kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

A középkor és reformáció korának művészeti öröksége a Felső-Tisza-vidéken kiállítás Debrecenben

Kiállítás

2018. október 05.

A Felső-Tisza-vidék a rejtőzködő kincsek világa. Ez a vidék a középkori templomok földje, középkori egyházi örökségben Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, ahol a gótika és a reformáció rendkívül egyedi kulturális örökséget hagyott az utókorra.

A freskók évszázadokon át bújtak meg a fehérre meszelt vakolatok alatt, amelyek sorról sorra kerültek, kerülnek elő az utóbbi évtizedekben. A 18. századból származó kazettás mennyezetek, faragott berendezések a magyar népművészet legszebb emlékei között tartják számon. Ezeket a látványos örökséghelyszíneket a Középkori templomok útja fűzi fel egy turisztikai útvonalra. 2017-ben a Felső-Tisza-vidék és a Középkori templomok útja elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” program keretében.

A Középkori Templomok Útja Egyesület egy nagyszabású kiállítás keretében kalauzolja el az érdeklődőket a Felső-Tisza-vidékre, ahol egy művészettörténeti utazást tehetünk a Középkori templomok útján.

A kiállítás megnyitó időpontja: 2018. szeptember 18. (kedd), 18.30 óra
A kiállítás helyszíne: Debreceni református egyetemi templom (Debrecen, Egyetem tér 2.)

A kiállítást megnyitja
Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
és Csutkai Csaba fotóművész
Rendhagyó tárlatvezetést tartanak a Középkori Templomok Útja Egyesület szakértői
Virányi Zsolt és Deák Attila

A KIÁLLÍTÁS 2018. OKTÓBER 5.-IG. TEKINTHETŐ MEG.

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.