kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Szabolcsi református templom


Kapcsolat
cím: 4467 Szablcs, Petőfi u. 16.
e-mail: szabolcsjovo@gmail.comszabolcs@reformatus.hu
tel.: 30/860-2845
web: http://www.latogatokozpont-szabolcs.hu/
látogatás ideje: csak előzetes bejelentkezéssel

Szabolcs református temploma a Felső-Tisza-vidék legrégebbi egyházi központjai, a Szűz Mária tiszteletére szent templom építése az XI. századra tehető. 1092-ben már minden bizonnyal állt, hiszen ebben az évben Szent László itt tartotta meg törvényhozó zsinatát. A szabolcsi egyház ebben az időben az itt székelő esperes temploma volt. 

A Szabolcson található földvár és református templom kiemelt jelentőségű történeti, műemléki és régészeti terület. Szabolcs középkori jelentőségét bizonyítja, hogy 1092-ben Szent László királyunk vezetésével zsinatot tartottak itt. A király elnökletével megtartott szabolcsi egyházi zsinaton és törvényhozó országgyűlésen hirdette ki I. törvénykönyvét, amely megerősítette az egyház hatalmát és a kereszténység erkölcsi tekintélyét. 

A korai román stílusban épült templom eredetileg két mellékhajóból és egy főhajóból állt melyekben oltár helyezkedett el. Bazilikás elrendezését egészen a 19. század közepéig őrizte. A kőből épült templom korai építésére utal a felköríves szentélye és a templomhajó északi falán található lőrésszerű ablak. A szentélyben a leírások, visszaemlékezések szerint a 12 apostolt vagy szentet ábrázolófreskó is volt, amelyeknek mára csak a nehezen értelmezhető töredékei maradtak meg. A 2011-2012 folyamán megtörtént a szentély átfogó régészeti, restaurátori kutatása, amely egyértelműen kimutatta, hogy a falképeknek már csak a nehezen értelmezhető töredékei maradtak meg az utókor számára.A XV. század elején épült a sekrestye, amely ma már nem látható, azonban a sekrestye ajtaját sikerült a régészeti és restaurátori feltárások során azonosítani.

A 19. és 20. század során a templom több viszontagságon és átalakításon ment keresztül, melynek számos középkori értéke esett áldozatul. 1847-ben földrengés miatt a megrepedt boltozati kőpilléreket elbontották, a déli bejáratot elfalazták, a déli ablakokat megnagyobbították, a sekrestyét lebontották. 1900-ban új bejáratot és a román kori ablak helyére új ablakot nyitottak a szentély falán és egy 40 méteres tornyot emeltek. 1944-ben a templomtornyot a visszavonuló német hadsereg felrobbantotta, amely magával húzta a hajó nyugati falát, melynek nagy részét le kellett bontani. 

1970-ben kezdődtek a régészeti kutatások, amely egyértelműen tisztázta, hogy a szabolcsi templom egykor három hajós, hat kőpilléres magas bazilikás felépítésű monostor volt, vagyis a kor körülményei között monumentális épületnek számított. Később folytatódtak a munkálatok, amelynek végén a mintaszerűen helyreállított templom a középkori térélményt nyújtja. A külső meszes vakolatot kapott, amely nagyon szépen érzékelteti a látogatók számára a középkori vakolatképzési technikát. A szabolcsi Szűz Mária-monostor, ahol az egyapszisos szentélyhez háromhajós, bazilikális tér csatlakozik, a magyar templomépítészet XI. századi példája, amelynek alaprajzi megfelelői a kalocsai első székesegyház, a pécsváradi kápolna és a zirci királyi udvarház temploma. Szabolcs református temploma a Középkori templomok útjának nyugati kapuja, a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb épített öröksége.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.