kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2024. január 31.

Befejeződött a Vámosoroszi református templomának felújítása

Hosszú évek alatt, de mára elmondhatjuk, hogy kész, befejeződött Vámosoroszi református templomának felújítása, amely rengeteg kincset, látványosságot tartogat a látogatók számára. Szinte mindenhol van valami különlegesség ebben a templomban.

Az egyik legrosszabb állapotú műemléke volt a Felső-Tisza-vidéknek még 2009-ben, mára szinte rá sem lehet ismerni. Egy valódi ékszerdoboz látványa bontakozott ki az évek alatt zajló felújításoknak, restaurátori munkálatoknak köszönhetően. 2010-ben a templom külső felújításával kezdődött a templom helyreállítása, majd 2012-2014 között következtek a belső felújítás munkálatai, 2022-2023 folyamán pedig elkészült a karzatok és a padok restaurálása.

A fehérre meszelt falak és a méreg zöldre festett berendezések alól a restaurátori kutatások már 2010 előtt jelezték, hogy nem mindennapi látványban lehet részünk rövidesen. A szentélyt az eredeti gótikus hálóboltozat fedi, amely már több mint ötszáz éves.  A restaurátori munkálatok során még 2013-ban előkerültek a boltozat eredeti középkori festései, amelynek záró kövén a Báthory család címere látható. Ennek oka, hogy a templomot Szabolcs és Szatmár vármegyék legnagyobb templomépítő, és politikai szempontból is legjelentősebb családja a Báthory család építtette a 15. század második felében, késő gótikus stílusban. A Báthoryak számos jelentős építészeti emlékeket hagytak maguk után a régióban, köztük a vámosoroszi templomot. Számos reformáció korából származó kifestés és felirat található a templomban. A műemlék egyik kiemelt látványossága a szentély keleti falán látható Bűnbeesés jelenete. 1604-ben festett naiv népi festményen a bűnbeesés története elevenedik meg. A 16.század végén, a 17. század elején készülhettek a szentélyben és a hajóban feltárt latin nyelvű gótikus, bibliai idézeteket tartalmazó falfeliratok. A templom berendezése lélegzetelállító.

1794-ben készült el a szentély karzata, 1806-ban pedig az L-alakú nagyobb karzat, mindkettő népi díszítőfestéssel. Rendkívül szép a templom Mózes széke, melynek támlája két nagyméretű virágdíszes kazettából áll. Különösen gazdag mintájú a templom hangvetője, amely 1794-ben került a szószék fölé. A szószékkorona Vasvári Ódor Gábor keze munkáját dicséri, aki a Felső-Tisza-vidék számos templomában dolgozott a 18. század végén. A szószék és a Mózes szék restaurálása még 2013-2014 között megtörtént, azonban a többi berendezés restaurálására közel tíz évet kellett várni.

2022-2023 folyamán indultak el ismételten a munkálatok, amely során megtörtént a kapu, a karzatok és a padmellvédek restaurálása. Különlegesség a karzat alá beépített egykori karzatmellvédek, amelyről hosszan nem is lehetett tudni. A restaurátori kutatások során derült ki, hogy a korábbi karzatmellvédeket bontották le és építették be az új karzat aljába, ma ezeket láthatjuk a falakon. A karzat alját díszítő egykori mellvédek kibontása során új különleges falkép is előkerült a reformáció korából, amelyen egy sellő látható. A templom mellett jelenleg látogatóközpont és kerékpáros pihenőpont épül. A látogatóközpontban mélységében ismerkedhetünk meg a Felső-Tisza-vidék páratélan szépségű 18. században készült fa berendezéseivel.

Fotók: Csutkai Csaba, Mudrák Attila

 


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.