kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Svábház, Gávavencsellő

Gávavencsellőn, a Kápolna utca 58. szám alatt található a „sováb faluban” (az utcát is falunak nevezik) a Svábház. Itt telepedtek le az 1780-es években a svábok, ezért róluk kapta ez a községrész a nevét. A helytörténeti gyűjtemény elhelyezésére szolgáló, a sváb jelleget őrző magánházat 2011-ben vásárolta meg az önkormányzat, s a Német Nemzetiségi Önkormányzat segítségével újította fel. A helyi lakosság által adományozott berendezési és használati tárgyak a sváb ősök életmódját, kultúráját, a régi paraszti élet mindennapjait és ünnepeit mutatják be.
A svábházak egyik jellegzetessége, hogy a melléképületet a lakóházzal egy fedél alá építették. Az épület tisztaszoba, konyha, hátsószoba, kamra, padfeljáró, istálló, csűr és „leereszték” tagolódású, amely a XIX. század végén épült. A házzal szemben, az udvaron áll a nagyméretű nyárikonyha kamrákkal. Az istállóban bemutatják a gazdálkodás, a földművelés és az állattartás szerszámait. A csűrben pedig tavasztól őszig falvédő kiállítást rendeznek, illetve programok helyszínéül is szolgál. A lakóház vertfalu, oldaltornácos, palatetős, falai fehérre meszeltek. Tetőszerkezete szarufás. Homlokzatának két ablakával az utcára, hátsó helyiségeinek három ablaka az udvarra néz. A födém gerendái és deszkázata sötétbarnára mázolt. Helyiségei közül a szobák és a konyha is hajópadlós.

Berendezése az 1930-40-es évek falusi lakáskörülményeit, használati tárgyait mutatja be. Fontos szempont volt egy komplex életmód bemutatása, amely kissé eklektikussá vált a mindent bemutatni kívánó szemlélet miatt. A tisztaszoba és a hátsó szoba bútorzata, belső felszereltsége módos gazdára utal. A tisztaszoba párhuzamos elrendezésű, két ágy, két sifon, asztal, székek, a bejárattal szemben díszes dívánnyal. Az asztalon szent szobrok és énekeskönyvek találhatók. A hátsó szobában páros ágy, előtte asztal, székekkel, két szekrény, varrógép és dívány látható. Szorgos asszonyi kezek munkáját dicsérik a háziszőttes abroszok, feliratos falvédők és a színes rongypokrócok. A svábok római katolikus vallására utalnak a szakrális jellegű tárgyak: a Szűz Máriát, Jézust, angyalokat ábrázoló szobrok, a szent képek, feliratos falvédők. A jómód kifejezője a horgolt terítők, a szövet ágytakarók és asztalterítők. A helytörténeti kiállítás anyagának gyűjtői nem feledkeztek meg a gyermekélet tárgyairól sem. Ezt bizonyítja a bölcső és a játékok. A kamra berendezéséhez tartoznak még a szövés-fonás és a kenyérsütés eszközei. A konyha igazán élőnek hat, hiszen minden lehetséges tárggyal fel van szerelve, amelyek a valóságos háztartásban is megvoltak. A nyárikonyha bútordarabjai: az asztal, székek, lóca, kisszék, láda, tüzelőberendezése a sparhert. A falba vert szegre akasztották a konyhai sütő- és főzőalkalmatosságokat, a só- és fűszertartót, fatálakat, gyúródeszkát a nyújtófával, valamint a hurkatöltőt. A lakóházi konyha berendezéséhez tartozik még a falifogas, egyik sarokban „fürdőszobaként” a lavórtartó lavórral, tükörrel, valamint a senkli (falipolc). A helyiség tárgyait gazdagítja még sok egyéb, egykoron a háztartás és gazdaság viteléhez szükséges eszköz. A lakóházi kamrában láthatók a kenyérsütéshez szükséges eszközök, a szakítókosarak, teknők, dagasztóláb, sütőlapát, kovászfa, stb. A falon szakajtók, kosarak, fatálak, sziták lógnak.

A felújítás során megújult a tágas udvar, melyen tengeri kas, kerekes kút valamint kétállásos disznóól található. A kemencék és a gazdasági épületek fontos szerepet játszanak a település kulturális életében, a hagyományok továbbélésében. Ezt bizonyítja a sváb forgatag, sváb ételek kóstolása, népzenei programok. Ezeken szép számmal vesznek részt a község lakói és a meghívott vendégek. A háznak és rendezvényeinek rendszeres látogatói az iskolai és óvodai csoportok, nyugdíjasok. A Svábház és a 2020. októberében megnyílt Sváb Liget Közösségi ház programjai az elkövetkezendőkben idegenforgalmi látványosságai lehetnek a településnek. Külön érdekesség, és érdemes megnézni a szentkép gyűjteményt és kiállítás, amely egy másik ingatlan négy helyiségében kapott helyet.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.