kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Bodrog-mentén és a Bodrogközben

Az örökségtúra a Zemplén keleti oldalát és a Felső-Tisza-vidék észak-nyugati szegletét érinti, folytatva a régió kulturális és természeti örökségének felfedezését a Bodrog folyó mentén. Az örökségtúra közismert, ikonikus örökséghelyszíneket és ismeretlen emlékeket, rejtőzködő kincseket egyaránt érint, amely keresztül szeli tokaji világörökségi borvidéket.  

Első állomás a 12. században, román stílusban épült Bodrogolaszi római katolikus templom, amely a térség egyik legrégebbi építészeti emléke. A templom az árpád-kori templomépítészet jellegzetes példája.

Az örökségtúra következő állomása az egyre népszerűbbé váló Megyer-hegyi tengerszem, amelyet egy kisebb 1-1,5 órás gyalogtúra keretében fedezünk fel. A Megyer-hegyen a 15. századtól egészen a századfordulóig zajlott kőfejtés. A felhagyott bányafejtés gödrében kialakult bányató (amelyet tengerszemnek neveznek) sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeivel, egyedülálló jelentőségű, természetvédelmi terület.

Az örökségtúra és a Zemplén kulturális, turisztikai epicentruma a Bodrog-parti Athén, Sárospatak. A város műemlékekben, kulturális örökségekben, történelmi értékekben, gyűjteményekben rendkívül gazdag, így ennek bemutatására hosszabb időt igényel. A sárospataki vár építését a 16. század első felében a Perényi család kezdte el a vár magjának számító vörös torony kialakításával. A vár a 16-17. században érte a fénykorát, ekkor vált a Rákóczi család birtokközpontjává és ekkor zajlott le késő reneszánsz átépítése. A vár a Rákóczi kultusz legfontosabb magyarországi emlékhelye. Az épület falai között működő Rákóczi Múzeum izgalmas és látványos tárlatokkal, műtárgyakkal várja a látogatókat. Sárospatakon a középkorban gazdag egyházi élet folyt, domonkos, ferences, egy ideig Ágoston-rend is működött. A település legrégebbi, jelenleg is álló műemléke a vár mellett található Szent Erzsébet római katolikus gótikus stílusú, három hajós bazilika, amely a 15. században épült. A szomszédságában található Szent Erzsébet ház, amelynek területén valaha az árpád-házi királynék udvarháza állt, ma egy igen jelentős római katolikus egyházi gyűjteménynek, könyvtárnak és levéltárnak ad otthont. A római katolikus emlékek mellett igen jelentős a reformáció öröksége is, hiszen Sárospatak a magyarországi reformáció egyik központja volt évszázadokon keresztül. A magyarországi reformációban és oktatástörténetben fontos szerepet játszott az 1531-es alapítású Sárospataki Református Kollégium. Az intézmény a koraújkor egyik legfontosabb szellemi műhelye és legmodernebb oktatási központja volt, ahol olyan közéleti és irodalmi kiválóságaink tanultak, mint Bessenyei György, Kazinczy Ferenc, Tompa Mihály, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Kossuth Lajos, Teleki László vagy Szemere Bertalan. A Kollégium tudományos gyűjteményeinek, a kollégium könyvtátának és múzeumának megtekintését mindenképpen érdemes beiktatni a várostörténeti séta során.  

Sárospatakot elhagyva a Bodrogköz felfedezésével folytatódik az örökségtúra, amely során négy rendkívül érdekes és látványos történelmi emlék felkeréséből áll. Sárospatak utáni következő állomás Karos. A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői a Bodrogközben, Karos határában található. Az első sírokra 100 évvel ezelőtt bukkantak rá. További gazdag leletek kerültek elő a 1980-as évek végén. A sírokból számos méltóságjelvény, fegyverzet, vezéri szablyák, veretes övek, díszes íjtegezek, tarsolylemezek, lószerszámok kerültek elő, amely arra enged következtetni, hogy ide temették el a honfoglaló fejedelmi kíséret rangosabb vezetőit. A gazdag leletanyag jelzi a Felső-Tisza-vidék jelentőségét a honfoglalás korában. A Karos határában álló sírkert meglátogatását mindenképpen javasoljuk, de a faluban található grandiózus látogatóközpontban is hasznos információkkal gazdagodhatunk.

A szomszédos Karcsa településen áll a Kárpát-medence egyik leghíresebb rotunda temploma, a térség talán legérdekesebb egyházi műemléke. Egy hat karélyos román stílusban épült rotunda áll Karoson, amely a 12. században épült. Ekkor került a johannita lovagrendhez, akik bővítették román stílusban.

A templomot kívül belül csodálatos kőfaragványok díszítik. Az örökségtúra következő állomása Pácin. Pácinban, ebben a kis eldugott bodrogközi faluban található Magyarország egyik legszebb reneszánsz várkastélya, amelyet Mágóchy András épített 1581-ben. A kastély védművei, sarokbástyái arra az időre emlékeztetnek, amikor állandó háborúk dúltak. A kastély építési helyének kiválasztásában is az játszott szerepet, hogy Pácin távol esett a háborús területektől. A kastély jelentőségét az adja, hogy jelentős átépítések nem történtek rajta, így szépen megőrizte reneszánsz jellegét. Az örökségtúra záró pontja Cigánd, ahol igen csak meg fogunk lepődni az apró városkában található skanzen láttán. A Cigándi Múzeumporta rendkívül színvonalasan, modern eszközökkel és szórakoztató módon mutatja be a látogatók számára a Bodrogköz természetföldrajzi, történeti és néprajzi egyedülállóságát, sajátosságait.

Útvonal: Tokaj – Bodrogkereszttúr – Bodrogkisfalud – Bodrogolaszi – Sárospatak – Karos – Karcsa – Pácin – Cigánd - Kisvárda

Javasolt időtartam: két nap

Javasolt program

  • Bodrogolaszi római katolikus templom
  • Megyer-hegyi tengerszem
  • Sárospataki Rákóczi Múzeum
  • Sárospataki bazilika
  • Szent Erzsébet Ház
  • Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei
  • Karosi honfoglaláskori temető
  • Karcsai református templom
  • Pácini Mágocsy kastély
  • Bodrogközi Múzeumporta Cigándon

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.