kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Bódva-völgyében, a gótikus úton

Kerékpártúra a Csereháton és Tornavidéken

Jelentkezem a túrára

2020. július 10.

A Bódva-völgyi örökségtúra a Kárpát-medence egy kevéssé ismert, de annál látványosabb szegletébe, a Cserehát nyugati területére vezet. Ez a terület egy igazi fehér folt, amelyet nektek kell felfedeznetek.

Az örökségtúrát szinte végig a Bódva-folyó kíséri. Az útvonal nagyon kellemesen bringázható, dimbes-dombos völgyön halad át. A Bódva-völgye rendkívül gazdag természeti és műemléki értékekben. Ami az örökségtúra valódi kuriózumát jelenti, az azoknak a középkori templomoknak a láncolata, amelyet a szlovákiai kezdeményezésű gótikus út fűz fel egy tematikus útvonalra. Ebben a régióban a természet és a történelem gazdagabb volt, mint a jelen társadalmi helyzete. Előzetesen szeretnénk jelezni, hogy ebben a régióan a turizmus még nem épült ki olyan mértékben, ezért ezekben a kisebb falvakban csak korlátozott szálláskapacitás áll rendelkezésre. Így kénytelenek vagyunk megosztani a csoportot az első nap. Illetve mindenki számoljon vele, hogy nem minden esetben tudunk biztosítani két ágyas szobákat, de törekszünk a komfortos megoldásokra, ahogy ezt megszokhattátok tőlünk.

Az örökségtúra Miskolcról indul, amely Kelet-Magyarország egyik legnagyobb vasúti csomópontja, így kényelmesen el tudtok jutni a túra nyitó pontjára vonattal vagy autóval is Az örökségtúra első állomása Boldva. Boldván található a Kárpát-medence egyik legkorábbi alapítású bencés apátsága. A templom művészettörténeti jelentőségén túl, kimagasló kultúrtörténeti jelentőséggel is bír.

Boldvát elhagyva Borsodszirák, majd Edelény felé folytatjuk az utat. Edelényben megtekintjük a L’Huillier-Coburg barokk kastélyt, a mellette álló gótikus eredetű református templomot, a város határában álló borsodi földvárat és a földvár lábánál lévő borsodi tájházat.

Edelény után Szendrőládra érünk, ahol a Cserehát is elkezdi zordabb arcát mutatni. A túra következő állomása Szendrő, ahol megismerkedünk a történeti Magyarország egyik legjelentősebb koraújkori erődítményével. Mindössze öt kilométert kell tovább tekernünk és már meg is érkezünk a szalonnai református templomhoz, amely már kívülről is fel fogja magára hívni a figyelmet, de amit bent láthattok, az tényleg fantasztikus. Az örökségtúra első napját a Rakacai víztározónál zárjuk, ahonnan felkeressük szálláshelyeinket Martonyiban és Perkupán.

Az örökségtúra második napját a Martonyihoz tartozó Szár-hegyen álló pálos kolostorrom felkeresésével indítjuk. A kolostorrom megközelítése időigényes és nem egyszerű, de biztosak lehettek benne, hogy óriási élményben lesz részetek. A kolostorhoz vezető út 3,5 kilométer hosszú, nagy része aszfaltozott. A Martonyiban található Pálos kolostorrom, a legjobb állapotú pálos kolostorrom Magyarországon. A hegyen, az erdő közepén álló kolostor lenyűgöző látványt nyújt. Ezt követően a Rakacai víztározó mellett haladunk tovább. Meszes települést elhagyva újabb hangulatos szakasz következik, egészen Rakacáig. Egy nagyobb lélegzetvételű, 20 kilométeres tekerés áll előttetek Rakaca, Viszló, Tornaszentjakab és Hidvégardó irányába. Rakacaszendre érve ellátogatunk a Rakaca patak partján, egy domb tetején álló 12. században épült, román stílusú templomhoz. Viszló és Hidvégardó között lesznek az örökségtúra legnagyobb szintemelkedései. Hídvégardó után Tornaszentandrás felé vesszük az utat, amely egy igazán híres templommal büszkélkedik. A településen egy domb tetején álló templomot alaprajzi elrendezése és ikerszentélyes kialakítása teszi egyedülállóvá a magyarországi emlékanyag tekintetében. Tornaszentandrás után visszatekerünk a főútra és Bódvaszilas irányából közelítjük meg az örökségtúra záró pontját Szögligetet.

