kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

A Beregi emlékcsoport

Örökségtúra a Beregben, a Középkori templomok útján

A Felső-Tisza-vidék a rejtőzködő kincsek világa, ahol számos izgalmas és látványos helyszín várja a felfedezőket. Ezen az örökségtúrán a beregi emlékcsoport, a Bereg középkori templomainak felfedezésére indulhatunk. A beregi emlékcsoport jelentősége, hogy ezeken a műemlékeken számos hasonlóság mutatható ki.

A beregi emlékcsoport templomainak egy része szinte azonos korszakban épült, amelyről alaprajzi elrendezésük árulkodik. Dekorációjukat, falképeiket azonos festőműhelyek készítették a középkorban és a reformáció korában egyaránt. Fa berendezésük (kazettás mennyezetek, szószékek, karzatok, padok) szintén egy korszakból származnak, amelyeket azonos asztalosmesterek készítettek több templomban. Az itt látható fa haranglábak, amelyek a falusi ácsmunkánk legmagasabb színvonalú alkotásainak számítanak, szintén egyértelműen jelzik, hogy a Beregben létezik egy egymással összefüggő emlékcsoport. A beregi emlékcsoport emblematikus állomásai Csaroda, Lónya, Márokpapi és Vámosatya református templomai, amelyeken számos művészettörténeti analógia figyelhető meg.

Ezen az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék legszebb középkori templomait, a Középkori templomok útja talán legizgalmasabb állomásai tekinthetőek meg. Megismerkedhetünk olyan „klasszikus” örökséghelyszínekkel, mint a tákosi mezítlábas „Notre Dame” vagy a mosolygó szentek templomával Csarodán, amelyek országos hírnévvel büszkélkedhetnek.

Találkozhatunk olyan templomokkal Lónyán vagy Vámosatyán, amelyek szerepelnek a világörökségi várományos listán, illetve megtekinthetünk olyan kevéssé ismert, de igen jelentős középkori templomokat is, mint Tarpa, Márokpapi vagy Beregdaróc református templomai.

Ha nekivágunk az örökségtúrának, ne csak a templomokat fűzzük fel útvonalunkra. Az örökségtúra során, a templomok mellett, érdemes látogatást tennünk a vásárosnaményi Beregi Múzeumba, ahol megismerkedhetünk a beregi térség történeti és néprajzi sajátosságaival. Az itt szerzett ismeretek nagyban segíthetnek bennünket a térség megértésében.

Akik szeretik a kevéssé ismert helyeket, a történelmi emlékhelyeket és a romokat, kutassák fel a Vámosatya határában álló Büdi várromot. A Felső-Tisza-vidék egyik legismertebb népi építészeti emléke a Tarpán található szárazmalom, amelyet szintén érdemes útba ejteni. Három természeti értéket mindenképpen érdemes beiktatni a programba. Egyrészt a tarpai szőlőhegy tanösvényt, amely a tarpai nagyhegy természetvédelmi terület bemutatását célozza, másrészt a Csaroda határában lévő Báb-tavát, amely kizárólag a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának szakvezetőjével látogatható.

Ez utóbbi egy jégkorszakból származó reliktum, amely valódi csemege lesz az ökoturizzus kedvelőinek. A harmadik természetvédelmi terület a Beregben, amelyet érdemes felkeresni a Barabás külterületéhez tartozó, Kaszonyi-hegy, amely aszfaltozott úton közelíthető meg.

A program feszített tempóban, a javasolt örökséghelyszínek erőteljes szelektálásával egy nap alatt is megtehető, kényelmesebb tempóban két napot szükséges rászánni erre az örökségtúrára. Kiváló kereskedelmi szálláshelyek találhatóak Vásárosnaményban és Beregdarócon, Tarpa, Tivadar, Csaroda és Tákos pedig remek falusi szálláshelyekben bővelkedik.

Útvonal: Vásárosnamény – Lónya – Vámosatya – Csaroda – Tákos – Márokpapi – Beregdaróc - Tarpa

Időtartam: két nap

Látnivalók:

 • Beregi Múzeum
 • Lónyai református templom
 • Vámosatyai református templom
 • Csarodai református templom
 • Gyalogtúra a Báb-tavához
 • Tákosi református templom
 • Márokpapi református templom
 • Beregdaróci református templom
 • Kaszonyi-hegy természetvédelmi terület
 • Séta a tarpai Nagyhegyen
 • Tarpai református templom
Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.