béla, Mátyás király, Szapolyai János. Majd nemzeti szabadságküzdelmeink kiemelkedő alakjai: Hunyadi János, Báthori István, Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós. A Mudrány- kúria gallériája viszont nem teljes mert III. András képét egy román bomba darabokra tépte. A férfi hálószobában lévő üres helyek talán Géza fejedelemnek, Nagy Lajos királynak, és Szabolcs honfoglaló vezérnek adhattak helyet az átalakítás előtt. 

Az épület történetéről is nagyon keveset tudunk. A XIX. században feltűnő Mudrány -család első ismert szabolcsi tagja Mudrány János házasság révén telepedett meg Szabolcson. Felesége bárcai Bárczy családból származó Katalin (Mudrány János felesége) révén jutott a kúria birtokába. A kúria Mudrány János második fia, András révén öröklődött, aki az épületet a református egyházra hagyta. 1928-ban Móricz Zsigmond látogatott a faluban. Az akkori református lelkész vendégül látta egy ebédre és az itt eltöltött élmények adtak ihletet ahhoz, hogy megírjaz az Ebéd című novelláját.

A kúria református egyház birtokában volt, 1977-ig parókiaként és szolgálati lakásként, majd a műemléki helyreállítás óta, 1980-tól a nyíregyházi Jósa András Múzeum képző- és iparművészeti gyűjteménye egy részének enteriőrszerű bemutatására szolgál.Jelenleg önkormányzati tulajdonban van. Négy termes enteriőr kiállítás található a kúriában, mely a XIX. század végi, XX. század eleji köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit kívánja bemutatni a nagyközönségnek. Az itt bemutatott kiállítás a XIX. századi vidéki nemesi élet mindennapjait, keretét, tipikus lakáskultúráját mutatja be. 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.