kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Tirpák telepesek nyomában

Kerékpártúra a bokortanyák világába

Jelentkezem a túrára

2022. szeptember 17.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2022. szeptember 17-én (szombat) a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére indulhatunk egy tartalmas kerék-pártúra keretében. A kerékpáros örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának megismerése, tíz tanya közöttük tipikus településszerkezetű bokortanyák felkeresése, bepillantás a tanyai életmódba, majd egy jóízű estebéd elfogyasztása a Tirpák fesztiválon. A koraőszi  betakarítások során a kertekben és a határban láthatjuk az idei aszályos nyár következményeit. 

 

Indulás

Gyülekező 8.30 - 9.00 óra között a Nyíregyháza- Evangélikus Nagytemplomnál (Nyíregyháza, Luther tér)

Útvonal

Nyíregyháza, Evangélikus Nagytemplom – Salamonbokor – LEGO-gyár háta mögött, innen földúton haladva Rókabokor – Mohosbokor – Sulyánbokor – újra kövezett úton, majd 1 km-es szakasz a 36-os főút – Markóbokor – Halmosbokor – Nyírtelek – Nyíregyháza, Városalapító Atyák szobra

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=16KOzPgaY02aOjrAGOzIth0Yzm2sciLm6&usp=sharing

Látnivalók

A kívül-belül felújított nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom és a Szarvasi Paléta dombormű jelentőségének megértése után nyugatra indulunk ki a városból. Salamonbokor felé vesszük az irányt, majd a LEGO-gyár háta mögött már földúton haladva, István- és Gerhátbokort érintve Rókabokor, Mohosbokor, Sulyánbokor tipikus bokortanyás település-szerkezetének megtekintése következik. Még Nagycserkesz előtt északra fordulva Markó-, Halmos-, és Bedőbokron keresztül Nyírtelekre érkezünk. Előtte megállunk Halmosbokornál a Tirpák emlékhelynél és egy „békebeli” kocsmában frissülhetünk. Visszafelé a kerékpárúton haladunk Nyíregyházára. Nyírtelken megnézzük a Királytelek Vigadót és a Honvédelmi Emlékparkbann közelről is megtekintjük a rakétákat. Közeledve Nyíregyházához remélhetőleg már nem lesz nagy forgalom a KGST-piacnál. A belvárosba érkezve a Városalapító Atyák szobra tövében a Tirpák fesztiválra érkezve megkóstolhatjuk a hagyományos ételeket.

A túra teljes hossza

33 km, aszfalt úton és homokos, esetleg sáros dűlőutakon

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervezők

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Bácskainé Dr. Pristyák Erika
Bácskainé Dr. Pristyák Erika, Dobos Péter

Jelentkezési határidő

2021. szeptember 16. (18:00 óra) a megadott elérhetőségeken. 

További információk

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu
telefon: +36 42 310-735
https://www.facebook.com/visitnyiregyhaza/ 
https://nyiregyhaza.info.hu/

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.compristyak.erika@nye.hu
telefon: +36 70/935-6438
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! Megfelelő tartalék gumibelsőt és vizet mindenki hozzon magával a túrára!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.