kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Szent László örökségtúra

Utazás a honfoglalás és az Árpádok korába a Felső-Tisza-vidéken

Jelentkezem a túrára

2020. június 26.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2020. június 26. és június 28. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. A túra során olyan kevéssé ismert tájegységekre érkezünk, mint a Rétköz és Bodrogköz. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, valamint reneszánsz kastélyait mutatjuk be.

A túra fókuszában Szent László, a magyar történelem egyik legjelentősebb uralkodója áll, akihez számos emlékhely, művészettörténeti érték kötődik a régióban. Szent László ábrázolásokon keresztül érthetitek meg Szent László szerepét a magyar művészettörténetben.

Az örökségtúra résztvevői megismerkedhetnek a Kárpát-medence legjelentősebb honfoglaláskori régészeti lelőhelyeivel a Bodrogközben és bepillantást nyerhetnek a magyar honfoglalás folyamatába. Szabolcson, Közép-Európa legnagyobb épségben maradt földvárán keresztül mutatjuk be az Árpád-kor várépítészet sajátosságait. Találkozhattok az Árpád-kori templomépítészet jellegzetes példáival. Bemutatjuk a Felső-Tisza-vidék egyik legrejtélyesebb műemlékét Karcsán.

Az Alföld legjelentősebb reneszánsz kastélyaihoz kalauzoljuk el a résztvevőket Vaján és Pácinban. A 15. században épült kisvárdai vár az Alföld egyik legnagyobb erődítménye. És persze ott van még Bessenyei György, a felvilágosodás legjelentősebb hazai képviselőjének szülőháza Tiszabercelen, a Rétközi Múzeum Kisvárdán vagy a Bodrogközi múzeumporta Cigándon, ahol a bodrogközi néphagyományok után eredünk.

A túra különlegessége, hogy utunkat a Tisza és holtágai, az árterek galéria erdei szegélyezik, ahol a szabadstrandokon frissülhetünk fel a nyári melegben. Ha szereted a történelmet és műemlékeket, érdekel a magyar középkor, hidd el ezt a túrát élvezni fogod.

A Középkori Templomok Útja Egyesület örökségtúrái a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálják. A Felső-Tisza-vidék 2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” díjjal.

 

Első nap (2020. június 16.):  táv hossza:  71,3 km.

Indulás

Gyülekező Vaján a Vay-várkastély előtt 9.00-9.30 között. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Amennyiben igényt tart rá a jelentkező a kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 15 db kerékpárig Nyíregyháza és Vaja között. A szállítás biztosításának költsége 1.000 Ft/kerékpár. A saját gépkocsival érkezők legkésőbb 9.30-ig érkezzenek meg az indulóponthoz.

Útvonal

Vaja - Baktalórántháza (16,8 km) - Laskod (10,7 km) - Anarcs (17,3 km) - Kisvárda (6,1 km) - Dombrád (20,4 km)

Látnivalók

Vaja, Vay-várkastély és református templom; Baktalórántházai római katolikus templom; Laskodi református templom; Anarcsi Czóbel-kúria és református templom; Kisvárda történelmi városközpontja, Rétközi Múzeum

Ebéd Az első napon ebédre étkezési lehetőséget nem biztosítunk.

Szállás, vacsora, reggeli

 

Dombrád, Strand Motel és Étterem http://www.dombradtiszapart.hu/

Második nap (2020. június 27.): A táv hossza:  78,7 km

Útvonal

Dombrád - Cigánd (16 km) - Pácin (13 km) - Karcsa (4,1 km) - Karos (6,3 km) - Tiszabercel (23,6 km) - Gávavencsellő (9,4 km) - Szabolcs (6,3 km)

Látnivalók

Cigánd, Bodrogközi Múzeumporta; Pácini Mágocsy-kastély; Karcsai rotunda templom; Karosi honfoglalás kori temető; Bessenyei emlékház Tiszabercelen

Kései ebéd

Tiszabercel, Kérész kikötő és étterem: http://www.kereszkikoto.hu/

Szállás

Szabolcs, Tőrös Panzió (minőségi szálláshely). Nagyobb részvételi száma esetén a településen lévő falusi vendégházak.

 

Harmadik nap (2019. június 28.): A táv hossza: 46,8  km.

Útvonal

Szabolcs - Tokaj (10,8 km) – Rakamaz (5,7 km) – Nyírtelek (19,3 km) – Nyíregyháza (11 km)

Látnivalók Szabolcsi földvár és árpád-kori templom; Tokaj történelmi városközpontja
Ebéd Tokajban szabadon választható

Érkezés

 

Nyíregyházára kerékpárral a délutáni órákban

 


A túra teljes hossza 196,6 km
Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

Kerékpárbérlés

Igény esetén vadonatúj, a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3000 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 8000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Kerékpárszállítás

15 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni június 26.-én Nyíregyháza és Vaja között. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként 1000 Ft. A kerékpárok átadása a túra napján Nyíregyházán történik meg a szervező által megadott helyen és időben.

Csomagszállítás

A túra időtartama a szervező által biztosított kísérő autó igény esetén, térítés ellenében, korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. A csomagszállítás díja 500 Ft/nap. Csomagszállítási igényét kérjük jelezze a jelentkezés folyamán.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők Deák Attila, Szondi Károly
Jelentkezési határidő 2020. június 24. (12:00 óra) a megadott elérhetőségeken.
További információk Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk!

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.