kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Aktív Családi Nap Nyíregyházán

2021. július 31.

2021. július 31.-ig várunk benneteket egy rendkívül mozgalmas és izgalmas családi napra Nyíregyházán a Sósótói Múzeumfaluban. A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében, Nyíregyháza és a térség számos aktív és turisztikai civil szervezetének közreműködésének számos aktív és kulturális program, sport esemény közül választhattok.

Aktív Családi Nap Nyíregyházán

Különböző nehézségű vezetett kerékpártúrák indulnak Nyíregyháza, a Nyírség és a Rétköz felfedezésére, a belépő túráktól, a teljesítménytúráig. Gyalogtúrák, természetjáró programok, vezetett séták keretében fedezheted fel a sóstói erdőt és Sóstót. A vezetett programokon szakvezetők, idegenvezetők mesélik el a legjobb történeteket, bemutatják nektek a legizgalmasabb örökséghelyszíneket. A túrák mellett játékos családi programokkal, kincskereső játékokkal élhetitek meg a felfedezés közös örömét. Sőt még a vízitúrázás és a Nordic walking alapjait is elsajátíthatjátok. És ha ez még nem lenne elég, a Sóstói Múzeumfaluban számos kulturális programmal várunk benneteket 8.00 és 18.00 óra között. A program az „Otthonról Haza” rendezvénysorozat keretein belül valósul meg, melynek célja hogy a Nemzeti Összetartozás Családi napok gondolatköréhez kapcsolódóan aktív programokon keresztül kösse össze a határon innen és túl élő magyarokat. A rendezvénysorozat keretén belül országhatáron innen és túl egynapos túrák és családi napok kerülnek megszervezésre 2021. június közepe és augusztus közepe között, 10 hétvégén. Július 31.-én Nyíregyháza ad otthont a rendezvénysorozatnak, ahol az alábbi programok közül válogathatnak a rendezvényre érkezők. A túrákat teljesítők között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

Belépő 1000 Ft/fő, 14 év alattiak számára ingyenes. A belépés során karszalagokat biztosítunk a résztvevők számára, amellyel részt vehetnek bármelyik meghirdetett túrán, programon. Kapunyitás és regisztráció 8.00 órától, megnyitó 9.00 órától. A programok különböző időpontokban startolnak el 9.30-tól. 15.00 órától a Melounge zenekar játszik a színpadon. Eredmény hirdetés és a sorsolás 16.30-kor. Kapuzárás 18.00 óra.

 

Vezetett kerékpártúrák

 

Nyíregyházi bringakör – Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

táv: 37 km
nehézségi szint: belépő túra
túra útvonala: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1-aYTIUOYJzzov-YVEaM8vyX4JIYYddTK&usp=sharing
kezdés: 10.30 óra
várható érkezés: 14.00-15.00 óra között
indulás helyszíne: Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu
létszámkorlát: 40 fő
Szakvezető, túravezető: Cservenyák Katalin – Dobos Péter

Fedezzük fel együtt Nyíregyházát egy közel 40 kilométeres kerékpártúra keretében! A túra során a résztvevők megismerkedhetnek a város történelmével, kulturális és természeti örökségével, emblematikus épületeivel, parkjaival, tereivel, híres szülötteivel. Az útvonal szinte végig kerékpárúton, kerékpársávokon, sétányokon halad. A túra során végig szervezett szakvezetést és túravezetést, valamint kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk. A túra ideális belépő túrázóknak, családoknak, a Nyíregyházán tartózkodó turistáknak, akik szívesen felfedeznék a várost. Hidd el olyan információkkal leszel gazdagabb Nyíregyházáról, amelyet még nem is sejtettél. Ha a nyíregyházi bringakörre esett a választásod, keresd a rendezvényen a Középkori Templomok Útja Egyesület sátrát és regisztrálj. Kerékpárt, sőt akár ebike-ot is bérelhetsz vagy hozhatod a saját kerékpárod. Túra indítása a Középkori Templomok Útja Egyesület sátra melletti indítópontról történik 10.30-kor.

