kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2024. június 25.

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör túrafelhívás

2024. június 29.

Kedves Örökségtúrázók!

2024. június 29-én a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében útjára indul a Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör. A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok velünk. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei.

A görög katolikus máripócsi székesegyház a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye. A nemzetközi szinten is számon tartott nyírbátori református templom, a magyar művészettörténet egyik legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz művészettörténeti emléke. A nyírbátori minorita templomban található barokk oltárok szintén országosan jegyzett művészeti értékek. Bár az eredti állapotából keveset mutat, a Báthory várkastély a fontosabb magyar reneszánsz emlékhelyek egyike, amely fontos történelmi eseményeknek adott otthont.  A túra során a Báthori család legendás múltjával és a magyar történelmet formáló jelentőségével is meg fogtok ismerkedni. A Kállayak egykori birtokközpontjában Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged betekintést. Pócspetri neve is ismerősen csenghet, ez az a falu, amelyet az 1948-ben történt események miatt a kollektív bűnösség vádjával sújtottak. Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténelem iránt, amennyiben kíváncsiak vagytok a csodákra, a magyar történelmet formáló családok legendás múltjára, akkor ezt a túrát semmi esetre sem hagyjátok ki. Részletes túrafelhívás és jelentkezés a túrára az alábbi linken lehetséges:

https://www.oroksegtura.hu/programjaink/szervezett-oroksegturak/del-nyirsegi-kerekparos-oroksegkor-2024


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.