kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Szamos-mente

Örökségtúra a Szamos-mentén, a Középkori templomok útján

A Felső-Tisza-vidéken van egy szinte klasszikusnak számító túraútvonal, amely Vásárosnamény, Tákos, Csaroda, Tarpa, Túristvándi és Szatmárcseke ikonikus emlékhelyeinek felkeresését célozza. Ezt elsősorban azok a kiránduló választják, akik biztosra akarnak menni, bepillantást szeretnének kapni a vidékről, mondhatjuk azt is, hogy azok választják, akik először érkeznek a Felső-Tisza-vidékre. Létezik azonban egy másik, egyre népszerűbb túraútvonal, amelyre elsőként a kerékpáros túrázók hívták fel a figyelmet. A Szamos-mentén ugyanis több, mint 30 kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút található, amely a Szatmári területek Szamos-menti látványosságait fűzi fel egy útvonalra. Jöjjön tehát egy új feltörekvő, rendkívül látványos, számos új látnivalót felvonultató és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő útvonal a Szamos-mente, amelyet ezúttal az autóval érkező látogatóknak és buszokkal érkező csoportoknak ajánlunk.

Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék, egyik különleges szegletét, a Szamos-menti területeket ismerhetik meg az érdeklődőkkel, amelynek különlegességét a folyó mentén sorakozó középkori templomok alkotják. Ezen a vízjárta vidéken a települések a legmagasabb pontokra települtek, terjeszkedésüknek pedig vizek szabtak határt. Ez a földrajzi, vízrajzi sajátosság határozza meg a táj arculatát, emiatt vált jellemzővé az aprófalvas településszerkezet.

A Szamos-mente talán legszebb műemléke a csengeri református templom, amely monumentális méretével, egekbe szökő nyolcszög alaprajzú tornyával, vakolatlan homlokzatával már messziről felhívja magára a figyelmet. A 14. században épült templom homlokzatán ugyanaz a díszítés fut végig, amellyel Szamostatárfalván, Csegöldön vagy a Nyírségben lévő Baktalórántházán is találkozhatunk. Belépve a templomba, megismerkedhetünk a Felső-Tisza-vidék egyik legkorábbi és legnagyobb kazettás mennyezetével, amely 1745-ben készült. A Szamos-menti túra legdélibb pontja Csengersima, melynek impozáns látványt nyújtó, kicsiny szigeten álló félköríves szentélyű román kori temploma, a régió legkorábban épült épülete közé tartozik. A templom fa berendezéseit pedig a legszebb 18. századi asztalosmunkák között tartjuk számon. Kazettás mennyezetét, amely számos izgalmas ábrázolást, motívumot  rejt, ugyanaz az asztalos mester készítette, mint a gyügyei kazettás mennyezetet. A következő állomás Nagygéc, amely az 1970-es árvíz alkalmával írta be magát az emlékezetünkbe. Ebben az évben ugyanis a szomszédos a Szamos áradásakor Romániában felrobbantották a Szamos gátat, amely elárasztotta az akkor virágzó Nagygécet és Komlódtótfalut. Nagygécre építési tilalmat rendeltek el így tilos volt az ott élőknek visszaköltöznie otthonaikba. A település majd negyven éven keresztül az enyészeté lett, ahol a természet fokozatosan hódította vissza az embertől a települést. Ennek állít emléket a középkori eredetű nagygéci templom körül kialakított emlékpark, amely számos attraktív elemmel bővült az utóbbi években.

Úton Fehérgyarmat felé, egy parányi kis árpád-kori templomnál állunk meg Szamostatárfalván. A szamostatárfalvai templom hűen őrzi középkori formáit, a templom mérete jelzi azt is, hogy a Felső-Tisza-vidék apró falvaiban mekkora templomok állhattak évszázadokkal ezelőtt. Az itteni református templom, különleges homlokzati díszítése ugyanazzal a technikával készült, mint amivel Csengerben is találkozhattunk. A szomszédos Csegöldre is érdemes ellátogatni, ahol a középkori eredetű görög katolikus templom szentélyén ugyanezzel a díszítő motívummal találkozhatunk. Tovább haladva a Szamos-menti örökségtúra útvonalán a Gyügyét és a tőle néhány száz méterre található Szamosújlakot mindenképpen érdemes felkeresni. A gyügyei és szamosújlaki református templomok műemléki helyreállítását Europa Nostra díjban és oklevélben részesítették. A díjat a kulturális örökség mintaértékű megőrzése és helyreállítása, a kulturális örökséggel kapcsolatos kutatás, a kulturális örökség iránti elkötelezett szolgálat jegyében osztják ki 1978 óta az Európai Unió tagállamaiban, amely az európai műemlékvédelem legrangosabb kitüntetésévé vált. Magyarországon az elmúlt évtizedekben több, mint 30 díjazott volt, melyből három itt a szatmári területeken, egymástól karnyújtásnyira található (Gyügye, Szamosújlak, Sonkád).

A Szamos-menti túra egyik legizgalmasabb állomása a klasszicista stílusban épült cégénydányádi Kölcsey-Kende kúria, amelyet hatalmas, természetvédelmi oltalom alatt álló angolpark vesz körül. A kastély évtizedeken állt üresen, romos állapotban, még néhány éve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága elvégezte a kastély teljeskörű felújítását. Az épületben a Szatmár-Beregi tájvédelmi körzet természetvédelmi jelentőségével, élővilágával, földrajzi sajátosságaival és persze a kastély, illetve a Kende család történetével ismerkedhetnek a látogatók.

Az örökségtúra vége felé járva, a négyszekeresi református templomot még mindenképpen vegyük célba. A négy fiatornyos, faharanglábbal rendelkező templom egy kicsiny szigeten áll, amelyet a Gőgő-Szenke patak fog közre. A templomot körülölelő természeti képződmény jól mutatja hogyan is nézhetett ki a Felső-Tisza-vidék a folyószabályozásokat megelőzően. A 15. században épült nagyszekeresi templom egekbe törő csúcsíves, mérműves ablakaival, támpilléreivel, diadalívével a gótikus templomépítészet legszebb példái közé tartozik a Felső-Tisza-vidéken. A Szamos-menti túra ideális végpontja Panyola lehet, ahol a világhírű Panyolai Pálinka Manufaktúrában előre bejelentkezve igényelhetünk étkezést és persze pálinka kóstolót. Ezen kívül Fehérgyarmaton állnak még rendelkezésre éttermek.

Útvonal: Csenger – Szamosbecs – Csengersima – Nagygéc – Csengersima – Szamostatárfalva – Csegöld – Jánkmajtis – Szamosújlak – Gyügye – Cégénydányád – Zsarolyán – Nagyszekeres – Fehérgyarmat – Nábrád – Kérsemjén - Panyola

Időtartam: egy nap

Látnivalók:

  • Csengeri református templom
  • Csengersimai református templom
  • Nagygéc, a megmaradás temploma
  • Szamostatárfalvai református templom
  • Szamosújlaki református templom
  • Gyügyei református templom
  • Cégénydányádi Kölcsey-Kende kúria
  • Nagyszekeresi református templom
Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.