kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2024. június 18.

Ünnepélyes táblaavatás a Beregi körön

2024. június 12-én szervezte meg az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a Beregi körnek, az Év kerékpárútjának a táblaavató ünnepségét Vásárosnaményban, amelyet egy aktív turisztikai konferenciával kötöttek egybe. A nagyszabású eseményen jelen volt Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat elnöke, Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Petényi Mirkó az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezetője, Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke.

A közel nyolcvan fő részvételével lezajlott szakmai tanácskozás résztvevői a Beregi kör által érintett önkormányzatok, látványosságok, turisztikai szolgáltatók képviselői, illetve aktív a régió kerékpáros turizmusában érintett vállalkozások, civil szervezetek képviselői. Számos impresszív előadás hangzott el a Magyarország és a régió kerékpáros turizmusát érintően, illetve a Felső-Tisza-vidék kerékpáros turizmusában leginkább érintett szervezetek között folyt kerekasztalbeszélgetés. A Középkori Templomok Útja Egyesületet érte az a megtiszteltetés, hogy bemutathattuk a résztvevőknek a Beregi kört. A szakmai rendezvényt követően tekertek át a résztvevők az ünnepélyes táblaavatás helyszínére, Vásárosnamény központjába. A sajtónyilvános táblaavató ünnepségen emléklapban részesültek azon szervezetek képviselői, akik kiemelt szerepet töltöttek be, abban, hogy a Beregi kör legyen az Év kerékpárútja. Emléklapot vehetett át a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Közút Nonprofit Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatósága, a Tiszántúli Református Egyházkerület, Vásárosnamény Város Önkormányzata és a Középkori Templomok Útja Egyesület.

A 2024. év a Felső-Tisza-vidék kerékpáros turizmusának életében vízválasztó. Ugyanis történt valami, ami miatt a régió a magyarországi kerékpáros túrázók figyelmébe helyeződött. 2024. tavaszán a Beregi kört választották az Év Kerékpárútjának, amely egy óriási lehetőség. A cím elnyerése ugyanis felkeltette a sajtó és a kerékpáros túrázók figyelmét a térség iránt. Szinte futótűzként vonult végig a legfontosabb turisztikai, kerékpáros és közéleti orgánumokon, hogy a Beregi kör lett az Év Kerékpárútja, amely soha korábban nem tapasztalt figyelmet irányított térség kerékpáros turizmusára. A túrázók érdeklődése pedig fellobbant. Még most a szezon elején vagyunk, de egyértelműen látjuk, hogy jelentős számban kezdtek megjelenni olyan bringások, akik meg akarják ismerni az Év Kerékpárútját és a beregi körön bringáznak. A térség szálláshelyeit egyre több kerékpáros túrázó keresi fel. A Beregi körrel egy új turisztikai termék született a térségben, amely nagyon jól reprezentálja a Felső-Tisza-vidéket. A Beregi kör egy közel 70 kilométeres körtúra Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Márokpapi-Tarpa-Tivadar-Gulács-Jánd között, amelyet a túrázók egy nap alatt teljesítenek.

Nehéz hetetek vagyunk túl. A hirtelen jött siker és reflektorfény ugyanis számos gyerekbetegséget is előhozott, amelyre sürgősen megoldást kellett találnunk. Az elsődleges feladat most a megnövekedett túrázó elvárásoknak, igényeknek történő megfelelés volt. Például a táblarendszer felülvizsgálata, pótlása, bővítése. 2020-2021 között mintegy 529 tábla kihelyezésére került sor a Záhony-Debrecen között húzódó 32-es számú kerékpáros túraútvonalon, amelynek része a Beregi kör is. Az akkori útügyi előírásoknak 10 kilométerenként útirányjelző táblák kerültek ki, 5 kilométerenként megerősítő táblák. De a túrázók visszajelzése alapján szükségessé vált a táblák sűrítése, illetve bizonyos táblák pótlása. Az elmúlt hetekben a Középkori Templomok Útja Egyesület és a Vízügyi Igazgatóság együttműködésében számos megerősítő tábla kihelyezése történt meg, hogy komfortosabban érezzék magukat a túrázók. Lényegében megtörtént az eddig 32-es túraútvonal Vásárosnamény és Tivadar közötti szakaszának megerősítése, valamint Tivadar—Gulács-Jánd közötti szakasz kitáblázása. Bizonyos pontokon szükséges volt a töltés és települések belterületi útjai közötti rövid szakaszok állapotának javítása.

Szintén problémát jelen a Beregi kör mentén bizonyos csatlakozási kapocslatok állapota. A töltés és Tákos, valamint Csaroda belterületi útjai között nem megfelelő az út minősége, amelyet több túrázó is kifogásolt. Mérhetetlen hálásak vagyunk a Vízügyi Igazgatóságnak a gyors, proaktív, kerékpárosbarát hozzáállásért, melynek köszönhetően javult a töltés és a belterületek közötti út állapota Tákos és Csaroda esetében, bár ez még nem csak átmeneti megoldást nyújt.

Szintén felmerült több túrázó részéről az az észrevétel, hogy májusban magas volt a fű a töltéskorona mellett, emiatt körbejártuk a kérdést. A töltések oldalának kaszálása a gazdák feladata, amelyet évente több alkalommal kell elvégezniük a helyi Vízügyi Igazgatósággal kötött szerződés értelmében. A májusi esőzések miatt később szoktak elvégezni a kaszálást. A túrázói észrevételeknek köszönhetően a Vízügyi Igazgatóság a beregi kör mentén elvégezte a kaszálást és gyomirtást a múlt héten.

Az elmúlt hetekben folyamatos információkat nyújtunk az érdeklődőknek a túraútvonallal kapcsolatban, együttműködve a FATOSZ megyei tagszervezetével összegyűjtöttük a Beregi kör mentén a szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket. Több észrevétel érkezett, hogy nincs elég szállás a Beregi kör mentén. Ezúton szeretnénk jelezni, hogy van több mint 30 szálláshely és 650 férőhely, melyeknek a nagy része minősített szálláshely. Rövidesen publikálunk egy térképet, amelyen láthatjátok hogy a Beregi kör mentén milyen látványosságok és turisztikai szolgáltatások érhetők el.

A megnövekedett érdeklődésre való tekintettel júliustól a Középkori Templomok Útja Egyesület havonta két alkalommal fog indítani szervezet túrákat a Beregi kör mentén. Rövidesen meg fogjuk nyitni ezeket a túralehetőségek is.

Egyelőre mi még azokat a feladatokat látjuk, amelyeket sürgősen meg kell oldani, hogy a Beregi kör mentén komfortosan túrázzanak a bringások és minél több élménnyel és pozitív benyomásokkal térjenek haza. Távlatokat tekintve viszont egyértelműen egy sikertörténet lehet a Beregi kör, amely érzékelhető kerékpáros forgalomnövekedést, új vendégeket jelenthet a helyi szállásadóknak, látványosságoknak. Biztosra mondhatjuk, hogy ez egy mérföldkő a térség kerékpáros turizmusának életében, hiszen olyan ismertségre tehet szert a kerékpáros túrázók körében a Felső-Tisza-vidék, amelyre korábban nem volt példa. 

 


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.