kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Rétközi örökségkör

Kerékpártúra Szabolcs történelmi emlékhellyé avatására

Jelentkezem a túrára

2023. május 20.

2023. május 20-án, szombaton, a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében indul útjára egy rendhagyó rétközi örökségkör, ugyanis ennek keretében Nyíregyházáról indulva ellátogatunk a szabolcsi földvár történelmi emlékhellyé avatására, majd folytatjuk a kerékpártúrát Tiszabercel, Paszab, Kótaj felé.

2022-ben a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, Magyarország Kormányának döntése alapján a szabolcsi református templomot és földvárat történelmi emlékhellyé nyilvánították. A ma mindössze négyszáz lakosú Szabolcs község, az egykori Szabolcs vármegye névadó és egyben legrégebbi települése, méltán érdemelte ki a történelmi emlékhely rangot. A település Szabolcs vármegye igazgatási, katonai és egyházi központja volt az Árpád-korban. A szabolcsi földvár Közép-Kelet-Európa legjobb állapotában fennmaradt 10. századi erőssége, melynek lábánál áll az Alföld legrégebben épült, ma is álló temploma. Ehhez a templomhoz köthető a Magyar Királyság első fénykorának legkiemelkedőbb jogalkotási aktusa, itt született ugyanis a magyar államiság első évszázadának egyetlen – mondhatni társadalmi képviselettel, a szent zsinaton elfogadott törvénykönyve, Szent László III. törvénykönyve. 2023. május 20.-án ünnepélyes keretek között történik meg a szabolcsi földvár és református templom történelmi emlékhellyé avatása, amelyre a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében kerékpártúra indul útnak.

A kerékpártúra célja a Nyírség északi rézének és a Felső-Tisza-vidék ártéri területeinek, falvainak megismerése. Láthatjuk, hogyan harap bele a Tisza a Nyírségi homokba és természetesen a Rétközi táj, a Tisza bal partján sorra húzódó falvakban fellelhető örökséghelyszíneit ismerhetjük meg. A Rétköz a Tisza felső szakaszának mélyártere, amely a Lónyai-csatorna és a Tisza között terül el Tuzsértól egészen Gávavencsellőig. A korábban használt Rétség elnevezésével elsősorban a Tisza árterében fekvő mocsaras területet értették: a víz birodalma volt egészen a 19. századig. Hajdan a Tisza ezernyi ere hálózta be, mely mocsaras, lápos vidékké formálta a tájat, megszabta az ott élők mindennapjait, kiemelt szerepe volt erre a halászatnak. Földművelést csak a rétből kiemelkedő hátakon lehetett folytatni. A Rétköz néprajzi arculatát nagymértékben formálta a víz, a vizek levezetését követően az egykori lápi községek mezőgazdasági településekké alakultak át és megszűnt a tájra jellemző ősi életforma.

A Nyíregyházáról induló 88 kilométer hosszú rétközi örökségkör az idén fordított útvonalon, jelentős részben, de nem mindenhol kerékpárúton halad, Nyírtelek, Rakamaz, Tímár, Szabolcs, Balsa, Gáva-vencsellő, Tiszabercel, Paszab, Buj, Kótaj települések érintésével. A túra során számos örökség-helyszínnel, látványossággal ismerkedhetnek meg a résztvevők (lásd látnivalók). Szabolcs községben várhatóan elidőzünk az ünnepség keretében, ennek függvénye, hogy az út második felében mennyi idő jut a látnivalókra. A csapat végig együtt halad, várhatóan az esti órákban 20:00 órakörül érkezünk meg.

 

Indulás

Gyülekező Nyíregyházán a Kossuth téren 7.30 órakor, indulás 8,00 órakor.

Útvonal

Nyíregyháza – Nyírtelek(11km) - Rakamaz (20km)- Szabolcs (8km) - Balsa - Gávavencsellő - Tiszabercel (14km)- Paszab (3km)- Buj (7km) - Kótaj (11km)- Nyíregyháza (14km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1arE4gs1cRYue_PLqy3ZYxwVh4fK2FF8&ll=48.04215381230197%2C21.649364091450927&z=11

Látnivalók

Rakamaz: Turul emlékmű, Szabolcs: földvár és Árpád-kori templom, történelmi emlékhely avatás, ünnep, előadások, ebéd; Mudrány kúria; Balsa: hídfő; Gávavencsellő: Sváb-ház; Tiszabercel: Bessenyei-emlékház, szivattyútelep Paszab: Szőttesház; Buj: régi kisvasút állomás, Kótaj: Ibrányi-Fráter kúria

A túra teljes hossza

88 km

Nehézségi szint

Könnyű útvonal, kerékpárút és autóút falvak között, szembeszél gyakori

Költségek

Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Bácskainé Pristyák Erika
Bácskai László

Jelentkezési határidő

2023. május 19. (péntek) 15.00 óra a megadott elérhetőségeken. 

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36-70/935-6438
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!
A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.