kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Az ismeretlen Szatmár

Örökségtúra az Erdőháton, a Középkori templomok útján

Ezúttal egy igazi kuriózumot kínálunk az érdeklődőknek. Az örökségtúra a szatmári táj erdőháti részére vezet. A szatmári Erdőhát a Tiszahát és Szamoshát közé eső területe, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei, reformáció korából származó dekorációi az elmúlt évek során lezajlott műemlékvédelmi helyreállítások és restaurátori kutatások eredményeként láttak napvilágot. Az ismeretlen Szatmár örökségtúra a Felső-Tisza-vidék legkevésbé ismert vidékét tárja fel az érdeklődők számára.

A Felső-Tisza-vidék templomai közül hatalmas méreteivel, magasba törő több szintes tornyával kiemelkedik a Gutkeled nemzettség által alapított gacsályi református templom, amely valaha a régió leghatalmasabb kazettás mennyezetével rendelkezett. A gacsályi református templom 2014-2015 között lezajlott színvonalas helyreállítását 2019-ben ICOMOS díjban részesítették, amely egyedüliként rendelkezik ezzel a címmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén.

A magyar-román határ mellett található Zajta. A zajtai római katolikus templomot szintén a Gutkeled nemzettség építteti a 14. század első felében. A templom felújítása szintén néhány éve zajlott le, ahol már a 2010-es régészeti kutatások során váratlan és izgalmas középkori részletekre bukkantak a régészek. A kutatás legnagyobb eredménye a hajóban található középkori papi ülőfülke és a hajóban, valamint a diadalíven található középkori freskók. A középkori eredetű túrricsei református templom a szatmári eredőhát egyik legszebb műemléke. A 18. században készült fa berendezései, kazettás mennyezete, szószéke, karzata, középkori eredetű szamárhátíves kapui lenyűgöző látványt nyújtanak, csakúgy, mint az ajtó és ablakok körül futó ornamentális díszítések. 

A szomszédos Vámosorosziban a 2010 óta tartó helyreállítási munkálatok során a templom teljes külső és belső helyreállítása során a restaurátori kutatások szintén látványos eredményeket hoztak. Az addig fehérre meszelt templom szentélyében és diadalívén színes középkori dekorációk, latin nyelvű feliratok kerültek elő. Különösen figyelemre méltóak a reformáció korából származó alakos ábrázolások a szentélyben, amely a bűnbeesést ábrázolja. Különösen impozáns a templom 18. századból származó karzata, szószéke és Mózes széke. Következő állomás a kölcsei református templom, melynek helyreállítása már évekkel ezelőtt elkezdődött. A restuarátori kutatások során megtalálták a gótikus falkép töredékeket a szentélyben és a karzat eredeti festését. A templom kuriózuma a 18. században épült fa harangláb, amely szerepel a világörökségi várományos listán. A templom felújításai az elkövetkező években folytatódni fognak, amelyek újabb látványos eredményekkel kecsegtetnek.

Következő állomásunk a kevesebb, mint egy kilométerre fekvő sonkádi református templom, amely már az ismeretlen szatmári erdőhát közismertebb műemléke. A templom hiteles, sikeres és bravúros műemléki helyreállítását az ezredfordulón Europa Nostra díjban részesítették, amely rászegezte az örökségvédelem és a közvélemény figyelmet Sonkádra. Különösen a reformáció korának művészeti öröksége látványos a templomban, a 18. századból származó kazettás mennyezete, karzata, szószéke, emellett a templomot gazdagon díszítik a reformáció korából származó falképek is. Ha Sonkádon járunk, érdemes ellátogatni a faluhoz tartozó üdülőterületre, amely aszfaltúton közelíthető meg. Itt tekinthetjük meg az Öreg-Túrt, ahogy a Túr természetes szakaszát hívják és vele szemben a kisbukónál az úgynevezett ásott Túron, vagyis a Túr mesterségesen kialakított csatornáját.

Az örökségtúra során érdemes még ellátogatni Tiszacsécsére, Móricz Zsigmond szülőfalujába, ahol megtekintjük a Móricz emlékházat és a szintén világörökségi várományos listán szereplő tiszacsécsei református templomot. A Felső-Tisza-vidék bővelkedi irodalomtörténeti emlékhelyekben (Bessenyei György – Tiszabercel, Kölcsey Ferenc – Szatmárcseke, Petőfi Sándor – Nagyar, Krúdy Gyula - Nyíregyháza, Ady Endre - Érmindszent, Kaffka Margit – Nagykároly). Az irodalomtörténeti emlékhelyek közül kiemelkedik Tiszacsécse jelentősége, ahol Móricz Zsigmond született. Az itt található emlékházban megismerkedhetünk Móricz gyermekkorával, életével, munkásságával.

Útvonal: Gacsály – Zajta – Rozsály - Túrricse – Csaholc – Vámosoroszi – Fülesd – Kölcse – Sonkád – Tiszabecs - Tiszacsécse

Időtartam: egy nap

Látnivalók:

  • Gacsályi református templom
  • Zajtai római katolikus templom
  • Túrricsei református templom
  • Kölcsei református templom
  • Öreg-Túr és az ásott Túr Sonkádon
  • Sonkádi református templom
  • Tiszacsécsei Móricz emlékház
  • Tiszacsécsei református templom

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.