kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Mátrában

Középkori templomok és várak nyomában a Mátrában

Jelentkezem a túrára

2022. május 06.

Ezúttal egy teljesen új örökségtúra útvonallal jelentkezünk, a 2022. évi örökségtúra szezon következő állomása a Mátra. A Mátra felfedezésének azonban ezúttal nem a jól megszokott, ismert, ám nagyon megterhelő útvonalán vágunk neki, hanem körbe tekerjük. Tesszük ezt azért mert hihetetlen izgalmas látványosságok, örökséghelyszínek ölelik körül a hegyet, másrészt így kevésbé megterhelő kihívás lesz a túra teljesítése (azért szintemelkedésekben sem lesz hiány).

Örökségtúra a Mátrában

A túra során a Mátra egy rendkívül izgalmas arcát ismerhetitek meg, ahol a természet és az ember páratlan örökséget hagyott az utókorra. Az örökségtúra egy körtúra, amely a Mátra központjából, Gyöngyösről indul és Gyöngyösre érkezik. Az első nap során számos jelentős művészettörténeti értékkel, középkori műemlékkel találkozhatnak a résztvevők. Gyöngyöspata, Pásztó, Tar, Mátraverebély lélegzetelállító román és gótikus templomai mellett megismerkedhettek Mátraverebély-Szentkúttal, Magyarország egyik legjelentősebb kegyhelyével és az egykori remetebarlangokkal. A rövidebb, de látnivalókban rendkívül gazdag 53 kilométeres első nap célállomása Bátonyterenye, itt töltjük az éjszakát. A második nap hosszabb túraszakaszokkal, jelentősebb szintemelkedésekre kell számítani. Alacsony forgalmú, páratlan szépségű csendes utakon haladunk a hegy oldalában. Bár a látványosságok száma csökken, jelentőségük, látványosságuk ereje, továbbra is jelentős lesz. Maconka középkori freskói, Tarnaszentmária altemploma és kőfargaványai, valamit Kisnána vára lesznek a nap csúcspontjai. A megterhelő 85 kilométeres nap végén Gyöngyösön szállunk meg. A harmadik nap célja Gyöngyös felfedezése, amely műemlékekben Magyaroroszág egyik leggazdagabb városa. Helyi idegenvezető segítségével, egy vezetett séta keretében ismerkedünk meg a Mátra fővárosával, illetve ellátogatunk a Szent Bertalan székesegyházba és kincstárba, valamint a Mátra Múzeumba.  

 

Első nap (2022. május 6.): táv hossza: 53 km.

Indulás

Gyülekező Gyöngyösön a vasútállomás előtt 9.30 órától, indulás 10.30 órakor. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell megszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Igény esetén kerékpárszállítási lehetőséget biztosítunk Nyíregyháza és Gyöngyös között. Akik saját gépjárművel érkeznek gondoskodjanak az autóik biztonságos elhelyezéséről a túra időtartama alatt.

Útvonal

Gyöngyös - Gyöngyöspata (12,1 km) - Szurdokpüspöki (9,5 km) - Pásztó (8,6 km) - Tar (4,4 km) – Mátraverebély (6,4 km) – Mátraverebély-Szentkút (5,2 km) – Bátonyterenye (6 km)

Látnivalók

Gyöngyöspata Kisboldogasszony-templom; Pásztó Szent Lőrinc plébánia templom, Oskolamester háza, Üveghuta, Ciszterci kolostor és romkert; Tar Szent Mihály templom, Kőrösi Csoma Sándor emlékpark; Mátraverebély Nagyboldogasszony-templom; Mátraverebély-szentkúti római katolikus kegyhely, remetebarlangok.

Ebéd

Az első napon étkezési lehetőséget ebéd alkalmával nem biztosítunk szervezett keretek között.

Szállás Szélkakas Fogadó és Étterem (Bátonyterenye)

Vacsora, reggeli

 

Szélkakas Fogadó és Étterem (Bátonyterenye)

 

Második nap (2022. május 7.): A táv hossza: 86 km

Útvonal

Bátonyterenye – Maconka (4 km) Rákóczibánya (5 km) – Mátraszele (4,2 km) - Mátraterenye (6,2 km) – Mátraballa (8,6 km) – Mátraderecske (6,7 km) - Recsk (3,8 km) - Tarnaszentmária (12 km) – Verpelét (5 km) - Kisnána (7,3 km) - Domoszló (4 km) - Markaz (5,3 km) – Abasár (5,4 km) – Gyöngyös (8,4 km)

Látnivalók

Maconka Szent István király templom; Tarnaszentmária Sarlós Boldogasszony-templom; Kisnánai vár

Ebéd

Egyeztetés alatt.
Szállás

Gyöngyös, Hotel Opál

Vacsora, reggeli

 

Gyöngyös, Hotel Opál svédasztalos ellátás

 

Harmadik nap (2022. május 8.): A táv hossza: 0 km

Útvonal

Városnéző vezetett séta Gyöngyösön

Látnivalók

Vezetett városnéző túra során Gyöngyös főbb nevezetességeinek megtekintése helyi idegenvezető vezetésével; Szent Bertalan templom és kincstár; Mátra Múzeum.

Ebéd

Ebédet erre a napra nem biztosítunk szervezett keretek között, egyénileg megoldható Gyöngyös belvárosában.

Visszaút

A hazautat mindenkinek egyénileg szükséges megszerveznie. Amennyiben valaki vasúttal szeretne hazajutni, kora délutáni indulással már kalkulálhat. A kerékpárokat Gyöngyös és Nyíregyháza között külön térítés ellenében el tudjuk szállítani.


 

A túra teljes hossza

139 km

Térkép

https://goo.gl/maps/U3bPXHMmQ3E5sRuA7

Nehézségi szint

Haladó

Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség pontos mértékéről a jelentkezési határidőt követően tájékoztatjuk a jelentkezőket, a szállás és étkezés díjáról a megadott honlapokon előzetesen tájékozódhatnak a résztvevők. Részvételi díj 1000 Ft/nap. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást térítésmentesen biztosítunk.

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni május 6.-án (péntek) Nyíregyháza és Gyöngyös között, május 8.-án (vasárnap) pedig Gyöngyös és Nyíregyháza között. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként Nyíregyháza-Gyöngyös között, 1000 Ft/kerékpár; Gyöngyös-Nyíregyháza között szintén 1000 Ft/kerékpár. A kerékpárok átvételére május 5.-én (csütörtök) 18.30 – 19.00 óra között, valamint május 6.-án (péntek) 6.00 – 6.30 között biztosítunk lehetőséget. Átvétel helyszíne: Nyíregyháza, Kölcsey Ferenc utca 27.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300-as kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 7000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. E-bike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft/nap, a túra teljes időtartamára 16.000 Ft/fő. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során. A kerékpárok átadása a túra nyitópontján Gyöngyösen történik.

Csomagszállítás

A túra időtartama alatt a szervező folyamatos kísérő autót a résztvevők számára. A kisbusz igény esetén, térítés ellenében, korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. A csomagszállítás díja 1000 Ft/fő a túra teljes időtartama alatt.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervezők Deák-Rabi Eszter és Deák Attila

Szakvezető,
túravezetők

Módy Péter - restaurátor, Deák Attila, Dobos Péter

Jelentkezési határidő

2022. május 3. (kedd), 12.00 óra a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.