A túra harmadik napját egy izgalmas gyalogtúrával indítjuk, ugyanis a Szögliget északi határában, a 460 méter magas várhegyen álló Szádvárat kizárólag egy 2,5 kilométeres gyalogtúra keretében tudjuk megközelíteni. A várhegyre felmenő jelzett turistaút nagyon hangulatos, a várrom pedig Magyarország legnagyobb várromjai közé tartozik. Amennyiben időnk engedi és a csapatnak van még hozzá kedve, felkeressük az Aggteleki Nemzeti Park valamelyik barlangját. Erről a rendelkezésünkre álló idő függvényében fogunk dönteni. A túrát Perkupán zárjuk, ahonnan vasúttal indulunk vissza Miskolcra.

 

Első nap (2020. június 10.):  táv hossza:  63,2 km.

Indulás

Gyülekező 9.30 és 10.00 óra között Miskolcon a Tiszai Pályaudvaron. Indulás 10.00 órakor. Akik Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Amennyiben igényt tart rá a jelentkező a kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 15 db kerékpárig Nyíregyháza és Miskolc között. A szállítás biztosításának költsége Nyíregyháza és Miskolc között 3.000 Ft/kerékpár (oda-vissza). A saját gépkocsival érkezők legkésőbb 9.45-ig érkezzenek meg az indulóponthoz és gondoskodjanak biztonságos elhelyezésükről. A gépjárművek biztonságba történő elhelyezéséről tájékozódjon mindenki. Aki kerékpárszállítást igényel tőlünk, a kerékpárok átvételének módjáról és időpontjáról a későbbiekben fogjunk tájékoztatást küldeni a jelentkezőknek.

Útvonal

Miskolc-Boldva (18,4 km) – Edelény (11,4 km) – Szendrő (15 km) –Szalonna (5,5 km) – Martonyi (4,8 km)

Látnivalók

Boldvai református templom; Edelényi L’Huillier-Coburg kastély; Edelényi református templom; Borsodi földvár; Szendrői vár; Szalonnai református templom;

Ebéd

Az első napon az ebédet mindenki saját magának biztosítja.

Szállás, vacsora, reggeli

 

A térségben kevés és kisebb kapacitású szálláshely található, ezért a csoportot több településen az alábbi falusi vendégházakban helyezzük el.
Erdőszél vendégház (Martonyi): https://www.facebook.com/martonyivendeghaz/
Haranghegyi Hajlék vendégház (Martonyi): https://www.szallasinfo.hu/vecsei/
Őrhegy vendégház (Perkupa): https://szallas.hu/orhegy-vendeghaz-perkupa

 

Második nap (2020. június 11.): A táv hossza: 62,7 km, ebből gyalogtúra 8,2 km

Útvonal

Martonyi – Rakacaszend (12,2 km) – Rakaca (6,1 km) – Viszló (3,7 km) – Tornaszentjakab (5,1 km) – Hidvégardó (6,7 km) – Komjáti (10,9 km) – Tornaszentandrás (3,5 km) – Komjáti (3,5 km) – Szögliget (11 km)

Látnivalók

Gyalogtúra a martonyi pálos kolostorromhoz, Rakacai víztározó; Rakacaszendi református templom; Tornaszentandrási római katolikus templom

Ebéd

egyeztetés alatt

Szállás és vacsora

Holló vendégház (Szögliget): http://www.hollovendeghaz.com/

 

Harmadik nap (2019. június 12.): A táv hossza: 25 km, ebből gyalogtúra 8,8 km

Útvonal

Szádvár (4,4 km) – Szögliget (4,4 km) - Bódvarákó (9,5 km) – Perkupa vasútállomás (6,6 km)
Látnivalók

Gyalogtúra a szögligeti szádvárhoz; Bódvarákó Rákóczi-barlang

Ebéd Étkezési lehetőség nincs ezen a területen, így hideg élelemmel készüljenek a jelentkezők.

Visszaút

 

Perkupáról a 13.44-kor induló vonattal érkezünk Miskolcra 15.02-ra.

 


A túra teljes hossza 150,9 km
Nehézségi szint Közepes
Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

Kerékpárbérlés

Igény esetén vadonatúj, a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3000 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 8000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Kerékpárszállítás

15 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni Nyíregyháza és Miskolc között. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként 3000 Ft. A kerékpárok átadása a szervező által megadott helyen és időben történik meg, amelyről a regisztráció során tájékoztatjuk a résztvevőket.

Csomagszállítás

A túra időtartama a szervező által biztosított kísérő autó igény esetén, térítés ellenében, korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. A csomagszállítás díja 500 Ft/nap. Csomagszállítási igényét kérjük jelezze a jelentkezés folyamán.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők Deák Attila és Vári Attila
Szakvezető Módy Péter
Szolgáltatásszervező Deák-Rabi Eszter
Jelentkezési határidő 2020. június 8. (16:00 óra) a megadott elérhetőségeken.
További információk Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk!

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.