kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Rétközi-tó, Szabolcsveresmart

A Rétköz napjainkban jellemző tájképe a XIX. század második felében végrehajtott természetátalakító munkák, elsősorban a folyószabályozások során alakult ki, előtte nagyrészt kiterjedt mocsárvilág és vadvizek terület volt ez is, mint a Felső-Tisza vidék többi tája. A tóvidékes, lápos terület a teljes felszín 70%-át is elérte. A természetes szintkülönbségek enyhék, maximálisan 4-6métert értek el, de a felszín nem volt egyhangú, mint ahogy napjainkban sem. Változatosságot a környezetből kiemelkedő, a rétköz déli szélén húzódó homokformák, elhagyott folyómedrek, gátak és belvízelvezető csatornák jelentenek.  A folyószabályozást követően mintegy száz év alatt kialakult a területen a vízelvezetés egyensúlya, a vízháztartási viszonyok jól működtek a sok csatornának köszönhetően (Lónyay-, Belfő-, Nagyhalász-Pátrohai-csatorna), azonban komoly változást okozott a Tiszalöki vízlépcső 1954. évi üzembe helyezése,  megszűnt a gravitációs vízelvezetés lehetősége, magas belvízszint jelent meg és szükségessé vált a káros belvizek elvezetése, amelyet a szivattyútelepek sem bírtak megoldani. Így végül 1987-ben kialakítottak egy víztározót Szabolcsveresmart-Döge-Kékcse között, teljes feltöltése 1991-ben történt meg. Közel 420 ha területű, 2 km hosszú, 125-650 méter széles  és 97 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.

Szabolcsveresmart felé vezető útról egy csodálatos panoráma nyílik a Rétközi-tóra. A Rétközi-tó, amelyet korábban fehér tónak neveztek, több mint 10 ezer évvel ezelőtt keletkezett és egy igen nagy kiterjedésű vízfelületének számított. A XIX. században lezajló folyószabályozások és vízrendezési munkáknak esett áldozatául az 1880-as években, amely során szabályozták a Tiszát és lecsapolták a kisebb tavakat. Csakúgy, mint a Bodrogközben, a Rétközben is jelentős vízrendezési munkák zajlottak le, amely teljesen átalakított a táj szerkezetét. Egy évszázaddal később már éreztette hátrányát a nagy vízfelületek lecsapolása. Az aszályok enyhítése érdekében a lecsapolt tó helyén, a tó egykori medrének felhasználásával 1991-ben alakították ki a szabolcsveresmarti víztározót, amely a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb víztározója volt sokáig. A tározó létesítésével lehetővé vált a Rétköz Ék-i részéről érkező belvizek összegyűjtése. Kialakításának célja tehát a belvizek szabályozott rendezett formában történő tárolása, és az öntözés biztosítása.  Ezt a mesterségesen kialakított tározót nevezzük ma Rétközi-tónak. 2014-re szinte teljesen kiszáradt. Néhány éve nagyszabású beruházás valósult meg a tó élőhelyvédelmi reskonstrukciója érdekében, amely rendkívül látványos eredménnyel járt. Érdemes tehát végig tekerni a rétközi-tó mentén, amely számos kikapcsolódási lehetőséget is nyújt az oda érkezőknek. A Rétközi-tó rekreációs célokat elsősorban horgászati lehetőséget is biztosít. Turisztikai hasznosításában előrelépés ezekben az években történt, különleges szálláslehetőségek, kerek ablakú, földbe süllyesztett hobbit-lakások formájában.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.