 

Tirpák telepesek nyomában - Kerékpártúra a bokortanyák világában

táv: 35 km
nehézségi szint: belépő túra
túra útvonala: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=16KOzPgaY02aOjrAGOzIth0Yzm2sciLm6&usp=sharing
kezdés: 10.00 óra
várható érkezés: 14.00-15.00 óra között
indulás helyszíne: Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu
létszámkorlát: 40 fő
Szakvezető, túravezető: Deák Attila – Fábián Péter

Nyíregyháza 18. századi betelepítésének színtereit, a város alapításának fontos helyszíneit kereshetitek fel ezen a túraútvonalon. Nyíregyháza alapítása és felvirágzása szorosan összekapcsolódik azokkal a Békés megyéből származó evangélikus vallású szlovák telepesekkel, akiket tirpákoknak neveztek. A túra során a belvárosi, központi területeken jelenlévő tirpák emlékhelyek mellett, az országosan egyedülállónak számító bokortanyák világának felfedezésére indulunk. A túra során végig szervezett szakvezetést és túravezetést, valamint kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk. A túra ideális belépő túrázóknak vagy akiket érdekelnek a város alapításának gyökerei. Amennyiben a bokortanyák világába, a tirpák múlt felfedezésére indulnál, keresd a rendezvényen a Középkori Templomok Útja Egyesület sátrát és regisztrálj. Kerékpárt, sőt akár ebike-ot is bérelhetsz vagy hozhatod a saját kerékpárod. Túra indítása a Középkori Templomok Útja Egyesület sátra melletti indítópontról történik 10.00-kor.

 

Rétközi örökségkör - Kerékpártúra letűnt korok és tájak emlékei között

táv: 79 km
nehézségi szint: haladó túra
túra útvonala: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1qwDidNkp1pK0Ot7HTxRTJLfFJKxhE9Go&usp=sharing
kezdés: 9.30 óra
várható érkezés: 16.30 körül
indulás, érkezés helyszíne: Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu
létszámkorlát: 40 fő
Szakvezető, túravezető: Szőke Zsuzsanna – Kovács Tamás

A rétközi örökségkörre indulók letűnt korok és egy letűnt táj emlékeit ismerhetik meg. A kerékpártúra célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének, a Nyíregyházától és a Nyírségtől északra elterülő rétközi tájegységének felfedezése. A Nyíregyházáról induló 79 kilométer hosszú rétközi örökségkör egy letűnt vízivilág és a Nyírség tájain halad, szinte végig kerékpárúton Buj, Tiszabercel, Gávavencsellő, Balsa, Szabolcs, Tímár, Rakamaz, Nyírtelek települések érintésével, ahol számos izgalmas, de kevéssé ismert látványosságot mutatunk be a résztvevőknek. Az örökségkörön megismerkedhettek a Tiszabercel műemléki védelem alatt álló Szivattyútelepével, amely a Rétköz belvizeinek lecsapolását és ármentesítését végezte, Szabolcs ősi földvárával és Árpád-kori templomával, illetve a Rétköz más emblematikus örökséghelyszíneivel. A túra során végig szervezett szakvezetést és túravezetést, valamint kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk. Elsősorban gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk, akiket nem rémíszt meg a 79 kilométeres táv. Amennyiben a rétközi örökségkör keltette fel a figyelmed, keresd a rendezvényen a Középkori Templomok Útja Egyesület sátrát és regisztrálj. Kerékpárt, sőt akár ebike-ot is bérelhetsz vagy hozhatod a saját kerékpárod. Túra indítása a Középkori Templomok Útja Egyesület sátra melletti indítópontról történik 9.30-kor, a rendezvény megnyitóját követően.

 

Nyíregyháza – Tokaj időfutam – egyéni időfutam, verseny

táv: 76 km
nehézségi szint: verseny/teljesítménytúra
túra útvonala: https://ridewithgps.com/routes/36855771
kezdés: 9.30 óra
Kategóriák: férfi, női, gyerek (18 év alatt)
Szervező: Kisvárda és Környéke Bringások Kerékpáros Sportegyesület

A Nyíregyháza - Tokaj egy 76 kilométeres egyéni időfutam verseny, ahol a nevezők 1 perces indítással indulnak végig ugyanazon az útvonalon. A nevezők számára lehetőséget kívánunk biztosítani, hogy szervezett keretek közt mérhessék össze tudásukat. A verseny Nyíregyháza Sóstói Múzeumfalu, Nyírtelek, Rakamaz, Tokaj, Rakamaz, Nyírtelek, Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu útvonalon halad végig kerékpárúton. A táv megtételének igazolása érdekében a rakamazi teknősháznál egy szelfit készítsetek magatokról:) A verseny győztese az a versenyző, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a távot, külső segítség igénybe vétele nélkül. A túrát kifejezetten teljesítménytúrázóknak, versenyzőknek vagy akár olyan lelkes bringásoknak  ajánljuk, akik szeretnék megmérettetni magukat.  Eredményt férfi abszolút, női abszolút és 18 év alatti gyerek kategóriákban hirdetünk, a dobogósok mindhárom kategóriában, 15.000 Ft, 10.000 Ft és 5000 Ft-os ajándékutalványokban részesülnek. Eredményhirdetés 16.30-kor kerül megrendezésre a Sóstói Múzeumfaluban. Amennyiben ez az esemény keltette fel a figyelmed keresd a rendezvény helyszínén 8.00 és 9.00 óra között a Kisvárda és Környéke Bringások Kerékpáros Sportegyesület sátrát és regisztrálja a megmérettetésre. A futam indítása a Kisvárda és Környéke Bringások Kerékpáros Sportegyesület sátra mellett felállított rajtvonalról történik 9.30-kor, a megnyitót követően.

