kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2023. október 06.

Felemelkedőben a Felső-Tisza-vidék ifjúsági turizmusa

2018-ban indultak el az Aktív Magyaroroszág program támogatásával a vándortáborok, amely talán az egyik legnépszerűbb táboroztatási programmá nőtte ki magát. Gyalogos, vízi, kerékpáros, sőt zarándok vándortábor útvonalak hálózzák be Magyarország területét.

A Felső-Tisza-vidéken mintegy hat éve zajlanak vízi és kerékpáros vándortáborok. A vízi vándortáborok az Öreg-Túrt és a Tisza Tiszabecs-Vásárosnamény közötti szakaszát érintik, évente ötszáz diák evezz ezeken a vízitúra útvonalakon. Idén már 13 különböző bringás útvonal közül választhattak az érdeklődők: Déli-Bakony, Zselic, Békés, Székelyföld, Cserehát, Vértes-Velencei-tó, Kőrösök völgye, Őrség, Bükk, Cserhát, Zemplén, Alpokalja-Fertő-táj és a Felső-Tisza-vidék. A Felső-Tisza-vidéki kerékpáros vándortábor keretében évente mintegy 450-550 diák hat napon keresztül fedezi fel és tölti meg élettel a régiót. A kerékpáros vándortábor során Penyigén, Csengersimán, Kölcsén, Beregdarócon, Vásárosnaményban és Tivadarban kialakított táborhelyeken fogadjuk a bringás vándorokat. A táborhelyek között a kerékpárutakon, mellékutakon és árvízvédelmi töltéseken tekerve a diákok megismerik ezt a fantasztikus tájat és ikonikus műemlékeit. Örömmel számolhatunk be, hogy Magyarország 13 kerékpáros vándortábor közül, a Felső-Tisza-vidéki vándortábor útvonal kapta a résztvevőktől az egyik legjobb minősítést, vagyis az ország egyik legjobbnak minősített útvonalaként tartják számon. A Felső-Tisza-vidéki kerékpáros vándortáborról ide kattintva tudhatsz meg több információt.

A vándortábor mellett 2019-ben elindul még egy táboroztatási program a Felső-Tisza-vidéken. A Tiszántúli Református Egyházkerület szervezésében 2019 és 2023 között mintegy 4431 diák és közel ötszáz önkéntes bevonásával zajlottak le az úgynevezett Örökségtáborok. A program keretében a református egyház fenntartásában lévő Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ (Beregdaróc), valamint a Ház az Élő Vízhez Ifjúsági Üdülőközpont (Tivadar) fogadta a táborozókat. Emellett Debrecen és Berekfürdő is fogadott diákokat ebben az időszakban. Évente 1000-1200 diák jelent meg ezen a négy településen, akik a táborhelyeikről kiindulva ismerkedhettek meg a régióval. A Felső-Tisza-vidéket választó örökségtáborozók bringáztak a Beregben, Szatmárban, vízi túráztak az Öreg-Túron és a Tiszán, buszos kirándulás keretében ismerték meg a fontosabb látványosságokat. Amennyiben kíváncsiak vagytok az Örökségtábor program részleteivel nézzétek meg ide kattintva Deák Attilával, a program szakmai vezetőjével készült interjút (5.10-től).

Óriási eredmény, hogy a vándortábor és az örökségtábor keretében évente 1500-2000 diák jelent meg a térségben az ország minden területéről, akik több napon keresztül fedezték fel ezt a csodálatos tájat. Reményeik szerint a fiatalkori élményszerzés nagyban hozzá fog járulni a résztvevők esetében, hogy felnőtt korban családjukkal együtt újra visszatérjenek a varázslatos Felső-Tisza-vidékre.


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.