kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Beregi körtúra

Tekerj a Zöldbe! egy kerékpáros örökségkörrel a Panyolafesztről a Felső-Tisza-vidék szívében!

Jelentkezem a túrára

2023. augusztus 05.

Erre a túrára elsősorban a Panyolafeszten megjelenő fesztiválozókat várjuk, akik nem csak a jól hangzó programkavalkád miatt érkeznek ide, hanem a fesztivál egyik napján szeretnének egy kicsit többet megismerni a környékből. Aki viszont csak túrázni indult, zárásképpen mindenképpen kóstoljon bele a Felső-Tisza-vidék legjobb fesztiváljába, ugyanis itt a legjobb programokkal és családias környezettel várják évről évre a vendégeket. 

A kerékpártúra célja ezúttal a beregi táj és történeti emlékeinek, páratlan épített örökségeinek megismerése. Útvonalunk elsősorban a Tisza és a beregi árapasztó tározó töltéskoronáján, valamint kisebb részben alacsony forgalmú utakon halad.
A panyolai gyülekezőt követően elindulunk északi irányba és pár kilométer megtétele után komppal kelünk át a Szamoson. Olcsvát és Vitkát elhagyva érünk be Vásárosnaményba, ahol a Vadászati és Természeti kiállítás vár minket. Itt egy fantasztikusan berendezett dioráma kiállításban testközelből ismerkedhettek meg Európában, Ázsiában, Afrikában és Észak-Amerikában vadon élő állatfajokkal. A kiállítás után a beregi árapasztó tározó töltésén fogunk tovább tekerni egészen Tákosig, ahol a „mezítlábas Notre Dame”-ot tekintjük meg, majd utunkat folytatva a mosolygó szentek templomába is betérünk Csarodán. Nem hagyhatjuk ki ezen a töltésen bringázva Márokpapit sem, ahol szintén egy rendkívül szép református templomba kukkanthatunk be, végezetül pedig a bereg legszebb ipartörténeti emlékművét, a tarpai szárazmalmot ejtjük útba. A túra utolsó látnivalóját követően a Tisza töltésén tekerünk vissza Panyolára, ahol már a fesztivál esti programjába lehetőségünk lesz belekóstoni.

Indulás

Gyülekező 8.30 órakor Panyolán a református templom előtt. Indulás 9.00 órakor.

Útvonal

Panyola - Olcsvaapáti (7 km) - Olcsva (3 km) - Vitka -(4 km) Vásárosnamény (4 km) - Tákos (12 km) - Csaroda (6 km) - Márokpapi (8 km) - Tarpa (7 km) - Tivadar (7 km) - Panyola (13 km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=11j9QLbac_NlqLrjIo1JOA9DAleNerUY&usp=sharing

Látnivalók

Vásárosnamény - Hunor Vadászati és Természeti kiállítás; Tákos - Református templom és Beregi Tájház; Csaroda - Református templom; Márokpapi - Református templom; Tarpa - Szárazmalom; Panyola - Panyolafeszt 

A túra teljes hossza

71 km

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3.500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.

Javasolt felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és annak kötelező, illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Liptákné Juhász Anikó
Dobos Péter

Jelentkezési határidő

2023. augusztus 04. (péntek) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 70/453-4126
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.
A program változtatási jogát fenntartjuk!
A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.