kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között

Jelentkezem a túrára

2024. június 29.

A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok velünk 2024. június 29-én. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei.

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

A görög katolikus máripócsi székesegyház a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye. A nemzetközi szinten is számon tartott nyírbátori református templom, a magyar művészettörténet egyik legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz emléke. A Báthori István Múzeumban található csonka stallum a történelmi Magyarország egyik legszebb bútorművészeti alkotása. A nyírbátori minorita templomban található barokk oltárok szintén országosan jegyzett művészeti értékek. Bár az eredeti állapotából keveset mutat, a Báthori Várkastély a fontosabb magyar reneszánsz emlékhelyek egyike, amely fontos történelmi eseményeknek adott otthont. A túra során a Báthori család legendás múltjával és a magyar történelmet formáló jelentőségével is meg fogtok ismerkedni. A Kállayak egykori birtokközpontjában, Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged betekintést. Pócspetri neve is ismerősen csenghet, ugyanis ez az a falu, amelyet az 1948-ban történt események miatt a kollektív bűnösség vádjával sújtottak. Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténet iránt, amennyiben kíváncsiak vagytok a csodákra, a magyar történelmet formáló családok legendás múltjára, akkor ezt a túrát semmi esetre se hagyjátok ki. Ez a 73 kilométeres kerékpáros körtúra Nagykállóból indul, amely Kállósemjén, Pócspetri, Máriapócs, Nyírgyulaj, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírgelse, Nyírmihálydi, Szakoly, Balkány, Biri érintésével érkezik vissza a nap végén Nagykállóba. Az út nagy részét kerékpárúton tesszük meg, illetve egyes szakaszokon alacsony forgalmú mellékutakon fogunk haladni.

Indulás

Gyülekező Nagykállóban, a város főterén (Szabadság tér) 8.30-tól.
Indulás 9.00 órakor.

Útvonal

Nagykálló - Kállósemjén (6,8 km) - Pócspetri (8,5 km) - Máriapócs (2,2 km) - Nyírbátor (13,5 km)- Nyírbogát (8,4 km) - Nyírmihálydi (10,9 km) - Szakoly (7,6 km) - Balkány (3,6 km) - Biri (4,6 km)- Nagykálló (7,6 km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1wCF6Y-_0z1eMr0X16THRMYiSR8PCZpw&ll=47.8091711129344%2C21.991584999999983&z=11

Látnivalók

Nagykállói volt vármegyeháza; Rákóczi-torony; Kállósemjéni Kállay-kúria; Kállósemjéni görög katolikus templom; Pócspetri történelmi emlékhely; Máriapócsi görög katolikus székesegyház; Nyírbátori minorita templom; Nyírbátori várostörténeti sétány; Nyírbátori református templom; Báthory várkastély; Nyírmihálydi református templom. 

A túra teljes hossza

73 km

Költségek

Részvételi díj 2000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3.800 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.

Javasolt felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és annak kötelező, illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Szatmári István - műemlékvédelmi szakértő 
Dobos Péter - Szondi Károly

Jelentkezési határidő

2024. június 27. (csütörtök), 18:00 óra, a megadott elérhetőségeken és a www.oroksegtura.hu regisztrációs felületén.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 70/466-7874
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A program változtatási jogát fenntartjuk!


Jelentkezem a túrára

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.