kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2023. december 13.

Újabb ékszerdobozok tárulnak fel a látogatók előtt a Felső-Tisza-vidéken

Befejezéséhez közeledik az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű örökségvédelmi, örökségturisztikai beruházási programja a Felső-Tisza-vidéken, amelyben a Tiszántúli Református Egyházkerület konzorciumi partnerként vett részt. 2023. december 11-én zajlott le a több kiemelt jelentőségű középkori templom felújításának sajtónyilvános átadása.

A program keretében Vámosatya mellett megtörtént a beregsurányi, kölcsei, tarpai, fehérgyarmati templomok helyreállítása, a vámosoroszi református templom 18. századi berendezéseinek restaurálása, illetve egy látogatóközpont kialakítására is sor került Csarodán és Vámosorosziban. A fejlesztések, beruházások részleteiről az elkövetkező napokban tájékoztatunk benneteket. A program keretében vált lehetővé a vámosatyai református templom reformáció kori falképeinek feltárása, amelyek évszázadok óta rejtőztek a vastag vakolatok alatt. Kuriózum, hogy egy középkori falkép is előkerült a kutatások során. A templom mellett egy látogatóközpont és egy kerékpáros pihenőpont kialakítására is sor került, annak érdekében, hogy a látogatók számára minél komfortosabb körülményeket biztosítson a református egyház. Szintén ennek a beruházási programnak köszönhetően újult meg és fejeződött be régészeti kutatása a falu határában álló Büdy várromnak a település önkormányzatának jóvoltából. A fejlesztéseknek köszönhetően bátran kimondható, hogy Vámosatya az egyik megkerülhetetlen állomása lett a Felső-Tisza-vidéki örökségtúráknak, javasoljuk, hogy ha erre jártok fedezzétek fel ezeket az impozáns műemlékeket. Részletes tájékoztató a beruházásról a Kölcsey televízió tudósításában itt érhető el.

Részletes ismertető a templomról itt érhető el.

Részletes ismertető a várról itt érhető el

Fotó: Csutkai Csaba


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.