kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Bükkben

Középkori templomok és szerzetesrendek

Jelentkezem a túrára

2022. április 08.

Induljon az év első komolyabb próbatétele, 2022. április 8. és április 10. között a Középkori Templomok Útja Egyesület egy káprázatos vidékre, a Bükk meghódítására szervez örökségtúrát, amelyen a Bükk végtelen erdőségei, égbe törő csúcsai, csodálatos panorámái kísérik utunkat

Örökségtúra a Bükkben

A túra Bükk keleti oldaláról Miskolcról indul és a nyugati oldalán Egerben ér véget. Az örökségtúra célja a Bükk legszebb, művészettörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű középkori templomainak, középkori szerzetesrendek építészeti emlékeinek bemutatása. Miskolcon megismerkedünk a csodálatos gótikus eredetű avasi református templommal, Bükkszentlelken a pálos szerzetesrend egyik leghíresebb kolostorával, Bélapátfalván a ciszterci szerzetesrend apátsággal, Tarnaszentmárián és Feldebrőn találkozhattok Magyaroroszág egyik legrégebben épült templomaival, melynek altemplomai páratlan kincseket rejtenek.  A templomok mellett ellátogatunk a lillafüredi kastélyszállóhoz, Európa egyik egyedülálló ipartörténeti műemlékéhez, az újmassai őskohóhoz, a siroki várhoz. A túra fénypontja egy rendhagyó vezetett séta Egerben, melynek keretében megismerkedünk Eger történelmével, ikonikus épületeivel, kulturális örökségével. A túra során komolyabb szintemelkedés az első napon van Lillafüred és Bükkszentlélek között, valamint a második napon Egerbakta és Sirok között. A csoportot a túra teljes időtartama alatt egy 9 személyes kisbusz és kerékpárszállító utánfutó követ, amely a nagyobb megpróbáltatások során a túrázók számára igénybe vehető.

 

Első nap (2022. április 8.): A táv hossza: 65 km.

Indulás

Gyülekező Miskolcon a Tiszai Pályaudvar előtt 9.30 órakor, indulás 10.30 órakor. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Igény esetén kerékpárszállítási lehetőséget biztosítunk Nyíregyháza és Miskolc között.

Útvonal

Miskolc – Lillafüred (17 km) – Újmassa (3,6 km) – Bükkszentlélek (9,7 km) – Mályinka (12,3 km) – Dédestapolcsány (2 km) – Nagyvisnyó (8 km) – Szilvásvárad (5,3 km) – Bélapátfalva (6,6 km)

Látnivalók

Avasi református templom (Miskolc), Diósgyőri vár (csak külső megtekintés), Lillafüredi kastélyszálló és vízesés, Újmassai őskohó, Dédes-szentléleki Pálos monostor (Bükkszentlélek)

Ebéd

Az első napon étkezési lehetőséget ebéd alkalmával nem biztosítunk.

Szállás Réteskert Vendégház, Bélapátfalva

Vacsora

 

A’la carte, Bélkő Étterem, Bélapátfalva

 

Második nap (2022. április 9.): A táv hossza: 87,5 km

Útvonal

Bélapátfalva – Mikófalva (4,7 km) – Bekölce (5,6 km) – Egercsehi (3,6 km) – Szúcs (3,2 km) – Egerbocs (2,8 km) – Bátor (4,6 km) – Egerbakta (8,5 km) – Sirok (10,6 km) – Tarnaszentmária (7,9 km) – Verpelét (7,4 km) - Feldebrő (4,5 km) - Verpelét (4,5 km) – Egerszalók (10,6 km) – Eger (9 km)

Látnivalók

Bélapátfalvai ciszterci apátság, Siroki vár, Tarnaszentmária római katolikus templom, Feldebrői római katolikus templom

Ebéd

Hunor étterem, Sirok (a gyorsabb kiszolgálás érdekében két menü variációból választhatnak a jelentkezők, amelyről a jelentkezési határidő lezárulását követően nyújtunk tájékoztatást)

Szállás

Deák 53 Apartman, Eger

Vacsora

 

A’la carte Eger éttermeiben

 

Harmadik nap (2022. április 10.): A táv hossza: 0 km

Útvonal

Városnéző séta Eger belvárosában

Látnivalók

Vezetett város túra során Eger főbb nevezetességeinek megtekintése, helyi idegenvezető vezetésével.

Ebéd

Ebédet erre a napra nem biztosítunk szervezett keretek között, egyénileg megoldható Eger belvárosában.

Visszaút

A hazautat mindenkinek egyénileg szükséges megoldania. Amennyiben valaki vasúttal szeretne hazajutni, kora délutáni indulással már kalkulálhat. A kerékpárokat Eger és Nyíregyháza között külön térítés ellenében el tudjuk szállítani. Transzferszolgáltatás keretében a sofőröket korlátozott létszámban (8 főig) Eger és Miskolc között át tudjuk szállítani a túra nyitópontjára (Miskolc) a program záró napján.


 

A túra teljes hossza

152,5 km

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1JgfGafyT5-Z070nFAeHBknk_dnCHf791&ll=48.085107172842%2C20.38069059075332&z=11

Nehézségi szint

Haladó

Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket, a szállás és étkezés díjáról a megadott honlapokon előzetesen tájékozódhatnak a résztvevők. Részvételi díj 1000 Ft/nap. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást térítésmentesen biztosítunk.

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni április 8.-án (péntek) Nyíregyháza és Miskolc között, április 10.-én (vasárnap) pedig Eger és Nyíregyháza között. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként Nyíregyháza-Miskolc között, 1000 Ft/kerékpár; Eger-Nyíregyháza között szintén 1000 Ft/kerékpár. A kerékpárok átvételére április 7.-én (csütörtök) 18.30 – 19.00 óra között, valamint április 8.-án (péntek) 6.00 – 6.30 között biztosítunk lehetőséget. Átvétel helyszíne: Nyíregyháza, Kölcsey Ferenc utca 27.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300-as kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 7000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. E-bike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft/nap, a túra teljes időtartamára 16.000 Ft/fő. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során. A kerékpárok átvétele a túra nyitópontján Miskolcon történik.

Csomagszállítás

A túra időtartama alatt a szervező folyamatos kísérő autót biztosít a nehezebb túrán résztvevők számára. A kisbusz igény esetén, térítés ellenében, korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. A csomagszállítás díja 1000 Ft/fő a túra teljes időtartama alatt. 

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervezők Deák-Rabi Eszter és Deák Attila

Szakvezető,
túravezetők

Gaylhoffer-Kovács Gábor - Deák Attila - Dobos Péter

Jelentkezési határidő

2022. április 5. (kedd) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.