 

Vezetett gyalogos túrák

 

Gyalogtúra a Sóstói erdőben

táv: 10 km
nehézségi szint: könnyű
útvonal: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=hu&hl=hu&mid=1pKVfTU9VQrKcLT-yeciHMS7unHmZOwbU&ll=47.991466426884244%2C21.719750720076263&z=14
kezdés: 10.00 óra
várható érkezés: 13.00 - 14.00 óra
indulás, érkezés helyszíne: Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu
létszámkorlát: nincs
Szakvezető, túravezetők: Bálint János – Géczi Ferenc

A 10 kilométeres gyalogtúra során a Sóstói erdő felfedezésére indulhatnak a résztvevők, ahol megismerhetik a sóstói erdőt teljes életnagyságában. Nyíregyháza tüdeje a Sóstói-erdő, amely a Nyíregyháziak kedvelt kirándulóhelye. Hajdan 600 hektár kiterjedésű volt, a város terjeszkedése miatt azonban mára 400 hektárra zsugorodott. A Sóstói-erdő a nyírségi őserdők kevés számú maradványának egyike. Jelenleg az erdő harmadát alkotják idős (90-140 éves) kocsányos tölgyes állományok, de gazdag az erdő aljnövényzete is. A túra során szervezett szakvezetést és túravezetést biztosítunk. A programot elsősorba a természetjárást kedvelő családoknak, belépő túrázóknak ajánljuk. Ha egy kellemes gyalogtúrára vágysz, keresd a Nyírségi Turista Egyesület sátrát a rendezvényen, ahol elvégezhettek a szükséges regisztrációt.

 

Ismerd meg Nyíregyházát – vezetett városi séta

táv: 2 km
nehézségi szint: könnyű
időtartam: 90 perc
kezdés: első turnus: 10.30 óra, második turnus: 13.00 óra
várható érkezés: első turnus: 12.00 óra, második turnus: 14.30 óra.
indulás, érkezés helyszíne: Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu
létszámkorlát: nincs
Idegenvezető: Tatár Anikó – Petrovánszky Beáta

A program egy könnyed vezetett, tematikus séta, melynek célja a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdő bemutatása. A program keretében Sóstó ikonikus épületeit, parkjait, köztéri alkotásait, látványosságait keressük fel. A vezetett séta során szervezett idegenvezetést biztosítanak a Nyíregyházi Tourinform Iroda munkatársai. A könnyed programot elsősorban családoknak, idősebbeknek ajánljuk, illetve mindazoknak akik kíváncsiak Sóstógyógyfürdő értékeire. Ha a vezetett városi séta felkeltette a figyelmed, keresd a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. sátrát, ahonnan 10.30-kor és 13.00 órakor indulnak a programok.

 

Nordic walking a Sóstói Erdőben

táv: 6 km
nehézségi szint: könnyű
útvonal: Sóstói erdő
kezdés: első turnus: 9.30 óra, második turnus: 12.00 óra
várható érkezés: első turnus: 11.30 óra, második turnus 14.00 óra
indulás, érkezés helyszíne: Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu
létszámkorlát: 30 fő/turnus
Szervező: Nyíregyház Pedagógus Természetbarát Egyesület

Ma már minden nap, szinte minden napszakban találkozhatsz a Sóstói-erdőben, Sóstón a tavak körül „botoló”, különböző iramban, fiatalosan gyalogló, vékony botjaikkal önmaguknak menet-ütemet diktáló sportolókkal. Ismerkedj meg ezzel az egyre népszerűbb, egyre nagyobb tömegeket vonzó szabadidő-sporttal! Ha fájnak az ízületeid vagy a szervezeted ösztönöz a könnyed mozgásra, de van benned egy pici félénkség csatlakozz bátran ehhez a programhoz, amelyen az izomzatod akár 100%-át felfrissíted! Hozd magaddal saját felszerelésed, de ha nincs, mi biztosítunk számodra, sőt egy rövid felkészítő oktatásban is részesülhetsz. Elsősorban idősebbek, a sportágat kipróbálni vágyó jelentkezőknek ajánljuk a programot. Ha a Nordic Walking keltette fel az érdeklődésed, keresd a Nyíregyházi Pedagógus Természetbarát Egyesület sátrát, ahol egy rövid oktatás után 9.30-kor és 12.00 órakor is indul turnus.

