kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Kiállítás megnyitó és műhelytalálkozó

Beregszász

2019. január 17.

MEGHÍVÓ

A Felső-Tisza-vidék a rejtőzködő kincsek világa. Ez a vidék a középkori templomok földje, középkori egyházi örökségben a Kárpát-medence egyik leggazdagabb vidéke, ahol a gótika és a reformáció rendkívül egyedi kulturális örökséget hagyott az utókorra. A freskók évszázadokon át bújtak meg a fehérre meszelt vakolatok alatt, amelyek sorról sorra kerültek, kerülnek elő az utóbbi évtizedekben. A 18. századból származó kazettás mennyezetek, faragott berendezések a magyar népművészet legszebb emlékei között tartják számon. Ezeket a látványos örökséghelyszíneket a Középkori templomok útja fűzi fel egy turisztikai útvonalra. 2017-ben a Felső-Tisza-vidék és a Középkori templomok útja elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” program keretében.

A Középkori Templomok Útja Egyesület, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola társszervezésében egy nagyszabású kiállítás keretében kalauzolja el az érdeklődőket a Felső-Tisza-vidék tájaira, ahol egy művészettörténeti utazást tehetünk a Középkori templomok útján. Ezúttal a kiállítás megnyitóját egy szakmai műhelytalálkozóval, konferenciával kötjük egybe, amelyen örökségvédelmi és turisztikai szakemberek közreműködésével, ismeretterjesztő előadások  keretében ismerkedhetünk meg az örökségvédelem és örökségturizmus kihívásaival, lehetőségeivel a Felső-Tisza-vidéken.

A kiállítás megnyitó és műhelytalálkozó időpontja: 2019. január 17. (csütörtök) 14.00 óra
A kiállítás megnyitó és műhelytalálkozó helyszíne: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász, Kossuth tér 6., Gross Arnold terem.

Program

14.00 Köszöntő
Orosz Ildikó, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola rektora
14.10 Megnyitó
Zán-Fábián Sándor, Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke
14.20 Új eredmények a kiemelkedő jelentőségű kárpátaljai templomok kutatásában
Kollár Tibor, örökségvédelmi szakértő, Középkori Templomok Útja Egyesület alelnöke
14.40 Örökségvédelem: értékőrzés, értékteremtés
Gaylhoffer-Kovács Gábor, művészettörténész, Középkori Templomok Útja Egyesület
15.00 Kávészünet
15.10 A Felső-Tisza-vidék egyházi műemlékeire alapozott turizmusfejlesztés
Deák Attila, turisztikai szakértő, Középkori Templomok Útja Egyesület titkára.
15.30 Az örökségturizmus helye és jelentősége Kárpátalja idegenforgalmában
Berghauer Sándor, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi és Turizmus Tanszék munkatársa
15.50 Fenntartható kulturális örökségfejlesztés Kárpátalján
Tarpai József, Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács, tiszteletbeli elnöke

 

A megnyitón és műhelytalálkozón történő részvételi szándékát kérjük előzetesen jelezze a kozepkoritemplomokutja@gmail.com címre, segítve ezzel a szervezők munkáját.

Az időszaki kiállítás 2019. január 17. és 2019. február 8. között tekinthető meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.


További információ:
Középkori Templomok Útja Egyesület
tel. +36 30/446-8383
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.