kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Bereg a mosolygó szentek földje

Csutkai Csaba fotográfus kiállításának megnyitója Révfülöpön

2018. augusztus 11.

A Felső-Tisza-vidék Magyarország egyik kevéssé ismert régiója, azonban az elmúlt években egyre inkább reflektorfénybe kerül. Néhány éve kiemelt turisztikai térséggé nyilvánították, 2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet. A figyelem fokozódása nem véletlen. A Felső-Tisza-vidék területén ma több ország, Magyarország, Ukrajna, Románia osztozik, de egykor ez a terület egy összefüggő földrajzi, történeti, néprajzi régiót alkotott, melynek lenyomatait megtaláljuk kulturális és természeti örökségében. A Felső-Tisza-vidék a rejtőzködő kincsek világa, ahol számos izgalmas és látványos helyszín várja a felfedezőket. Ez a vidék a középkori templomok földje, középkori egyházi örökségben Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, ahol a gótika és a reformáció rendkívül egyedi kulturális örökséget hagyott az utókorra. Ezek a többségében apró falusi templomok őrzik középkori formájukat, de amitől igazán látványosak, a nagy felületen látható freskók, amelyek évszázadokon keresztül megbújtak a fehér mészrétegek alatt. Jellegzetességük továbbá azok a fa berendezések, amelyek már a reformáció korában készültek. A templomok jelentős részét fa haranglábak őrzik, melyek közül több szerepel a világörökségi várományos listán. Ezeket a kiemelt jelentőségű templomokat a Középkori templomok útja fűzi fel egy lánca.

2018. augusztus 11.-én szombaton, Révfülöpön a Tó Galériában mutatkozik be a Felső-Tisza-vidék, ahol Csutkai Csaba fotóművész Bereg, a mosolygó szentek földje című fotó kiállítása és a Középkori Templomok Útja Egyesület 15 óriás tablóból álló reprezentatív időszaki kiállításával, valamint a Vásárosnaményi Tourinform Iroda közreműködésével kalauzoljuk el az érdeklődőket erre a csodálatos vidékre. A kiállítás megnyitója 18.00 órakor veszi kezdetét, amelyen tárlatvezetés keretében mutatjuk be ezt a páratlan örökséget.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.