kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2023. április 05.

Kerékpáros örökségtúrák 2023

Fedezd fel az ismeretlent!

2023-ban a Középkori Templomok Útja Egyesület szerevezésében 13 kerékpáros örökségtúrához csatlakozva fedezhetitek fel Észak-Kelet Magyarország legizgalmasabb tájait és örökséghelyszíneit. Hat kiemelt célpontunk idén a Felső-Tisza-vidék, a Nyírség, a Hajdúság, a Mátra, a Bükk és új belépőkét a Cserhát.

Immár 10 éve, hogy elindult az örökségtúra mozgalom. Az első években még felfedező jelleggel, tesztelésre invitáltuk a kerékpáros túrázókat elsősorban a Felső-Tisza-vidékre. Az évek alatt több ezren vettek részt túráinkon, mi pedig alkalmazkodva a túrázók igényeihez, egyre több területet kapcsoltunk be az örökségtúrák vérkeringésébe. Kezdettől fogva a kerékpártúrákra helyeztük a hangsúlyt, de számos buszos túrát is szerveztünk, sőt elindultak a gyalogos romtúrák is. Az örökségtúrák célja felfedezni az ismeretlent, vagyis olyan értékes, látványos, de kevéssé ismert tájakra, helyszínekhez elkalauzolni a túrázókat, amelyek valamilyen szempontból kiemelt jelentőséggel bírnak. Az örökségtúrák a kialakított útvonalak, látványosságok mellett, attól igazán egyediek, hogy a csoportot a túravezetők mellett, szakvezetők kísérik. A szakvezetőink körét műemlékvédelmi szakemberek, művészettörténészek, restaurátorok, történészek, geográfusok, néprajzkutatók, idegenvezetők alkotják.

Az örökségtúrákon szervezett szakvezetést, túravezetést, kerékpáros szervízszolgáltatást, valamint a túra teljeskörű szervezését biztosítjuk a résztvevőknek. A kerékpáros örökségtúrák esetében, igény esetén kerékpárbérlési, e-bike kölcsönzési, kerékpárszállítási lehetőséget, valamint transzferszolgáltatást biztosítunk a jelentkezők számára térítés ellenében. Neked csak jelentkezned kell a www.oroksegtura.hu oldalon vagy a kozepkoritemplomokutja@gmail.com e-mail címen, a többi a mi dolgunk. Amennyiben még nem vagy rajta, de fel szeretnél kerülni a Középkori Templomok Útja Egyesület címlistájára és naprakész információkat kapni a túrákkal kapcsolatban, jelezd a kozepkoritemplomokutja@gmail.com címre.

Idei évi túranapttárunkat idén is az alábbi kérem az ingyenes kiadványt gombra kattintva érheted el, ahol a tervezett útvonalakat interaktív térképen is nyomonkövetheted! Reméljük minél több túrán találkozunk az idei év során!


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.