 

Kincskereső kaland-játék

táv: 5 km
nehézségi szint: könnyű, játékos
útvonal: Sóstói erdő, Sóstó
kezdés: 10.00 óra
várható érkezés: 13.00 – 14.00 óra
indulás, érkezés helyszíne: Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu
létszámkorlát: nincs

Ismered Sóstót? Sétálva, futva, bringán tekerve fedezted fel? Esetleg egy padon üldögélve olvastad az érdekességeiről, történelméről szóló kiadványokat? Talán iskolai tanulmányi kirándulásaid pörgő emlékei vesznek körül? Ha számodra izgalmas eltévedve egy titkos térkép foszlányait összeilleszteni, ha szereted a rejtélyeket, akkor ez a program tetszeni fog. Ebben a programban egy izgalmas kincskereső játékra invitálunk benneteket, amelyen a résztvevők Nyíregyházát, Sóstót fedezhetik fel. A megfejtett jelek és a megtalált tájékozódási pontok alapján a részekből szép lassan összeáll az egész. Igazi családi program, ahol közösen jöhettek rá a megfejtésre. Játszol velünk? A győzteseknek, akik megtalálják a kincsesládát, 20.000 Ft-os ajándékutalvány ütheti a markát, amelyet 16.30-kor megrendezésre kerülő eredményhirdetések során adunk át. Szóval megérni keresni. A játékszabályokról, a játék menetéről, a kincskereséshez szükséges eszközök átvételéről tájékozódj a Nyíregyház Pedagógus Természetbarát Egyesület sátránál, amely egyben a program indító pontja. A kincskeresés 10.00 – kor indul a sátor melletti gyülekező pontról.


Vizitúra a Sóstói-tavon

táv: -
nehézségi szint: oktató
útvonal: Sóstói-tó
kezdés: első csoport: 10.00 óra, második csoport: 11.00 óra, harmadik csoport: 12.00 óra, negyedik csoport: 13.00, ötödik csoport: 14.00
befejezés: 15.00 óra
indulás, érkezés helyszíne: Sóstói-tó
létszámkorlát: 30 fő/csoport

Egész nap vízitúra oktatást tartunk a Sóstói tavon. Ha szeretnéd elsajátítani a vízitúrázás alapjait, ha szeretnél megtanulni a kenuval, kajakkal bánni, akkor várunk a vízitúra gyorstalpalóra. Felkészült túravezetők segítenek neked elsajátítani azt a tudást amivel akár már a nyár folyamán nekivághatsz a Felső-Tisza, az Öreg-Túr vagy a Bodrog folyóknak. A hajókat, a felszereléseket mi biztosítjuk, a programra regisztrálnod a Sóstói Múzeumfaluban szükséges. Nem csak a kezdőket várjuk, aki szeretne evezhet egyet a Sóstói-tavon. Ha regisztrálni szeretnél a vízitúra oktatásra, keresd a Vándor Outdoor sátrát a Múzeumfalu területén, ahol eligazítanak a programon történő tudnivalókkal kapcsolatban.


Kísérő események 10.00 órától 18.00 óráig.
Hogy mit lehet csinálni esetleg két aktív program között? Két óránként indulnak vezetett tárlatvezetések a Sóstói Múzeumfaluban, melynek keretében behatóan megismerhetitek a Magyarország második legnagyobb szabadtéri skanzenét. A Múzeumfalu területén megnyílnak a porták, ahol hagyományőrző foglalkozások keretében sajátíthatjátok el a fazekaskodás, mézeskalács készítés, gyertyaöntés rejtelmeit. Népi gasztronómiai kóstolóval is várunk benneteket, melyben megismerkedhettek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tradicionális gasztronómiai kulturájával. Mindeközben a színpadon zenés, kulturális programok kísérik az eseményeket.
Részvételi díj a programokra 1000 Ft/fő, 14 alattiaknak ingyenes, a belépőjegyeket Sóstói Múzeumfalu bejáratánál lehet megvásárolni. Előzetes regisztráció az alábbi linken lehetséges: https://otthonrolhaza.hu/aktiv-csaladi-hetvegek/nyiregyhaza-nyirseg-julius-31/

 

További információk:

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383; +36 30/446-7060
https://otthonrolhaza.hu/
www.oroksegtura.hu
https://www.facebook.com/events/337927537949747?ref=content_filter
www.facebook.com/oroksegtura

 

 

 

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.