kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Vay várkastély, Vaja


Kapcsolat
cím: 4562 Vaja Damjanich u. 75.
e-mail: info@vajavar.hu
tel.: 44/385-297
web: https://vajavar.hu/index.php/hu/
látogatás ideje: a megadott nyitvatartási időszakban

A Nyírség vidékének kisebb-nagyobb vízfolyásokkal, mocsaras területekkel borított részén épült vár a Rákóczi-kultusz országos jelentőségű helyszíne. A település a középkortól a Vay család birtoka volt. Már 1554-ben itt emelkedett egy kisebb kúriájuk, de amit ma láthatunk, az a XVII. század elejétől kezdődően, reneszánsz stílusban épült téglavár. A kastély három szintes saroktornyai még idézik a XVII-XVIII. század háborús megpróbáltatásait, maga a Vay család is védelmi céllal építtette birtok központjába a XVII. század elején. A reneszánsz kort az épület tömege, a sarkokra elhelyezett bástyák és az élein végigfutó trapéz mintájú sgraffito díszítés, a földszinti nagyterem boltozatának ugyancsak sgraffito díszítésű, csipke-szerű mintája és az 1650-ből származó felirata illusztrálja. Előbb az északi, majd a déli tornyot csatolták a sarkaira, így ezek lőréseiből a védők tűz alatt tudták tartani a támadó ellenséget. Mivel az épületet a Vay család a XX. század közepéig folyamatosan lakta, ezért koronként meg-meg újították, aminek érdekes nyomait több helyen láthatjuk. Szerencsére hadászati jelentősége kevéssé volt, így a Habsburgok nem robbantották fel, mint annyi várunkat. A vár igazi veszélybe a második világháború után került, amikor valódi funkció nélkül pusztult. Az enyészettől Molnár Mátyás tanító mentette meg, akit feleségével együtt 1957-ben –büntetésből – helyeztek ide. Áldozatos munkájának köszönhetően a várat 1960-62 között az Országos Műemléki Felügyelőség restaurálta, majd 1964-ben a várban múzeum nyílt és lett a Vay-család rekvizítumai mellett a kuruc korszak plasztikus bemutató helyszíne. Molnár Mátyás a múzeum igazgatója lett és mára a múzeum névadója is. A kastély teljes körű felújítására az ezredfordulón került sor. A 2000-es régészeti kutatás során kerültek elő a lovagterem XVII. századból való stukkódíszítései.

A Habsburg császári ház önkényuralma ellen kirobbant 1703-as felkelés idején a nagyságos fejedelem belső udvari köréhez tartozó Vay Ádám – marsall, a munkácsi vár főkapitánya – élt a várkastély falai között. A fejedelemmel közös barátságuk még a bécsújhelyi börtönből eredeztethető, ahol egyidőben raboskodtak korábban. II. Rákóczi Ferenc két alkalommal is megfordult a kastélyban. A szabadságharc kezdetén itt kereste fel, hogy csatlakozásra szólítsa és 1711-ben itt tárgyalt a fejedelem és Pálffy János tábornok a szabadságharcot lezáró békekötésről. A Vay család kezdettől fogva hű támogatója volt a fejedelemnek és a szabadságharcnak. Vay Ádámot, aki az egyik legmagasabb katonai karriert futotta be a szabadságharc évtizedében, Rákóczi fejedelem udvari marsallá választotta. Vay Ádám síremlékét a református templom előtti parkban lehet megtekinteni.

A Rákóczi kultuszhoz tartozó műtárgyak sokasága közül a Vay családhoz kapcsolható festmény a nagyságos fejedelem hamvainak 1906-os hazahozatalát örökíti meg, ahol a nemesi díszmenet élén két Vay fiú is lovagol. Ebből a milleniumi korszakból származik az emeleti díszterem mennyezetének szekko festménye, ami a Vay család nemesi rangjának legendáriumát a Nikápoly melletti csatához és Zsigmond királyhoz köti. További értékes bútorokat is megtekinthetünk és a legutóbbi, 1996-2001 közötti felújításkor ide készített reneszánsz kályha rekonstrukciókat is láthatunk. A kastély parkjában egyre bővülő számban a Rákóczi kor jeles személyiségeinek szobrait is megtekinthetjük.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.