kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2021. szeptember 26.

Kerékpárosbarát fejlesztések a Felső-Tisza-vidéken

Nagy nap volt a szeptember 23. a Felső-Tisza-vidék kerékpáros turizmusának életében. Ezen a napon történt meg ugyanis számos kerékpáros pihenőpont és túraközpont ünnepélyes átadása, amely stílszerűen egy közel 40 kilométeres kerékpártúra keretében zajlott le. A rendezvényt megtisztelte Révész Máriusz, Aktív Magyarország kormánybiztos, Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a beruházást levezénylő konzorcium vezetője, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöksége, illetve Dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő.

A program nyitánya Vásárosnaményban a Bereg Szíve Üdülőközpontban egy szakmai fórum volt, ahol részletes információkat hallhattak az érdeklődők az elmúlt időszakban megvalósult Felső-Tisza-vidéki kerékpárosbarát fejlesztésekről. Óriási lépés volt a régió életében, hogy 2020-ban megtörtént közel 350 km kerékpáros nyomvonal kitáblázása Záhony-Vásárosnamény-Fehérgyarmat-Csenger-Mátészalka-Nyírbátor-Debrecen között, amelyet 32-es és 33-as számú túraútvonalra keresztelték. A most megvalósult beruházások eredményeként, a 32-es és 33-as számú, Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi kerékpáros túraútvonal mentén 12 településen, Lónyán, Vásárosnaményban, Tákoson, Csarodán, Tarpán, Tivadarban, Barabáson, Kölcsén, Panyolán, Cégénydányádon, Csengerben, Nyírbátorban, Bátorligeten létesültek 2020 és 2021 folyamán kerékpáros pihenőpontok és túraközpontok. A 32-es és 33-as kitáblázott útvonal és kerékpáros pihenőpontok és túraközpontok térképe itt érhető el.

A létesítmények mindegyik esetben a térség ikonikus műemlékeinek, természetvédelmi területeinek közvetlen közelében épült fel, kiszolgálva ezzel az oda érkező kerékpáros túrázókat. Emellett jelentős fejlesztések zajlottak le a Vásárosnaményi Bereg Szíve Üdülőközpontban, a Beregdaróci Hét Csillag Üdülőközpontban és a Tivadari Ház az Élő Vízhez Ifjúsági Üdülőközpontban, amelyek a kerékpáros túrázók kedvelt célpontjai. A túraközpontokban és pihenőpontokon különböző szolgáltatásokat érhetnek el a látogatók. Szinte mindenhol megteremtődtek a higiéniai feltételek, a műemléki környezethez és tájba illő fedett kerékpártárolók és közösségi terek, szervízpontok épültek. Egyes településeken szálláshelyek, máshol látogatóközpontok, kávézók létesültek. A túra útvonal mentén több, mint száz bérelhető kerékpár, illetve kerékpárszállító utánfutók állnak a túrázók rendelkezésére, sőt információs anyagokkal, kiadványokkal, térképekkel várják a túrázókat.

Az eseményől készült néhány fotó:


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.