kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza

A nyíregyházi sóstói erdő szélén felépített Sóstói Múzeumfalu Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, amely egy valódi falu kicsinyített másaként működik. Az alapítása (1970) és a megnyitása (1979) óta eltelt idő alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leglátogatottabb múzeumává vált. Kedveltségét az intézmény annak is köszönheti, hogy a múzeumfalu egy egységes keretbe, egy „múzeumi falu” szerkezetébe foglalva mutatja be e terület változatos, sokszínű népi építészetét és lakáskultúráját. Az eredeti bútorokkal, használati tárgyakkal és munkaeszközökkel berendezett lakóházak, gazdasági épületek egy XIX. század végi, XX. század eleji kis falu hangulatát varázsolják a látogatók elé.

A 7,5 hektáros területen közel száz népi objektum alkotja a néprajzi falu épületegyüttesét. A szakemberek által darabjaiban áttelepített épületek rengetege, a napfény, a jó levegő elengedhetetlen körítése a hamisítatlan falusi érzésnek. A területen öt néprajzi tájegység (Szatmár, Rétköz, Nyírség, Nyíri Mezőség és Bereg) lakó- és gazdasági épületeit láthatja a közönség. Emellett olyan kuriózumok is sorakoznak területén, mint a Nyíregyháza környéki bokortanyákból áttelepített tirpák porta, a fejfákkal „benépesített” temető vagy a falu végén meghúzódó cigánykunyhók együttese. A múzeumfaluban, a kismesterségek műhelysora mellett megtalálható a pálinkafőzde, a szikvízüzem, kisvárosi nyomda, a fotó- és fodrászüzlet is.

Az orsó formájú faluközpontban közösségi épületek is találhatók: a kézműves műhelyek, az iskola, a tűzoltószertár, a harangtorony, a templom, parókia, a szárazmalom. Közülük némelyik alkalomszerűen, a szatócsbolt s a kocsma eredeti funkciójának megfelelően a múzeumban működik is. Az újlétai magtárépület kiállítások bemutatására és közművelődési célokra is szolgál. Az előzőekben felsorolt állandó kiállítások mellett a Jármi kisnemesi házban, illetve a bejárati épületben évente három-négy időszaki kiállítást is rendeznek. A múzeumfalu sokszínűségéhez az is hozzájárul, hogy a Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye is a Sóstói Múzeumfaluban található, amely kb. 40.000 db néprajzi tárggyal rendelkezik. Gyűjtési területe Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

2014. októberében a Sóstói Múzeumfalu Árpád-kori falurésszel bővült, amely rekonstrukciók formájában mutatja be a X-XIII. század jellegzetes háztípusait és egyéb építményeit. A mesterséges falurészletet különböző ásatások leletei alapján a Jósa András Múzeum régészei álmodták meg, és Nyíres falunak nevezték el. A házakat úgy rendezték be, hogy a bútorok, eszközök, szerszámok, fegyverek alapján a látogatók könnyen elképzelhessék, hogy hogyan töltötték napjaikat az egykori lakosok.

2016. áprilisától a Sóstói Múzeumfalu üzemelteti a Pálinkaházat. Létrehozásának célja az volt, hogy a látogatók megismerkedhessenek a megye pálinkakultúrájával, a Felső-Tisza-vidék három eredetvédett gyümölcspárlatával, a szabolcsi alma-, a szatmári szilva- és az újfehértói fürtös meggypálinkával. Az épületben állandó kiállítás és bemutatóterem vezeti be a látogatókat a pálinkafőzés és -fogyasztás világába, valamint a pálinkához köthető folklór titkaiba. Emellett időszaki kiállításokat fogad és rendezvények helyszíneként is funkcionál. Családi ünnepek, vállalati összejövetelek is tartanak benne.

A Sóstói Múzeumfalu különböző szolgáltatásait is igénybe vehetik a látogatók. Előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetést biztosítanak magyar és angol nyelven, melynek mértékéről és tartalmáról a honlapon lehet tájékozódni. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat és tematikus napokat szerveznek óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak. Ezen alkalmakkor a látogatók megkóstolhatják a múzeumfalu kemencéiben sült finomságokat, népi gasztronómiai bemutatókon és kézműves foglakozásokon vehetnek részt.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.