kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között

Jelentkezem a túrára

2023. június 03.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2023. június 3-án (szombat) újabb kerékpártúra indul a Tekerj a zöldbe! programsorozat keretében. A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok.

Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei. A görög katolikus máripócsi székesegyház a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye. A nemzetközi szinten is számon tartott nyírbátori református templom, a magyar művészettörténet egyik legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz emléke. A Báthori István Múzeumban található csonka stallum a történelmi Magyarország egyik legszebb bútorművészeti alkotása. A nyírbátori minorita templomban található barokk oltárok szintén országosan jegyzett művészeti értékek. Bár az eredeti állapotából keveset mutat, a Báthory várkastély a fontosabb magyar reneszánsz emlékhelyek egyike, amely fontos történelmi eseményeknek adott otthont. A túra során a Báthori család legendás múltjával és a magyar történelmet formáló jelentőségével is meg fogtok ismerkedni. A Kállayak egykori birtokközpontjában Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged betekintést. Pócspetri neve is ismerősen csenghet, ez az a falu, amelyet az 1948-ban történt események miatt a kollektív bűnösség vádjával sújtottak. Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténet iránt, amennyiben kíváncsiak vagytok a csodákra, a magyar történelmet formáló családok legendás múltjára, akkor ezt a túrát semmi esetre se hagyjátok ki. Az örökségkör Nagykállóból induló kerékpáros körtúra, amely Kállósemjén, Pócspetri, Máriapócs, Nyírgyulaj, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírgelse, Nyírmihálydi, Szakoly, Balkány, Biri érintésével érkezik vissza Nagykállóba. A körtúra hossza 73 kilométer, melynek nagy részét kerékpárúton tesszük meg, illetve egyes szakaszokon alacsony forgalmú mellékutakon.

 

Indulás

Gyülekező Nagykállóban a város főterén (Szabadság tér) 8.30-tól.

Útvonal

Nagykálló - Kállósemjén (6,8 km) - Pócspetri (8,5 km) - Máriapócs (2,2 km) - Nyírbátor (13,5 km)- Nyírbogát (8,4 km) - Nyírmihálydi (10,9 km) - Szakoly (7,6 km) - Balkány (3,6 km) - Biri (4,6 km)- Nagykálló (7,6 km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=18j9Jc1k_5jfnpuJmF9belyALEUCwkgk&%3Bll=47.8091711129344%2C21.991484999999983&%3Bz=10&ll=47.8091711129344%2C21.991484999999983&z=11

Látnivalók

Nagykállói volt vármegyeháza, Rákóczi-torony; Kállósemjéni Kállay-kúria; Pócspetri történelmi emlékhely; Máriapócsi görög katolikus székesegyház; Nyírbátori minorita templom; Nyírbátori várostörténeti sétány; Nyírbátori református templom; Báthory várkastély; Nyírmihálydi református templom.

 

A túra teljes hossza

73 km

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3.500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és annak kötelező, illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Dr. Bodnár Zsuzsanna
Dobos Péter - Fábián Péter

Jelentkezési határidő

2023. június 1. (csütörtök) 12.00 óra a megadott elérhetőségeken. 

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/466-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu


A túrákon történő részvétel az aktuális járványügyi rendelkezések betartásával lehetséges! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!
A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.