kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Az ismeretlen Szatmár

Örökségtúra az Erdőháton

Jelentkezem a túrára

2022. május 14.

Jöjjön egy új túraútvonal, amely a Felső-Tisza-vidék egy kevéssé ismert szegletét tárja fel. A 2022. május 14.-én induló „Az ismeretlen Szatmár – Örökségtúra az Erdőháton” elnevezésű örökségtúra a szatmári táj erdőháti részére vezet. A szatmári Erdőhát a Tiszahát és Szamoshát közé eső területe, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei, reformáció korából származó dekorációi az elmúlt évek során lezajlott műemlékvédelmi helyreállítások és restaurátori kutatások eredményeként láttak napvilágot.

Az ismeretlen Szatmár

Az út nagy része a Szatmár-beregi tájvédelmi körzet alacsony forgalmú hangulatos útjain, a Túr és a Tisza töltésein vezet. A jelentkezőknek lehetőségük van egy hosszabb és egy rövidebb túra között választani, Magosligetnél ágazik el a két túra útvonala, mindkét útvonal végpontja Kölcse. A túra első harmadában öt kevéssé ismert, hihetetlenül látványos középkori templomlommal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az örökségtúra A túra nyitópontja Kölcse a Pap Túrja túraközpont, amely az evangélikus templom mellett, az Öreg-Túr partján áll. Elsőként ellátogatunk a kölcsei református templomhoz, melynek helyreállítása már évekkel ezelőtt elkezdődött és a kutatások számos izgalmas eredményt hoztak a felszínre. A templom kuriózuma a 18. században épült fa harangláb, amely szerepel a világörökségi várományos listán. A túra következő állomása a kevesebb, mint egy kilométerre fekvő sonkádi református templom, amelynek sikeres és bravúros műemléki helyreállítása nem véletlenül érdemelte ki az Europa Nostra díjat. Harmadik állmásunk a középkori eredetű túrricsei református templom a szatmári eredőhát egyik legszebb műemléke. Rövid tekerés után megérkezünk Gacsályra. A Felső-Tisza-vidék templomai közül hatalmas méreteivel, magasba törő több szintes tornyával kiemelkedik a Gutkeled nemzettség által alapított gacsályi református templom, amely valaha a régió leghatalmasabb kazettás mennyezetével rendelkezett. A gacsályi református templom 2014-2015 között lezajlott színvonalas helyreállítását 2019-ben ICOMOS díjban részesítették. A magyar-román határ mellett található Zajta felé haladunk tovább, ahol a római katolikus templom néhány éve lezajlott régészeti kutatása során váratlan és izgalmas középkori részletekre bukkantak a régészek. Garbolcnál felkapaszkodunk a Túr aszfaltozott töltésére és egészen Magosligetig páratlan természeti környezetben tekerünk végig. A rövid és a hosszú túra fordítókorongja Magosliget, itt válik el a két útvonal. A hosszú túraútvonal esetében Uszka, majd Tiszabecs felé folytatjuk utunkat, ahol elérjük a Tiszahátat. Tiszabecsnél rátérünk a Tisza kiváló minőségű aszfaltozott töltésére, amelyen egészen Tiszacsécséig, Móricz Zsigmond szülőfalujáig haladunk, ahol megtekintjük a Móricz emlékházat. A program zárásaként ellátogatunk a Túr Bukógáthoz, a Tisza és a Túr összefolyásához, majd visszatérünk a túra indulópontjára Kölcsére. A rövid túra esetében Magosligetnél Kispalád felé fordulunk, Botpalád, majd Sonkád érintésével visszaérkezünk Kölcsére.

 

Indulás

Gyülekező 8.30-tól Kölcsén a Pap Túrja túraközpontban (4965 Kölcse, Kölcsey Ferenc u. 20.), indulás 9.00 órakor.

Útvonal

Hosszú túra: Kölcse – Sonkád (2,8 km) - Csaholc (9,6 km) Túrricse (2,6 km) -Tisztaberek (3,1 km) – Rozsály (4,5 km) - Gacsály (3,6 km) - Zajta (5,2 km) - Rozsály (3,4 km) – Méhtelek (3,6 km) - Garbolc (2,8 km) - Magosliget (17 km) - Uszka (2,3 km) - Tiszabecs (5,8 km) - Tiszacsécse (9,7 km) – Túr Bukógát (6,5 km) – Kölcse (6,6 km)

Rövid túra: Kölcse – Sonkád (2,8 km) - Csaholc (9,6 km) Túrricse (2,6 km) -Tisztaberek (3,1 km) – Rozsály (4,5 km) - Gacsály (3,6 km) - Zajta (5,2 km) - Rozsály (3,4 km) – Méhtelek (3,6 km) - Garbolc (2,8 km) - Magosliget (17 km) – Kispalád (5,3 km) – Botpalád (3,4 km) – Sonkád (7,1 km) – Kölcse (3,1 km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1RUM4mPeeeR_9dTvCD3aB6k70FK-okLqr&ll=48.00985695136915%2C22.779190000000003&z=11

Látnivalók

Öreg-Túr folyó; Kölcsei evangélikus templom; Sonkádi református templom; Túrricsei református templom; Gacsályi református templom; Zajtai római katolikus templom; Móricz Zsigmond emlékház (Tiszacsécse); Túr-Bukógát (Tiszakóród)

A túra teljes hossza

Hosszú túra hossza: 89,1 km
Rövid túra hossza: 77,1 km

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A kerékpárszállítás díja Nyíregyháza és Kölcse, valamint Kölcse és Nyíregyháza között 1000 Ft/kerékpár. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni a túra napján Nyíregyháza és Kölcse között, valamint Kölcse és Nyíregyháza között. A kerékpárszállítás díja 1000 Ft/kerékpár. A kerékpárok átvételére a túra napján 6.00 – 6.15 között biztosítunk lehetőséget, illetve külön egyedi kérés esetén a túra előtti napon, előre egyeztetett időpontban. Átvétel helyszíne: Nyíregyháza, Kölcsey Ferenc utca 27.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpárbelsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.

Szervezők

Középkori Templomok Útja Egyesület
Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Szakvezető, túravezető

Szatmári István
Deák Attila, Dobos Péter, Fábián Péter

Jelentkezési határidő

2022. május 12. (csütörtök) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! “A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.