kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Nyíregyházi bringakör

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

Jelentkezem a túrára

2022. április 02.

A nyíregyházi bringakörrel kezdetét veszi a 2022. évi örökségtúra szezon, melynek keretében Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúra keretében. A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. közös szervezésében meghirdetett 40 kilométeres túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni Nyíregyháza történelmével, emblematikus épületeivel, kulturális és természeti örökségével.

Tapasztalni fogjátok, hogy Nyíregyháza a parkok, terek városa, éppen ebből adódóan a belváros felfedezését térről térre fogjuk megtenni. A túra Nyíregyháza belvárosából a Kossuth térről indul, ezt követően egy kis 1,5 kilométeres belvárosi kör megtételével, a Hősök tere, a Bessenyei tér, a Benczúr tér, majd a Luther tér felé indulva ismerkedünk meg a városközpont meghatározó épületeivel. A belvárosi körtúra után Sóstó-Gyógyfürdő felé indulunk, de útközben megállunk még a Nyíregyházi Egyetemnél, ahol számos látványosság sorakozik (Bencs villa, botanikus kert, zsidó temető). Ezt követően a sóstói erdő erdei útjain és kerékpárúton jutunk el Sóstógyógyfürdőre. A Sóstói-tó megkerülése során megismerkedhettek a városrész kialakulásának történetével és reprezentatív műemlék épületeivel. Sóstót elhagyva indul a túra tekerősebb része, Libabokor irányába egy árnyas alacsony forgalmú mellékúton tekerünk tovább, majd a Nyíregyházával szomszédos Nyírturára érkezünk meg. Csak kevesek számára ismert, hogy Nyírturán áll egy 15. században épült szenzációs gótikus templom, melynek késő gótikus kapuzata és falképei rendkívül látványosak és a művészettörténeti szakirodalom számára is jegyzett érték. A túra zárásaként a Nyírtura-Nyíregyháza közötti kerékpárúton érkezünk vissza Nyíregyháza belvárosába. Vágjunk hát bele a nyíregyházi bringakörbe, amelynek van egy rövidebb 16 kilométeres és egy hosszabb 37 kilométeres variánsa. Ti dönthetitek el, hogy melyiket szeretnétek választani. A két túra Sóstó felfedezéséig egy nyomvonalon halad és csak utána válik szét, tehát a döntés a Sóstói tóhoz érve kell meghoznotok. Ismerjétek meg Nyíregyházát, úgy ahogy talán még soha nem tettétek. 

Indulás

Gyülekező és regisztráció Nyíregyházán a Kossuth téren 8.30 órától, indulás 9.00 órakor.

Útvonal

Nyíregyháza Kossuth tér – Hősök tere – Bessenyei tér – Benczúr tér – Országzászló tér – Luther tér – Nyíregyházi Egyetem és környéke – Sóstói erdő – Sóstógyógyfürdő – Körmendi-tanya – Libabokor – Nyírtura – Nyíregyházi Bujtosi-tavak – Kossuth tér

Térkép

Hosszú túra
Rövid túra

Látnivalók

Kossuth tér, Hősök tere, Bessenyei tér, Benczúr tér, Országzászló tér, Luther tér meghatározó épületei terei, zsidó temető, Tuzson János Botanikus kert, Nyíregyházi Egyetem, Bencs villa, Sóstói-erdő, Sóstógyógyfürdő meghatározó épületei, műemlékei, Sóstói-tó, nyírturai református templom, Bujtosi-tó

A túra teljes hossza

Hosszú túra: 37 km
Rövid túra: 16 km

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

Részvételi díj 1000 Ft/fő. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Felszerelés

Saját kerékpár esetén a KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! 

Szervezők

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Tatár Anikó - Dobos Péter – Deák Attila

Jelentkezési határidő

2022. március 31. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken. 

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu
telefon: +36 42 310-735
https://www.facebook.com/visitnyiregyhaza/ 
https://nyiregyhaza.info.hu/

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! 

Térképet az alábbi gombra kattintva is letölthetsz.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.