kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Bodrogközben és Bodrog-mentén

Egy ismeretlen világ a Zemplén és a Felső-Tisza-vidék peremén

Jelentkezem a túrára

2024. június 14.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2024 június 14-én indul útjára történeti Bodrogközt és Bodrog-mentét bemutató kerékpáros örökségtúra. Ezúttal egy olyan vidéket ajánlunk a túrázók figyelmébe, amelynek egyes részei az ismeretlenség homályába burkolódznak, még más területei bejáratott túraútvonalnak számítanak. Talán az az egyik leghihetetlenebb ebben az örökségtúrában, hogy szó szerint településről, településre haladva, találkozhatunk, valami nagy jelentőségű és látványos örökséghelyszínnel.

Örökségtúra a Bodrogközben és Bodrog-mentén

A túra sűrű lesz, a táj változatos, a terep nem nehéz, többségében síkság és kisebb hegyek váltakoznak. Egyet garantálhatunk, ezen a túrán olyan műemlékekkel, történelmi emlékhelyekkel, természeti kincsekkel találkozhattok, amely felkeresése maradandó emlékeket fog adni számotokra. Ennek az örökségtúrának a főszereplője a Bodrog folyó, amely a Tisza jobb parti mellékfolyója. Az örökségtúra a Bodrog folyó mentén lévő területek, valamint a Bodrog és a Tisza folyó között elterülő úgynevezett Bodrogköz felfedezését szolgálja, amelyek 1920 előtt Zemplén vármegye részét alkották.  Az egykor összetartozó Bodrogköz területét magyar-szlovák határ vágja ketté. A Magyarországhoz tartozó Alsó-Bodrogköz és a Szlovákiához tartozó Felső-Bodrogköz, valaha egy összefüggő természeti és néprajzi tájegységet alkotott, melynek a központja Királyhelmec volt. A túra során felfedezhetitek a Felső-Tisza-vidék egy kevéssé ismert zugát.

 

Első nap (2024. június 14.): A táv hossza: 84 km

Indulás

Gyülekező 9.30 és 10.00 óra között Kisvárdán a vasútállomáson. Indulás 10.00 órakor. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Amennyiben igényt tart rá a jelentkező a kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 20 db kerékpárig Nyíregyháza és Kisvárda között.

Útvonal

Kisvárda – Döge (5,4 km) – Szabolcsveresmart (6,9 km) – Kékcse (5 km) – Cigánd (10,8 km) – Pácin (13,3 km) – Karcsa (4,3 km) – Karos (6,7 km) – Bodrogszerdahely (6,8 km) – Kiskövesd (4,3 km) – Nagykövesd (1,9 km) – Nagygéres (9,3 km) – Kisgéres (4,1 km) – Királyhelmec (5,6 km)

Látnivalók

Rétközi-tó, Bodrogközi Múzeumporta; Pácini Mágocsy-kastély; Karcsai református templom; Karosi honfoglaláskori temető; Nagykövesdi vár; Kisgéresi pincesor

Ebéd

Az első napon ebédet szervezett formában nem biztosítunk.

Szállás, vacsora, reggeli

 

Itália Panzió, Királyhelmec

 

Második nap (2024. június 15.): A táv hossza: 53,7 km

Útvonal

Királyhelmec – Lelesz (7,1 km) – Bodrogszentes (12 km) – Bodrogszentmária (6,4 km) – Szomotor (4,3 km) – Szőlőske - Ladamóc (9,1 km) – Zemplén (4,2 km) – Szőlőske (7,9 km) – Borsi (2,7 km)

Látnivalók

Királyhelmeci csonkavár; Leleszi premontrei templom; Bodrogszentesi református templom; Zempléni földvár és református templom

Ebéd

Szervezett ebédet erre napra nem biztosítunk

Szállás, vacsora, reggeli

 

Brigadéros szálloda, Borsi kastély

 

Harmadik nap (2024. június 16.): A táv hossza: 54,5 km

Útvonal

Borsi - Újhely (2,9 km) – Sátoraljaújhely (2,3 km) - Sátoraljaújhely – Sárospatak (13 km) – Bodrogolaszi (5,6 km) – Vámosújfalu (6,9 km) – Olaszliszka (3 km) . Szegi (6,9 km) – Bodrogkisfalud (2,6 km) – Bodrogkereszttúr (2,9 km) – Tokaj (8,4 km)

Látnivalók

Borsi Rákóczi-kastély; Sárospataki Református Kollégium könyvtára; Sárospataki vár és Bazilika; Bodrogolaszi római katolikus templom, Bodrogkereszttúri római katolikus templom

Visszaút

A szervezett túra Tokajban ér véget, innen a hazajutást mindenki számára egyénileg szükséges megoldani. Kerékpárok szállítását Tokaj és Nyíregyháza között költségtérítés ellenében vállaljuk.


 

A túra teljes hossza

192 km

Térkép

A térkép ide kattintva érhető el.

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

A túra önköltséges. A szállás és étkezés pontos költségéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Az árakról előzetesen tájékozódni a szálláshelyek honlapján lehetséges. A belépődíjak fizetése önköltséges. 

Részvételi díj, amely tartalmazza a szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatás díját 2000 Ft/nap/fő.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300-as kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3800 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 10.000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. E-bike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft/nap, a túra teljes időtartamára  20.000 Ft/fő. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során. A kerékpárok átadása a túra nyitópontján Kisvárdán történik.

Kerékpárszállítás

A kerékpárszállítás biztosításának költsége Nyíregyháza és Kisvárda között 1000 Ft/kerékpár. Szállítás igénybevétele esetén kerékpárok átvétele 2024. június 14-án (péntek) történik, Nyíregyházán a Kölcsey u. 27. szám alatt 7.00 – 7.30 között.

Csomagszállítás, személyszállítás

A túra alatt csomagszállítási lehetőséget, valamint korlátozott mértékben amennyiben valaki elfárad és igényt tart rá személyszállítási lehetőséget biztosítunk. Csomagszállítás díja a túra teljes időtartamára 1000 Ft/fő.

Transzferszolgáltatás

A túra során transzferszolgáltatást nem biztosítunk.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Pótbelső. Szlovákiában a bukósisak használata kötelező.

Szakvezetők, túravezetők

Gaylhoffer-Kovács Gábor, művészettörténész
Deák László – Deák Attila

Jelentkezési határidő

2024. június 10. (12.00 óra). a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.