kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Bükkben

A Bükk meghódítása, középkori várak és templomok nyomában!

Jelentkezem a túrára

2021. június 04.

 A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. június 4. (péntek) és június 6. (vasárnap) között a Bükk meghódítására indulunk. A Bükk nem könnyű préda, de nem lehetetlen. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik képesek dacolni jelentősebb szintemelkedésekkel és szeretik a kihívásokat. Ez egy igazi hegyi túra lesz, amely során megismerhetitek a Bükk legizgalmasabb középkori templomaival és váraival.

Találkozhattok Miskolc, Bükkszentlélek, Bélapátfalva, Tarnaszentmária, Feldebrő, Eger ódon templomaival és kolostorromjaival, amelyek a magyar művészettörténet meghatározó alkotásai között szerepelnek, illetve Diósgyőr, Sirok, Kisnána és Eger dicső váraival, amelyek évszázadokon keresztül őrizték a vidéket. Rendhagyó módon a túra harmadik napján Eger felfedezésére indulunk, ahol vezetett túra során ismerkedhettek meg a várossal és legfontosabb műemlékeivel, látványosságaival. Íme a részletek.

 

Első nap (2021. június 4.): A táv hossza: 58 km.

Indulás

Gyülekező Miskolcon a Tiszai Pályaudvar előtt 10.00 órakor, indulás 10.30 órakor. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Amennyiben igényt tart rá a jelentkező a kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 20 kerékpárig Nyíregyháza és Miskolc között.

Útvonal

Miskolc – Lillafüred (17 km) – Újmassa (3,6 km) – Bükkszentlélek (9,7 km) – Mályinka (12,3 km) – Dédestapolcsány (2 km) – Nagyvisnyó (8 km) – Szilvásvárad (5,3 km)

Látnivalók

Avasi református templom (Miskolc), Diósgyőri vár (csak külső megtekintés), Lillafüredi kastélyszálló és vízesés, Újmassai őskohó, Dédes-Szentléleki Pálos monostor (Bükkszentlélek)

Ebéd

Az első napon ebédre étkezési lehetőséget nem biztosítunk.
Szállás Szalajka fogadó: https://szalajkafogado.hu/

Vacsora

 

A’la carte Szilvásvárad éttermeiben

 

Második nap (2021. június 5.): A táv hossza: 108 km (Kisnána kihagyása esetén 93 km)

Útvonal

Szilvásvárad – Bélapátfalva (8,6 km) – Mikófalva (4,7 km) – Bekölce (5,6 km) – Egercsehi (3,6 km) – Szúcs (3,2 km) – Egerbocs (2,8 km) – Bátor (4,6 km) – Egerbakta (8,5 km) – Sirok (10,6 km) – Tarnaszentmária (7,9 km) – Verpelét (5,1 km) – Kisnána (7,4 km) – Verpelét (7,4 km) - Feldebrő (4,5 km) - Verpelét (4,5 km) – Egerszalók (10,6 km) – Eger (9 km)

Látnivalók

Bélapátfalvai ciszterci apátság, Siroki vár, Tarnaszentmária római katolikus templom, Kisnánai vár (rendelkezésre álló idő tükrében), Feldebrői római katolikus templom

Ebéd

Sirok, Hunor étterem: https://www.hunoretterem.com/
Szállás Deák 53 Apartman (Eger): https://deak53.hu/

Vacsora

 

A’la Carte Eger éttermeiben

 

Harmadik nap (2021. június 6.): A táv hossza: 0 km.

Útvonal

Városnéző túra Eger belvárosában

Látnivalók

Vezetett város túra során Eger főbb nevezetességeinek megtekintése, helyi idegenvezető vezetésével.

Ebéd

Ebédet erre a napra nem biztosítunk

Visszaút

A hazautat mindenkinek egyénileg szükséges megoldania. Amennyiben valaki vasúttal szeretne hazajutni, kora délutáni indulással már kalkulálhat. A kerékpárokat Eger és Nyíregyháza között külön térítés ellenében el tudjuk szállítani.


A túra teljes hossza

166 km

Nehézségi szint Haladó

Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk. Egerben a vezetett városnézést helyi idegenvezető bevonásával biztosítjuk, az általa meghatározott költségen.

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni június 4-én (péntek) Nyíregyháza és Miskolc között, június 6.-án (vasárnap) pedig Eger és Nyíregyháza között. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként Nyíregyháza-Miskolc között, 1000 Ft/kerékpár; Eger-Nyíregyháza között szintén 1000 Ft/kerékpár.

Kerék és ebike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3000 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 8000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Igény esetén a Hortobányi Nemzeti Park Igazgatóságától ebike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 6000 Ft/nap. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Csomagszállítás

A túra időtartama alatt a szervező folyamatos kísérő autót biztosít a nehezebb túrán résztvevők számára. A kisbusz igény esetén, térítés ellenében, korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. A csomagszállítás díja 1000 Ft/fő a túra teljes időtartama alatt. Csomagszállítási igényét kérjük jelezze a jelentkezés folyamán.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervezők

Deák Attila és Deák-Rabi Eszter

Túravezetők

Módy Péter, Dobos Péter, Deák Attila

Jelentkezési határidő

2021. június 1. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrákon történő részvétel az aktuális járványügyi rendelkezések betartásával lehetséges! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.